Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Toplam yolcu sayısı ortalamasında Türkiye, 2018 ve 2019 yıllarında dünyada 10'uncu, Avrupa'da ise 5'inciyken, pandemiye rağmen 2020 yılında Uluslararası Havalimanları Konseyi tarafından açıklanan ön sonuçlara göre, dünyada 9'unculuğa ve Avrupa'da da 3'üncülüğe yükselmiştir. İstanbul Havalimanı’nın bu süreçte ortaya koyduğu büyük başarı da ne kadar yerinde ve akılcı bir yatırım olduğunu göstermiştir" dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Zonguldak Havalimanı'nın genişletilen pistinin açılışına katıldı. Uçakla havalimanına iniş yapan Bakan Karaismailoğlu'nu Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti'li milletvekilleri Hamdi Uçar, Ahmet Çolakoğlu ile Polat Türkmen, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, kurum ve daire müdürleri karşıladı. Karaismailoğlu, Zonguldak Havalimanı'nın mevcut pistinin yenilenerek, büyütüldüğünü söyledi. Dünyada ulaştırma ve haberleşmenin öneminin giderek, arttığına dikkat çeken Karaismailoğlu, "Dünyada güç dengeleri değişirken, ülkemiz de coğrafi konumu itibarıyla önemli fırsatlarla karşı karşıya geldi. Avrupa, Asya ve Afrika'da artan üretimler ile tedarik zincirinde söz sahibi olurken bu coğrafyanın kalbinde yer alan Türkiye, artan zenginlikten elbette önemli bir pay alacak. Bizler de stratejik bir bakış açısıyla ülkemizi dünyanın ticari koridorlarına hükmeden bir lojistik süper güç haline getirecek altyapı oluşturmak için hummalı çalışma yürütüyoruz. Hükümetlerimiz döneminde ülkemizin ulaşım ve haberleşme yatırımları için 1 trilyon 86 milyar liranın üzerinde harcama yaptık. Karada, havada, denizde ve demir yollarına ülkemizi kuşatan altyapı oluşturduk" diye konuştu. 

‘TOPLAM YOLCU SAYISINDA 2020'DE AVRUPA 3'ÜNCÜSÜ OLDUK’

Bakan Karaismailoğlu, Türkiye'nin, yapılan yatırımlarla dünya hava yollarının transit merkezlerinden biri haline geldiğini belirterek, şunları söyledi: 

"Öyle ki 2003 yılında 50 ülke ve 60 noktaya uçuş gerçekleştirirken, bugün 127 ülke 329 noktaya ulaşıyoruz. Hava ulaştırma anlaşması yaptığımız ülke sayısı 2003'te 81 iken bugün 173'e çıktı. Toplam yolcu sayısı ortalamasında Türkiye, 2018 ve 2019 yıllarında dünyada 10'uncu, Avrupa'da ise 5'inciyken, pandemiye rağmen 2020 yılında Uluslararası Havalimanları Konseyi tarafından açıklanan ön sonuçlara göre dünyada 9'unculuğa ve Avrupa'da da 3'üncülüğe yükselmiştir. İstanbul Havalimanı’nın bu süreçte ortaya koyduğu büyük başarı da ne kadar yerinde ve akılcı bir yatırım olduğunu göstermiştir. İstanbul Havalimanı, Euro Kontrol Avrupa Sefer Emniyet Teşkilatı tarafından salgın döneminde Avrupa'nın en yoğun havalimanı olarak ilan edilmiştir. Hava kargo sektöründe iddiamızı artırdığımız bir başka alan haline geldi. Küresel ölçekte yaşanan Covid-19 salgını etkisiyle hava kargo sektöründe yaşanan yüzde 22 pazar daralmasına karşın uyguladığımız dinamik çözümler sayesinde yüzde 1 civarında büyüme gerçekleştirdik. Bu sonuçlar, hava yollarına yaptığımız yatırımlar işletme tecrübesi ve uluslararası entegrasyon konusundaki gayretlerimizin bir sonucudur. ‘Hava yolu halkın yolu olacak’ diyerek ülke hattında da uçak yolculuğunu bir lüks olmaktan çıkardık. 2003 yılında 2 merkez ile 26 noktaya yapılan iç hat uçuşlarımız bugün 7 merkezden 56 noktaya gerçekleştirilmektedir. Çukurova, Tokat, Rize, Artvin, Bayburt ve Gümüşhane havalimanları tamamlandığında aktif havalimanlarımızın sayımız 60'a çıkacaktır."

'ÇAYCUMA HAVALİMANI'NDA PİST BÜYÜTME ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI'

Çaycuma Havalimanı'nın 1948 yılında askeri amaçla inşa edildiğini de kaydeden Bakan Karaismailoğlu, "Havalimanımız Batı Karadeniz'in yurt dışına açılış kapısı olmaktadır. Bu amaçla havalimanımızda geçtiğimiz nisan ayında başlatılan pist büyütme çalışmaları tamamlanmıştır. Çalışmalarımız kapsamında havalimanı pist uzunluğu 1881 metreden 2131 metreye uzatılmış, 30 metrelik pist genişliği 45 metreye çıkarılmıştır. Ayrıca pistin her iki tarafında 75'er metrelik güvenli alan oluşturulmuştur. Emniyet sahasıyla birlikte 2431 metrelik güvenli uçuş alanı oluşturulmuştur. Pistin genişletilmesi sayesinde büyük tip uçaklar havalimanımızı rahatlıkla kullanabilecektir. Havalimanımızın pist ve yolcu kapasitesinin genişletilmesi bölgenin özellikle yurt dışı uçuşları için büyük kolaylık sağlayacaktır. Türkiye her anlamda geleceği parlak büyüme yolunca bir ülke olmaya devam ediyor. Artan ekonomik potansiyelimizi gereğine yerine getirmek ulaşımın tüm modlarında insan ve yük taşımacılığında iddiamızı arttırmak üzere hep birlikte çalışıyoruz. Küresel bir marka haline gelen Türk Hava Yolları'yla dünyada ulaşamayacağımız yer bırakmayacak ülkemizi her noktasından dünya ile bağlayacağız" şeklinde konuştu.

Editör: MURAT ÖZER