İzmir'de, Türkiye ile Yunanistan arasında iş birliği protokolünün imzalanacağı '9'uncu Türkiye Yunanistan Forumu' ve '4'üncü Turizm Karma Komite Toplantısı' başladı.

'Türkiye-Yunanistan 9'uncu Turizm Forumu' ve '4'üncü Turizm Karma Komisyonu Toplantısı'; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Yunanistan Kültür Bakanı Vasileios Kikilias ve çok sayıda paydaşın katılımıyla İzmir'deki otelde başladı. 2 gün boyunca devam edecek program kapsamında 2 ülke arasında turizm iş birliğini geliştirmenin formülleri tartışılacak ve iş birliği protokolü imzalanacak.

İzmir'de düzenlenen Türkiye- Yunanistan 9'uncu Turizm Forumu ve 4'üncü Turizm Karma Toplantısı'na katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, iki ülke arasındaki turizm iş birliğinin geliştirilmesi ile ilgili "Yunanistan'ı rakip değil, partner olarak gördüğümüz zaman iki ülkenin de ne kadar kazançlı çıkacağının farkındayız. Bundan sonraki stratejilerimizi de iki partner ülke olarak dünyadan en yoğun turist alan Ege Bölgesi'ne odaklanarak kurmak istiyoruz" açıklaması yaptı. Yunanistan Kültür Bakanı Vasileios Kikilias ise Türklerin son derece kaliteli ziyaretçi ve turistler olduğunu belirterek, iş birliğini arttırmanın önemine dikkat çekti.

BAKAN ERSOY: YUNANİSTAN İLE RAKİP DEĞİL PARTNER ÜLKEYİZ

Programda İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Genel Müdürü Yalçın Lokmanhekim, Yunanistan Sağlık Bakanlığı Genel Sekreteri Marios Themistocleous, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ve çok sayıda paydaş yer aldı. Program kapsamında, iki ülke arasında iş birliği protokolü imzalandı. Toplantıda konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, iki ülke arasındaki turist trafiğinin çok önemli bir parçasını oluşturan feribot seferlerine en kısa sürede başlanmasının oldukça önemli olduğuna değindi.

'COVİD- 19 TURİZM SEKTÖRÜNÜ OLUMSUZ ETKİLEDİ'

Yunanistan'la olan ilişkilerin her alanda ilerletilmesine büyük önem verdiğini ifade eden Bakan Ersoy, "Bu bakış açımızı, iş birliğimizin bölgedeki istikrara katkıda bulunacağı anlayışıyla da pekiştirmiş bulunmaktayız. Her zaman ticaret ve turizm alanındaki ilişkilerin geliştirilmesinin, siyasi sorunların çözümüne de olumlu katkıları olacağına gönülden inanıyoruz. Turizm sektörü, ikili düzeyde, diyalog sürecinin kazanımlarını devamlı kılacak şekilde halkların birbirlerini tanımalarına hizmet etmektedir. Covid-19 salgını bütün dünyada turizm sektörünü olduğu gibi Türkiye ve Yunanistan'ın da olumsuz yönde etkiledi. Bakanlığımız, Türkiye'de güvenli turizmi mümkün kılmak için bir 'Safe Tourism' sertifikasyon programı hazırladı. Ülkelerimiz arasındaki turist trafiğinin pandemi öncesi seviyelere getirilmesi için elbette salgın seyrini karşılıklı olarak göz önünde bulundurarak, seyahat kısıtlamalarının mümkün olduğunca az uygulanmasını arzu ediyoruz" dedi.

