Sanayive Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AK Parti'nin sosyal medya etkinliğinde, gençlerin 10 sorusuna cevap verdi. Bakan Varank, "Eksik yanınız nedir?" sorusuna "Eksik yanım yok da maalesef fazlalığım var, kilolarımdan çok muzdaripim" diyerek, esprili yanıt verdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, AK Parti'nin sosyal medya hesabından, '10 Soru 10 Cevap' adıyla gerçekleştirilen etkinliğin ilk konuğu oldu. Instagram üzerinden kendisi, ailesi ve bakanlığının faaliyetleri ile Türkiye'ye ilişkin soruları video mesajla yanıtlayan Bakan Varank, verdiği samimi cevaplarla dikkat çekti. Varank, "Şahsi arabanız var mı? Varsa modeli nedir? Araba sürerken özellikle dinlediğiniz bir parça var mı?" sorusu üzerine şahsi araç olarak pikap kullandığını belirterek, "Çünkü fırsat bulabilirsem doğayla baş başa kalmayı çok seviyorum. Arabada ailemizin en küçük üyesi İlhan Yahya Varank hangi parçayı dinlemek istiyorsa o parça çalınıyor" dedi.

'HIZLI TREN Mİ TOGG MU?'

Bakan Varank, Ankara ile İstanbul arasında hızlı treni mi yoksa Türkiye'nin otomobili TOGG'u mu tercih edeceğinin sorulması üzerine, "Elbette TOGG ile seyahat. TOGG, özellikleriyle menziliyle gerçekten başarılı bir araç olacak. Aynı zamanda Ankara-İstanbul arasında Kuzey Marmara Oto Yolu'nun açılmasıyla birlikte kara yolu seyahati çok daha güvenli, konforlu ve hızlı hale geldi, onun için TOGG" şeklinde konuştu.

Bakan Varank, bilgisayar oyunlarından 'PUBG' veya 'Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO)' tercihine yönelik soru üzerine de uzun uzun oyun oynayacak vaktinin olmadığını; ancak zaman zaman kafa dağıtmak için 'Kafa Topu' oyununu oynadığını söyledi.

"Soyunuz Vikinglere mi dayanıyor?" sorusu üzerine, Vikingler ya da Varangiyanlar meselesine DNA testi de dahil olmak üzere kafa yorduğunu anlatan Bakan Varank, "Sülalemizin fiziksel özelliklerine ve soyadımızın tarihi gelişimine baktığımda böyle bir ihtimalin olduğunu düşünüyorum" dedi. 

'ÇOCUKLUĞUM MAHMUTPAŞA'DA GEÇTİ'

Bakan Varank, "Sayın bakanım, sizde elindeki malı çok iyi satan esnaf tipi var, hiç esnaflık yaptınız mı?" sorusunu "Evet, esnaflık yaptım. Çocukluğum Mahmutpaşa’da geçti. Hem babamın dükkanında çalıştığım zamanlar oldu hem de lisedeyken tek başına yönettiğim dükkanımız oldu. Dolayısıyla bu işleri bir parça biliyorum" diye yanıtladı. 

Varank, maaşının sorulması üzerine, Türkiye'de bakan maaşlarının milletvekillerininkiyle aynı olduğunu söyleyerek, "Rakam telaffuz etmeyelim ama maaşımız, Kılıçdaroğlu’nun maaşından az; çünkü biliyorsunuz o aynı zamanda emekli olduğu için çift maaş alıyor" dedi.

'GİRİŞİMCİLİK TAVSİYESİ'

Bakan Varank, memurluğu mu yoksa özel sektörü mü önerdiği sorusu üzerine, gençlere girişimciliği düşünmeleri tavsiyesinde bulundu. Özellikle ticarileşmeye uygun fikri olan gençlerden fikrini hayata geçirmek için gayret göstermelerini isteyen Varank, "Gerçekten risk aldığınızda büyük işler başarabilirsiniz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bütün genç girişimcilerimizin yanındayız, onları desteklemeye devam ediyoruz. Devletimizin verdiği imkanlardan lütfen faydalanın" diye konuştu.

Bakan Varank, "Keşke şöyle bir özelliğim olsaydı, dediğiniz eksik yanınız nedir?" sorusuna da "Eksik bir yanım yok da maalesef fazlalığım var, kilolarımdan çok muzdaripim. Onlardan kurtulmam lazım" diyerek, esprili yanıt verdi.

Varank, "Tüm repliklerini ezbere bildiğiniz bir film veya dizi var mı?" sorusunu ise 'Vizontele' filminden "Peki, Zeki Müren de bizi görecek mi?" repliğiyle cevapladı.

'SİZ DE ONLARDAN BİRİ OLABİLİRSİNİZ'

"18 yaşında bir gencim, üniversiteye hazırlanıyorum ve sürekli yurt dışı hayalleri kuruyorum. Ben vatan haini miyim?" sorusu üzerine Bakan Varank, "Tabi ki değilsin, bir gencimizin yurt dışında çalışmak ve eğitim almak istemesinde hiçbir mahsur yok. Yeter ki aklının bir köşesinde her zaman memleketi olsun, memleketine hizmet etmek olsun. Bugün birçok bilim insanımız yurt dışında edindiği tecrübelerle ülkelerine gelip, hizmet ediyorlar. Siz de onlardan biri olabilirsiniz" dedi. 

Varank, 'Muhalefet, AK Parti döneminde Türkiye’de tek bir fabrika açılmadı diyor?' sorusuna üzerine ise AK Parti döneminde binlerce fabrika ve üretim tesisi açıldığını vurgulayarak, yanıt verdi.

Bakan Varank ayrıca gençlere, 2020 yılında Türkiye'de kaç işletmenin sanayi siciline kaydolup, üretime başladığı sorusunu yöneltirken, doğru cevabı bilene veya en yakın tahminde bulunana 'Akıncı' insansız hava aracının maketini hediye edeceğini söyledi.

Editör: MURAT ÖZER