Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Toplumsal ve ekonomik kalkınmanın temel dinamikleri olan bu hedeflerimize ulaşmada ise Kanal İstanbul kilit rol oynamaktadır. Kanal İstanbul halkımız için doğru olandır. Kanal İstanbul Türkiye için doğru olandır" dedi. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul Köprüsü Temel Atma Alanı'nda incelemelerde bulundu. Başakşehir Şahintepe Mevkiinde bulunan alanda bakan Karaismailoğ  bir basın açıklaması yaptı. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı  Adil Karaismailoğlu, "Kanal İstanbul; dünyada ve ülkemizde yaşanan teknolojik ve ekonomik gelişmeler, değişen iktisadi yönelimler ve ülkemizin ulaştırma altyapıları konusundaki artan ihtiyaçları doğrultusunda ortaya çıkan bir vizyon projesidir" şeklinde konuştu. 

"KANAL İSTANBUL TÜRKİYE İÇİN DOĞRU OLANDIR"

Bakan Karaismailoğlu, "Toplumsal ve ekonomik kalkınmanın temel dinamikleri olan bu hedeflerimize ulaşmada ise Kanal İstanbul kilit rol oynamaktadır.  Kanal İstanbul halkımız için doğru olandır. Kanal İstanbul Türkiye için doğru olandır. Biz bugüne dek ülkemiz için doğru olanları yaptık, yine yapacağız.1930'lu yıllarda İstanbul boğazından geçen gemi sayısı ortalama 3 bin iken bugün, bu miktar, yılda ortalama 43 bin gemi mertebelerindedir. Bu artışa ek olarak, gemilerin taşıma kapasiteleri de gün geçtikçe artmaktadır. Taşınan Yük miktarı ve tehlikeli yük miktarı gemi sayısından çok daha hızlı artmıştı" dedi. 

"GEMİ SAYISININ 78 BİNE ULAŞACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR"

Boğazdaki deniz trafiğinden ve meydana gelen gemi kazalarına değinen Bakan Karaismailoğlu, "Can kaybına neden olan kazaların yaşanmaması, İstanbul ve Türkiyemizin her türlü felaketten korunması, Kanal İstanbul Projemizin önemli bir başka gerekliliğini gösteriyor.İstanbul Boğazını kullanan gemilerin güvenli geçişi için belirlenen yıllık kapasite 25 bin iken; günümüzde yaklaşık 43 bin olan trafik yükünün İstanbul Boğazı'nın seyir, can, mal ve çevre güvenliğini nasıl tehdit ettiği daha iyi anlaşılmaktadır.Üstelik dünyadaki ve bölge ülkelerindeki gelişmeler dikkate alındığında, gemi trafiğinin 2050'li yıllarda geçen gemi sayısının 78 bine ulaşacağı öngörülüyor. Bu da İstanbul Boğazı'nda alternatif bir geçiş güzergâhına ne denli ihtiyaç olduğunu apaçık gösteriyor" ifadelerine yer verdi. 

KÖPRÜNÜNÜN TOPLAM UZUNLUĞU 1618 METRE

Kanal İstanbul'un mühendislik çalışmasında 204 bilim insanının görev aldığını belirten Karaismailoğlu, Kanal İstanbul'un ve yapılacak olan ilk köprünün teknik özelliklerini anlatarak, " Küçükçekmece gölü-Sazlıdere koridorunda yapılacak Kanal İstanbul'un uzunluğu 45 kilometre, taban genişliği 275 metre ve derinliği 20,75 metre olacak.İnşasına başlayacağımız köprümüz ülkemize kazandırdığımız dev bir eser olan Kuzey Marmara Otoyolunun son parçası olan 45 kilometre uzunluğundaki Başakşehir-Bahçeşehir-Hadımköy kesimindeki Sazlıdere geçişini sağlayacak. 

Gergin eğik askılı köprü tipinde ana açıklığı 440 metre uzunluğunda olan köprümüzün, sağ ve solda yer alan 210 metre uzunluğundaki yan açıklıklarıyla birlikte uzunluğu 860 metredir.Eğik askılı köprü tabliyesi 46 metre genişliğindedir.196 metre uzunluğundaki betonarme kuleleri olacaktır.Yaklaşım viyadükleri ile birlikte köprümüzün toplam uzunluğu 1618 metre olacaktır" dedi. 

"KANAL İSTANBUL, DÜNYAYI TÜRKİYE'YE BAĞLAYACAK"

Bakan Karaismailoğlu sözlerini şöyle sürdürdü," Dünya ticaretinde zaman kavramının önemi düşünüldüğünde, ülkemiz konumu itibarıyla son derece avantajlıdır. O nedenle, bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyorum: Türkiye'nin dünya ticaretinde etkinliğini artıracak ve Türkiye'yi dünya ekonomik koridorlarında lider pozisyona getirecek Kanal İstanbul projemiz, gelişen dünyanın en önemli ticari koridorları üzerinde yer alan Türkiye tarihe damgasını vuracaktır.Bakanlık olarak, 2003 yılından beri bu gerçeğin farkında olarak, uluslararası ulaşım koridorlarını sürekli geliştiren bir ulaşım politikası izledik ve yatırımlarımızı bu doğrultuda gerçekleştirdik.Ulaştırma alanında Türkiye'nin yıllardır süren altyapı problemini büyük ölçüde çözdük ve ülkemizi; Asya, Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Kafkaslar ve Kuzey Karadeniz ülkeleri arasında ulaşımın her modunda uluslararası bir koridora dönüştürdük.

Kanal İstanbul da Uzakdoğu-Avrupa taşımacılığına alternatif olacak en uygun rotanın, ülkemiz olduğu gerçeğini daha da güçlendirecek bir projedir.İstanbul Havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu, ticari limanlar, demiryolu bağlantıları, lojistik üstleri ve dünyanın en büyük projelerinden biri olan Kanal İstanbul, “Dünyayı Türkiye'ye bağlayacakö" dedi. 

Bakan Karaismailoğlu " Projemiz tamamlandığında başta İstanbul Boğazı ve çevresindeki insanların can ve mal güvenliğinin sağlanmasına ve Boğazın tarihsel ve kültürel dokusunun korumasına büyük katkı sağlayacaktır.Bu nedenle, Türkiye için olduğu kadar Türk Boğazlarını kullanan tüm ülkeler için de büyük önem arz etmektedir.Ülkemizin ve milletimizin geleceğini tasarlayan stratejik bir hamle olarak gördüğümüz Kanal İstanbul;Türkiye'yi küresel bir lojistik üs konumuna getirerek; hem bölgesinde hem de dünya ticaret ve ulaşım yollarında söz sahibi yapacaktır.Güvenlikten, ticarete, yaşamdan çevreye her yönüyle Türkiye'nin vizyon projesi olan Kanal İstanbul, Avrasya bölgesinin lokomotifi olan Marmara'da alternatif bir su yolu olarak ülkemizin hizmetine sunulacak" diye konuştu. Şantiye alanı ve çalışmalar havadan da görüntülendi. 

Editör: MURAT ÖZER