'HEM TÜRK HEM DE YUNAN İŞLETMECİLERİ ÇOK OLUMLU ETKİLEYECEKTİR'

Yunanistan'ın 1 Ekim 2021 itibarıyla özel gezi tekneleri ile Kuşadası ve İstanbul çıkışlı yolcu gemilerinin Kavala ile bazı Yunan adalarına geçişine izin vermeye başladığının altını çizen Ersoy, "Bu hem Türk hem de Yunan işletmecileri çok olumlu yönde etkileyecektir. Turist trafiğinin artırılması konusunda önemli bir başka husus da havayolu taşımacılığıdır. İki ülke arasında belirlenmiş olan ve tarafımıza tahsis edilen 52 frekans uçuş hakkı bulunmaktadır. Bu frekans sayılarının 42'si Türk Hava Yolları, 10'u Pegasus Hava Yolları olarak ayrılmıştır. Pegasus Hava Yolları'nın Sabiha Gökçen- Atina uçuşlarını haftalık 10'dan 14'e çıkarma, ayrıca Sabiha Gökçen-Selanik hattında haftada 7 sefer ile yaz dönemlerinde Midilli, Girit, Rodos ve Mikonos'a haftalık 3'er sefer düzenleme talebi bulunmaktadır" diye konuştu.

'VİZE REJİMİNİ EL BİRLİĞİ İLE ENGELLEMELİYİZ'

Kapı vizesine de değinen Ersoy, "2012 yılından itibaren turizm sezonu boyunca Midilli, Sisam, Sakız, İstanköy, Rodos, Meis ve Simi adalarındaki limanlarda kapıda vize verilmesi uygulamasına başlanması neticesinde ülkemizden Yunanistan'a giden turist sayısında büyük bir artış yaşanmış, 2015 yıl sonu itibarıyla Yunanistan'ı ziyaret eden Türk turist sayısı tarihi bir rekorla bir milyonu aşmıştır. Vize rejiminin turizm iş birliğinin önünde bir engel oluşturmasını el birliği ile engellemeliyiz. Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanması gündemimizin öncelikli maddeleri arasındadır. Ülkelerimiz arasındaki turizm iş birliğinin bir başka boyutu da uzak pazarlar için ortak tur paketi oluşturma ve birlikte tanıtım yapma konusudur. Uzak pazarlardan Avrupa Kıtası'na yapılan seyahatlerde, turistlerin birden fazla ülkeyi ziyaret etme eğilimi mevcuttur. Uzak pazarlara yönelik olarak, coğrafi ve kültürel anlamda yakınlığa ve ortak değerlere sahip iki ülke olan Türkiye ve Yunanistan'ı kapsayan tur paketleri oluşturulması fikri; uzun yıllardır iki ülke arasında gerek hükümetler, gerekse sektör temsilcilerince görüşülmektedir" ifadelerini kullandı.

'KRUVAZİYER TURİZMİ İLE İLGİLİ ORTAK ÇALIŞMALAR YARARLI OLACAKTIR'

Özellikle Güney Amerika ve Uzak Doğu turlarının daha geniş kapsamlı ve yaygın bir şekilde yapılması konusunda istenilen performansın gerçekleşmediğini hatırlatan Ersoy, "Bakanlığımız tanıtım çalışmalarını Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı ile birlikte yürütmektedir. Ortak tanıtım projeleri geliştirilmesi noktasında TGA ile işbirliğini önemsiyorum. TGA, şu an Türkiye için 100'ün üzerinde yeni turizm rotası çalışması yaptı. Bunların bir kısmına sizin ülkenizin de dahil olmaması için hiçbir neden bulunmamaktadır. Özellikle bu konuda teknik arkadaşlarımızın karşılıklı iş birliğine gitmesinden memnuniyet duyacağım. Diğer taraftan, Ege Denizi'nin potansiyelini dikkate aldığımızda, iki ülke arasında kruvaziyer turizmi ile ilgili ortak çalışmalar yapılmasının da yararlı olacağını düşünüyorum. İstanbul, dünyanın en büyük havalimanına sahip ve dünyanın 333 noktasına direk uçuş imkanı var. İstanbul'a gelen her gemi, doğal rotası icabı Yunanistan'dan da geçiyor. Bu bakımdan ikili iş birliğini önemsiyoruz" dedi.

