Resmi temasları kapsamında Kolombiya’da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kolombiya Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Marta Lucia Ramirez ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Kolombiya’yı ziyaret etmekten ve Bogota’da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren Bakan Çavuşoğlu, “Değerli dostum Marta Lucia'yı kısa bir süre önce Ankara'da misafir etmiştik. Aradan daha bir ay geçmeden benim bu ziyaretim, ilişkilerimizde yakaladığımız ivmenin göstergesi" dedi. İki ülke arasındaki ilişkilerde yakalanan ivmeyi devam ettirmek istediklerini belirten Bakan Çavuşoğlu, “Gelecek ay Mayıs ayı içerisinde Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque'yi de ülkemizde ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyacağız. Bu ziyaretin de verimli geçmesi için hazırlıkları değerli dostum Marta Lucia ile birlikte yapacağız. Bugün ve yarın yapacağımız görüşmelerde, ikili ilişkilerimizi farklı alanlarda daha da ileriye götürmek için atacağımız adımları görüşeceğiz” şeklinde konuştu.

İki tane anlaşma imzalanacağını ifade eden Çavuşoğlu, “Eğitim ve spor alanlarındaki bu imzalayacağımız belgeler de ilişkilerimizin hukuki zeminini daha da güçlendirecek. Türkiye olarak Latin Amerika bölgesiyle ilişkilerimizi geliştirmek için çok önem veriyoruz. Bölgemizde bu kadar sorun varken, Ukrayna savaşı devam ederken daha önce planlanan bu ziyaretimizi iptal etmememiz bu bölgeye verdiğimiz önemin göstergesidir” ifadelerine yer verdi.

“ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE 5 MİLYAR DOLARA ULAŞMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”

Yaklaşık 20 sene önce bölgede 6 büyükelçilik olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Bugün 18 misyonumuz var, kısa bir süre içinde San Salvador'da büyükelçilik açacağız. Yine bu süre içinde bölgeyle ticaretimiz yaklaşık 1 milyar dolardan 15 milyar dolara çıktı. Biz Kolombiya'yı, Latin Amerika bölgesinde en önemli ortaklarımızdan biri olarak görüyoruz. İkili ticaret hacmimiz geçen sene ciddi bir oranda artarak 2 milyar dolara ulaştı” dedi. İki ülke ticaretine bakıldığında büyük bölümün Kolombiya'dan Türkiye'ye yapıldığına işaret eden Çavuşoğlu, “Biz önümüzdeki süreçte 5 milyar dolara ulaşmak için çalışacağız. Biraz da dengelemek için çaba sarf edeceğiz” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, “Dolayısıyla bu amaçla ortak ticaret komitesi ve iş forumu gibi mekanizmalarımızın toplantılarını da gerçekleştireceğiz. Özellikle yatırımları da teşvik etmemiz gerekiyor, o nedenle çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması müzakerelerine başlamak istiyoruz” diye konuştu.

"BİRLİKTE ÇALIŞIRSAK SINAMALARIN ÜSTESİNDEN DAHA KOLAY GELİRİZ”

Bakan Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün ve yarın ayrıca savunma sanayi, tarım ve örgütlü suçla mücadele ve düzensiz göç konusunda tecrübe paylaşımı dahil birçok konuyu kendi aramızda ele alacağız. Kolombiya’yı Latin Amerika bölgesinde önemli bir ortak olarak gördüğümüzü söylemiştik. Bizim önemli kurumlarımızın bölgesel ofisleri de Bogota’da Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Türk Hava Yolları (THY) ve Anadolu Ajansının (AA) ofisleri bu şehirde bulunuyor.  Eğitim alanında iş birliğimizi de geliştirmek istiyoruz. Yarın Maarif Vakfımızın Bogota temsilciliğinin resmi açılışını yapacağız. Tüm bu kurumlarımızın faaliyetleri, halklarımızı da birbirine daha da fazla yaklaştıracaktır. Hem Latin Amerika bölgesinde hem de bizim olduğumuz bölgede çokça sorunlar var, küresel sorunlar var. Ama ben inanıyorum ki birlikte çalışırsak, birlikte hareket edersek Kolombiya gibi çok önemli bir aktörle çalıştığımız zaman diğer ortaklarımızla beraber, bu sınamaların üstesinden daha kolay geliriz. Önümüze çıkan fırsatları da halklarımızın yararına daha iyi değerlendirebiliriz. Bu doğrultuda en üst düzeyde irademizin mevcut olduğunu söylemek isterim. Aynı şekilde değerli dostum Marta Lucia Ramirez ile çalışmaya devam edeceğiz.”

“EĞİTİM VE SPOR ALANINDA ANLAŞMALAR İMZALADIK”

Daha sonra Bakan Çavuşoğlu ve Bakan Ramirez anlaşmaların imza törenini gerçekleştirdi. Bakan Çavuşoğlu anlaşmalara dair sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Eğitim ve spor alanında anlaşmalar imzaladık. Ticaret hacmi hedefimiz 5 milyar dolar. Savunma sanayii, sağlık, turizm, tarım ve spor alanlarında işbirliğimizi artıracağız” dedi.

Editör: MURAT ÖZER