Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Temennimiz bölgenin artık barış ve istikrar bölgesi olmasıdır. Azerbaycan'ın Ermenistan'a kapsamlı bir barış anlaşması teklifi oldu. Henüz Ermenistan'dan olumlu bir cevap gelmedi. Biz atacağımız adımları Azerbaycan'la birlikte planlar, birlikte atarız" dedi.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Afganistan Konulu Olağanüstü Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'ndeki toplantıda Afganistan’daki güncel gelişmeler ele alındı. Toplantıya Türk Konseyi üyesi Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Kazakistan Dışişleri Bakanı Mukhtar Tileuberdi, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev ve Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov katıldı. Yaklaşık 1 saat süren toplantının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, "Tüm uluslararası toplum gibi Türk Konseyi'nin de Afganistan konusunda beklentileri ve kaygıları benzer. İnsani krizin ve ekonomik çöküşün önlenmesi, insan haklarının azınlık ve kadın hakları dahil korunması, düzensiz bir göç dalgasının önlenmesi, terörizmin tekrar güç kazanmasının önlenmesi. Bunun için ülkede kapsayıcı bir hükümet kurulması ve devlet mekanizmasının çalışması önem arz ediyor. Bu anlayışla toplantımızda; insani krizi karşısında Afgan halkına yardımcı olmak için Türk Konseyi olarak atılabilecek adımları değerlendirdik. Başta komşu ülkeler olmak üzere düzensiz göç yükünü çeken ülkelerle dayanışma çağrısında bulunduk, terörle mücadelede yapılabilecekleri ele aldık. Bu hususlara vurgu yapan bir ortak bildiri de kabul edildi" dedi.

12 KASIM'DA İSTANBUL'DA ZİRVE TOPLANACAK

Çavuşoğlu, "Bugün ayrıca 12 Kasım'da İstanbul'da ev sahipliği yapacağımız Türk Konseyi 8. Devlet Başkanları Zirvesi'nin hazırlıklarını ele aldık. Bu zirvede konsey açısından tarihi adımlar atılacak. Hep birlikte hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Yine zirve öncesi Ceyhun kardeşim bizi davet ederse dönem başkanı olarak Azerbaycan'da bir Dışişleri Bakanları toplantısı daha gerçekleştireceğiz ve hazırlıklarımızı bu yönde sürdürmeye devam edeceğiz" diye konuştu. 

BÖLGE ARTIK NORMALLEŞME SÜRECİNE GİRMELİDİR"

Çavuşoğlu, "27 Eylül Türkmenistan'ın bağımsızlığının 30. yıldönümü ve Karabağ'ın işgalden kurtarılmasına giden Vatan Savaşı'nın başlangıç günü olarak Türk dünyası için anlamlı bir tarih. Türkmen kardeşlerimizi en içten dileklerimizle kutluyoruz. İstanbul Zirvesi'nde Türkmenistan'ın gözlemci olarak aramızda katılmasıyla aile resmimiz tamamlamış olacak. Bugün aynı zamanda Karabağ'ın azatlığına giden Vatan Muharebesinin başladığı, can Azerbaycan'ın şehitlerini anma günü. Toplantımızın açılışında şehitlerimizi hep birlikte andık. Aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Karabağ'ın artık istikrarsızlık ve çatışmadan çok barış ve kalkınma ile alınmasını istiyoruz. Bölge artık normalleşme sürecine girmelidir. Artık bölgesel işbirliği ve refaha yönelik yeni fırsatlar oluştu. Bu yönde can Azerbaycan'ın da önemli teklifleri oldu" şeklinde konuştu.  

KARABAĞ'DA TOPLANTI

Açıklamaların ardından iki bakan gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Çavuşoğlu, Türk Konseyi'nin Karabağ'da yüksek düzeyli toplantı yapmasının söz konusu olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu, "Türk Konseyi, Vatan Muharebesi sırasında yayınladığı bir bildiriyle can Azerbaycan'a desteğini güçlü bir şekilde vurgulamıştır. Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev'in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda Türk yetkili Azerbaycan'ı ve Azerbaycan'ın işgalden kurtardığı topraklarını ziyaret etti. Buralar artık azad edildiğine göre sadece Türk Konseyi değil, bundan sonra Azerbaycan'ın bu bölgede herhangi bir şehrinde düzenleyeceği her türlü toplantıya katılmaktan büyük bir mutluluk duyarız" yanıtını verdi. 

ERMENİSTAN İLE İLİŞKİLER 

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, basın toplantısında bir gazetecinin, "Ermenistanlı mevkidaşınızla ilişkilerin normalleşmesi için görüşmeniz olacak mı? Olursa gündemde hangi konular var" şeklindeki sorusu üzerine, "Böyle bir planlama yok. Paşinyan'ın seçimden sonra olumlu mesajları oldu, Sayın Cumhurbaşkanımız da bu mesajlara olumlu cevap verdi. Temennimiz bölgenin artık barış ve istikrar bölgesi olmasıdır. Azerbaycan'ın Ermenistan'a kapsamlı bir barış anlaşması teklifi oldu. Henüz Ermenistan'dan olumlu bir cevap gelmedi. Bundan sonraki süreçte, her zaman olduğu gibi atabileceğimiz adımları biz can Azerbaycan ile birlikte koordine ederiz, birlikte karar veririz, birlikte adım atarız" cevabını verdi. 

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in yanık zamanda bir görüşmelerinin olup olmadığı yönündeki soruya ise, "Erdoğan ve Aliyev iki kardeş olarak hemen hemen her gün görüşüyor. Şuşa ziyaretinden sonra defalarca görüştüler. 12 Kasım'da zirve Türkiye'de olacak. Ama her an görüşme olabilir bunun için planlama yapmaya gerek yok" ifadelerini kullandı. 

MAYIN HARİTALARI

Ceyhun Bayramov ise toplantıda yaptığı konuşmasında, "Azerbaycan'ın bugün başlıca hedefinin işgalden kurtarılan bölgelerin tam imar edilmesi. Çok aktif çalışmalar yapılıyor. İşi zorlaştıran etkenlerden biri bölgenin mayınlı olmasıdır. Ermenistan daha önce mayın haritalarını vermiyordu. Sekiz aydan sonra 3 bölgenin mayın haritalarını verdileri. O haritalarda yaklaşık 200 bin mayının yeri belirtiliyor. Verilen haritalardaki bilgilerin sadece yüzde 20'si doğru. Bu da oradaki imar çalışmalarını etkiliyor. Buna rağmen 1 yıldan az bir zamanda çok büyük işler görüldü. Mucize olarak görülebilecek şekilde Fuzuli'de 8 ay içerisinde havalimanı inşa edildi ve artık ilk uçuşlar gerçekleşti. 13 yönde kara yolu inşa ediliyor. Şuşa'ya giden yol artık kullanıma açıldı. Şuşa'ya giden ikinci yolda da çalışmalar sürüyor. Elektrik hatları çekiliyor. Ağdam şehrinin master planı onaylandı ve inşaat başladı. Şuşa'nın da master planı onaylandı ve tarihi anıtlar restore ediliyor. Zengilan'da akıllı köy inşa ediliyor. Azerbaycan imar çalışmalarının hızla yapılmasında ısrarlıdır. Burada tüm dost ve kardeş ülkelerle iş birliği yapıyoruz. Bu işte de ilk sırada hem mayın temizlemede hem de imar çalışmalarında kardeş Türk şirketleri yer alıyor" ifadelerine yer verdi.

Editör: MURAT ÖZER