Boeing’in Etiyopya Havayolları 302 Sefer Sayılı Uçuş Soruşturması Ön Raporu Hakkında Açıklaması

Etiyopya Kaza Soruşturma Bürosu (KSB) tarafından bugün açıklanan Etiyopya Havayolları 302 sefer sayılı uçuş soruşturması ön raporuna ilişkin olarak Boeing’in açıklaması aşağıdaki gibidir:

"UÇUŞ GÜVENLİĞİ TÜM BOEING AİLESİ İÇİN EN ÖNEMLİ DEĞERDİR"

Kazada hayatını kaybedenlerin ailelerine ve sevdiklerine baş sağlığı dileklerini ileten Boeing Ticari Uçaklar Başkanı ve CEO’su Kevin McAllister, “Yoğun çaba ve çalışmalarından ötürü Etiyopya Kaza Soruşturma Bürosu’na teşekkür ederiz. Söz konusu kazaya yol açan sebeplerin anlaşılması, uçuş güvenliğini sağlamak açısından büyük önem taşımaktadır. Etiyopya Kaza Soruşturma Bürosu’nun ön raporunu dikkatle inceleyerek uçaklarımızın güvenliğini sağlamak için gerekli her türlü adımı atacağız.” ifadelerini kullandı.

Uçuş güvenliği tüm Boeing ailesi için en önemli değerdir. Uçaklarımızın, müşterilerimizin yolcu ve mürettebatının güvenliği her zaman bir numaralı önceliğimiz olmuştur. Boeing’in teknik ekipleri soruşturmaya destek olmaya devam etmekte olup; Boeing’in şirket içinde oluşturduğu ekipler Ekim ayında Endonezya’da gerçekleşen uçak kazasından alınan dersleri de dikkate alarak çalışmalarına devam etmektedir.

Uçuş veri kayıt sisteminden alınan ve ön raporda yer alan bilgiler, Lion Havayolları 160 sefer sayılı uçuşta olduğu gibi, hücum açısı sensörünün hatalı veri girerek Manevra Karakteristikleri Takviye Sistemi’ni (MCAS) devreye soktuğunu göstermektedir.

Boeing, MCAS’ın istenmeyen durumlarda devreye girmesini engellemek üzere MCAS için geliştirmiş olduğu yazılım güncellemesinin yanı sıra geniş kapsamlı 737 MAX pilot eğitimi ve tamamlayıcı eğitim programındaki yenilikleri açıklamayı planlamaktadır.

Daha önce açıklandığı üzere, söz konusu güncelleme, ek güvenlik katmanları sağlayarak hatalı verilerin, MCAS’ı devreye sokmasını engelleyecektir. Uçuş ekibi her zaman için MCAS’ı etkisiz hale getirebilecek olup uçağı manuel olarak kontrol edebilecektir.

Boeing, ABD Federal Havacılık Kurulu ve dünya genelinde diğer düzenleyici kurumlarla işbirliği içerisinde olup yazılım güncellemesi, eğitim programlarının geliştirilmesi ve bunların sertifikalandırılması konularındaki çalışmalarına devam etmektedir.

Boeing ayrıca, Etiyopya Kaza Soruşturma Bürosu’na kaza soruşturmasına destek olmak üzere ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurumu ile yakın işbirliği içinde teknik danışmanlık sağlamaktadır. Boeing’in, soruşturma makamlarının kontrolünde soruşturmaya teknik destek sağlayan bir taraf olarak, soruşturmayla ilgili herhangi bir bilgi açıklaması uluslararası protokol ve Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurumu düzenlemeleri doğrultusunda yasaktır. Uluslararası protokol uyarınca, soruşturmaya ilişkin bilgiler sadece yetkili soruşturma makamları tarafından açıklanabilir.

Editör: MURAT ÖZER