'PROTOKOLLERİN TARİHİ ESER KAÇAKÇILARI İÇİN CAYDIRICI OLMA ÖZELLİĞİ VAR'

Kültür varlığı kaçakçılığı ile mücadele alanındaki iş birliğinden de söz eden Ersoy, "Ülkelerimiz arasında imzalanan 'Kültür Varlığının Yasa Dışı İthali ve İhracının, Transitinin ve Mülkiyet Transferinin Yasaklanması ve Önlenmesine İlişkin Protokol' 2013 yılında yürürlüğe girmiştir. Kültür varlığı kaçakçılığından muzdarip iki köken ülke olarak kaçakçılığının önlenmesi ve yasa dışı yollarla ülke dışına çıkarılmış kültür varlıklarının iadesi konularında Yunanistan'la kurulacak iş birliği dünya kültürel mirasının korunması için de olumlu katkılar verecektir. Böylelikle yasa dışı yollarla ülkeden çıkarılan tarihi eserlerin ülkeye dönüş hızı artmaktadır. Aynı zamanda tarihi eser kaçakçıları için öncelikle ülke olmaktan çıkıyoruz. Bu açıdan caydırıcı olma özelliği var" şeklinde konuştu.

'BUGÜNKÜ GÖRÜŞME SON DERECE YAPICI OLDU'

Toplantıda konuşma yapan Yunanistan Kültür Bakanı Vasileios Kikilias de "Bugünkü görüşmenin son derece yapıcı olduğu kanaatindeyiz. İkili görüşmede belirttiğimiz gibi bu görüşme; iki ülke arasındaki ilişkilere de katkı sağlayacaktır. Mümkün olduğu kadar bürokrasiyi azaltmak durumundayız. Kara, deniz, ulaşımında turizmin katkısının çok büyük olduğunu biliyoruz. Turizm iki ülkeye yakınlaşma imkanı veren bir sektördür. İki ülke arasındaki ikili ilişkilerin gelişmesine de katkı sağlıyor. Bizim de hedefimiz; deniz yoluyla bağlanacak şehirlerin sayısını arttırmaktır. Bu kadar güzel bir kent olan İzmir, mutlaka deniz yoluyla Selanik ile birleşmeli diye düşünüyoruz. Her zaman pandemi sürecini dikkate alarak, ulusal sağlık sistemlerimiz açısından herhangi bir sorun yaratmayacak şekilde gerekli sağlık protokollerini uygulayarak mümkün mertebe bürokratik işlemleri azaltmak durumundayız" ifadelerine yer verdi.

'FIRSAT İÇİN BURAYA GELDİM'

Türklerin son derece kaliteli ziyaretçi ve turistler olduğunu belirten Kikilias, şunları söyledi: "Ülkemizde onları misafir etmekten son derece memnuniyet duyuyoruz. Pandemi krizi sona erdikten sonra bu faaliyetlerin daha da artmasını düşünüyoruz. Yunanistan turistleri de sizin şehirlerinizi geziyor. Bunu ben de yapıyorum. Bunu yapmaktan da büyük memnuniyet duyuyorum. Hava yolu şirketleriyle ilgili uçuş sayılarının artması konusunda, bu konuyu ayrıntılı bir biçimde ilerleyen süreçte tekrar ele alacağız. Uzak destinasyonlar son derece önemli. Bu alanda yapacağımız iş birliği son derece ilgi çekici olabilir. Örneğin bizim ülkemizi bir-iki hafta ziyaret eden kişi, Türkiye'yi de ziyaret edebilmeli. Bu son derece çekici bir unsur taşır diye düşünüyorum. Buraya geniş bir heyetle geldik. Bütün bu ayrıntıları muhataplarınızla görüşebilirsiniz. Bu fırsatı vermek için buraya geldim."

