ABD basınında yer alan haberlerde, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'nin ardından Afganistan'da da görev yapan askeri personelin önemli bir bölümünü geri çekme kararı aldığı iddia ediliyor.
7 BİN ASKERİ GERİ ÇEKEBİLİR
İsmi açıklanmayan ABD'li yetkililere dayandırılan haberlerde Trump'ın Afganistan'dan yaklaşık 7 bin askeri çekmeye hazırlandığı ifade ediliyor. Afganistan'da yaklaşık 14 bin ABD askeri görev yapıyor.
TEYİT EDİLMEDİ
Binlerce ABD askerinin Afganistan'dan çekileceği yönündeki haberler henüz ABD'nin resmi kurumları tarafından teyit edilmedi.
SURİYE'DEN ÇEKİLME KARARI
Trump, Çarşamba günü Suriye'de DEAŞ'ı yenilgiye uğratıldığını, bu ülkede görev yapan 2 bin civarındaki ABD askerini geri çekme kararı aldığını açıklamıştı.
2016'DAKİ VAADİYDİ
Trump, 2016'daki başkanlık seçimleri kampanyasında Afganistan'daki ABD askerlerini 'evlerine döndüreceği' vaadinde bulunuyordu. Ancak Taliban'ın yeniden güç kazanmasının ardından ABD geçtiğimiz yıl Afganistan'daki varlığını sürdürme kararı almıştı.
ABD'NİN AFGANİSTAN KARNESİ
ABD ordusu, 11 Eylül 2001 saldırılarından bu yana Afganistan'da binlerce asker bulunduruyor. Taliban örgütünün 11 Eylül saldırılarının sorumlusu El Kaide örgütünün lideri Usame bin Ladin'i ABD'ye teslim etmemesinin üzerine dönemin ABD Başkanı George W Bush, Afganistan'da askeri harekat emrini vermişti. Harekatın amacı, Usame bin Ladin'in bulunması ve Taliban'ın yenilgiye uğratılmasıydı. Usame bin Ladin 2014 yılında Pakistan'da düzenlenen bir operasyonla öldürülmüş, Afganistan'da Taliban'a yönelik harekatlarda sınırlı düzeye çekilmişti. Afganistan, ABD tarihindeki en uzun savaş olarak da kayda geçmiş durumda. 2014'ten bu yana ABD askerleri ülkedeki istikrarı desteklemek için Afganistan'da bulunuyor. Ancak Taliban kademeli olarak ülkede yeniden güç kazanıyor açıklaması yapıldı.

Editör: MURAT ÖZER