'BÜTÜN ZORLUKLARIN ÜSTESİNDEN GELEBİLİRİZ'

Çözüm odaklı olunması gerektiğini söyleyen Kikilias, "Ben de sayın Bakan da pratik insanlarız. Somut sonuçlar almayı her zaman destekleriz. Ümit ediyoruz ki; turizm önümüzdeki sezon her iki ülke için de olumlu sonuçlar doğurur. Turizm hareketliliğinin artmasını ümit ediyoruz. Hem Türkiye hem Yunanistan'dan gelen yetkililer; iyi niyet sahibi insanlar. Hepimiz zaman zaman hassas dönemlerden geçiyoruz ancak turizm, şehirlerimizin birbirine bağlanması, seyahatler üzerinde daha yoğun çalışmamız gereken konulardır. İnanıyorum ki; kişisel insani ilişkilerle bütün zorlukların üstesinden gelebiliriz" dedi.

'İKİ ÜLKE ARASINDAKİ ENGELLER KALKACAK'

Pandemi ile mücadelede olumlu değişiklikler olduğunu dile getiren Yunanistan Sağlık Bakanlığı Genel Sekreteri Marios Themistocleous, "Yunanistan'da bugünkü turizm bakanı, sağlık bakanı olarak görev yapmaktaydı. Yunanistan'ın pandemiyle mücadelede önemli bir yol kaydettiğine inanıyorum. Çok iyi biliyoruz ki; Türkiye'de de pandemiyle mücadelede çok önemli adımlar atıldı. Aşılama programı çerçevesinde iki ülke arasında bir iş birliği yapılabilir. Türkiye'de yapılan aşıları tanıyan yegane Avrupa Birliği ülkesiyiz. Hayata geçirdiğimiz protokoller çerçevesinde Yunanistan olarak kendi başımıza inisiyatifler alabiliyoruz. Önümüzdeki sezonda aşılama oranlarının oldukça yüksek bir seviyeye çıkacağına inanıyoruz. Gerekli sağlık protokolleri ile çok daha fazla sayıda vatandaşın iki ülkeyi ziyaret etmesinin önündeki engellerin kalkacağını düşünüyorum" diye konuştu.

'TÜRKİYE BİZDEN BİR ADIM ÖNDE'

Themistocleous, Türkiye'deki sağlık sistemine de dikkati çekerek şunları kaydetti: "İki ülkeye karşılıklı ziyaretlerde bulunacak kişilerle ilgili olarak gerekli sağlık protokollerinin imzalanmasını oldukça önemli buluyoruz. Sizler Türkiye olarak bizden bir adım daha öndesiniz. Birçok Yunanistan vatandaşı Türkiye'de sağlık sektöründen önemli hizmetler alıyor" dedi. Forumda konuşma yapan Yunanistan Oteller Birliği Başkanı Alexandros Vassilikos da "İki ülke arasındaki dostluk, iş birliğine ve farklılıkların benimsenmesine hizmet etmektedir. Bu sene gerçekten hepimizin öngördüğünden daha iyi bir sezon yaşayacağız. İnsanlar turistik, tarihi güzellikleri yakından görmek, tanımak ve hissetmek istediler. Aramızdaki iş birliğin güçlü tutarsak, meydan okumalara karşı iyi bir reaksiyon gösterebileceğiz. Otellerimizle ilgili çok ivedi kararlar almak durumundayız. Aramızdaki iş birliğine son derece ihtiyaç olduğu görüşündeyim."

'YAKIN ZAMANDA PANDEMİ ÖNCESİ DÖNEMİ YAKALAYACAĞIZ'

Konuşmasında turizmin, yakın kültürel ve tarihsel bağları olan Türkiye ve Yunanistan için oldukça önemli olduğunu ifade eden Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Genel Müdürü Yalçın Lokmanhekim, iki ülke arasındaki turizm hareketlerinin yakın zamanda pandemi öncesi dönemi yakalayacağını söyledi. İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ise yaptığı konuşmada, "Ege Bölgesi'nde iki ülke arasındaki iş birliklerini düzenleyecek turizm forumlarının sürdürülebilir hale getirilmesinin faydalı olacağı inancındayız. Yeni bir merkez Çeşme'de doğuyor. Ege Turizm Merkezleri Çeşme Projesi, Yunanistan için de önemli bir fırsattır" şeklinde konuştu.

Editör: MURAT ÖZER