İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Bölgesindeki ülkelerin Kızılay ve Kızılhaç Derneklerinin “OIC Red” adıyla kurmayı planladıkları yeni yandım ağının kuruluş toplantısı Toplantısı, 57 ülke ve gözlemci ülkelerin Kızılay-Kızılhaç derneklerinin başkanları ve üst düzey yöneticilerinin katılımıyla İstanbul’da başladı. Toplantıda, Kızılay-Kızılhaç Dernekleri, insani krizlere ilişkin çözüm önerilerini konuşarak ortak yeni bir yardım ağının kurulmasını da karara bağlayacak.

Dört gün sürecek olan organizasyonun açılış konuşmalarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Kızılay Kızılhaç Federasyonu Genel Sekreteri Elhadi As Sy, Uluslararası Kızılhaç Komitesi Başkan Yardımcısı Gilles Carbonnier, Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, Uluslararası Hilal İslam Komitesi Başkanı Büyükelçi Ali Buhedma, İİT Genel Sekreteri-Yusuf bin Ahmed El-Useymin (Yousef bin Ahmad Al-Othaimeen) ve İİT Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Hesham Youssef yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kuruluşunun 150.yılını kutlayan Kızılay ile Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri federasyonunun tüm dünyada din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin mazlumların yardımına koştuğunu kaydetti. İslam İşbirliği Teşkilatı bölgesindeki ülkelerin çok sıkıntılı günler yaşandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: “İslam coğrafyalarının farklı köşelerinde mazlumların feryatları yükselmeye devam ediyor. BM verilerine göre 14 milyon Yemenli kardeşimiz kıtlık ve açlık pençesinde hayatta kalma mücadelesi veriyor. Ekranlara yansıyan bir deri bir kemik çocuk görüntüleri bu bölgede yaşanan insani krizlerin en acı sembolleridir. Maalesef İslam dünyası bu krizlere karşı etkili bir mücadele yürütememiştir. Suriye’deki savaştan kaçan milyonlarca kişiye kapımızı açtık. Batılı devletler gibi sığınmacıları, kamplara, adalara hapsetmedik. Savaştan dolayı Batı ülkelerine geçen 10 bin çocuğun nerede olduğu bilinmiyor. Biz ise 650 bin çocuğun okullarımızda eğitim görmesini sağladık. 4 milyon Suriyeliye 35 milyar dolar kaynak aktardık.”

DÜNYADA KAYNAK EKSİKLİĞİ DEĞİL, EMPATİ VE MERHAMET EKSİKLİĞİ VAR

Dünyadaki pek çok sorunun temelinde maddi imkan kıtlığı değil, empati ve merhamet eksikliği olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şu şekilde konuştu;

“Krizler ve çatışmalarda insanlar dara düşünce, gözleri ilk olarak Kızılay ve Kızılhaç görevlilerini, Kızılay ve Kızılhaç bayraklarını arıyor. Çoğu zaman devletten önce afete uğrayan, mazlumların yardımına Kızılay ve Kızılhaç görevlileri koşuyor. Sizlerin görevlerinizi yaparken ne sıkıntılar çektiğinizi biliyorum. Bir çuval un, bir kutu mamayı ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için nelerin göze aldığını, ne tehlikeler atlattığınızı biliyorum. İnsani yardım çalışmaları çıkar gözetilmeden yapılan işlerdir. İnsani yardım görevlilerine günümüzün iyilik neferleri, gönül erleri olarak bakıyorum. Kızılay ve Kızılhaçların eşgüdüm eksikliğinden dolayı çoğu zaman yardımlar ya gerçek sahiplerine ulaşamıyor ya da çok geç ulaşıyor. Bu da ciddi kaynak israfı yanı sıra ölümlere hastalıklara, insani dramların yaşanmasına sebebiyet veriyor. Bu eksikliği gidermek için 2016 yılında yine İstanbul’da İslam İşbirliği zirvesinde kritik bir çağrıda bulunmuştuk. İslam İşbirliği Teşkilatı bölgesinde, meydana gelen afetlerin yol açtığı tahribatın giderilmesiyle insani yardım çalışmalarının koordinasyonunun sağlanması noktasında güç birliği yapılmasının önemine dikkat çekmiştik. Üç yıl önce yaptığım bu çağrının bugün ete kemiğe bürünmesinden mutluluk duyuyorum.

İİT BÖLGESİ'NDE ULUSAL DERNEKLER ARASINDAKİ İLK BÖLGESEL GİRİŞİMİ

Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık ise İslam İşbirliği Teşkilat Bölgesi Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri Ağı’nın İİT Bölgesi’nde Kızılay Kızılhaç Hareketini güçlendireceğini söyledi.

Bu Ağ’ın kurulmasıyla İİT Bölgesi'ndeki Ulusal Derneklerin bölgesel bir bakış açısıyla insani meselelere odaklanmasını ve hedeflere ulaşmak üzere güçlerini birleştirmelerini hedeflediklerini belirten Dr. Kınık, şunları kaydetti: “Üyeleri arasında tamamlayıcılık ve ortaklık ilkelerine dayanan bu Ağın, Hareket’in küresel düzeydeki çalışmalarını bölgesel olarak destekleyeceğine inanıyoruz. Hareketin bileşenleri arasındaki işbirliğini destekleyen Federasyon Anayasası ve Hareket Tüzüğünü kılavuz alan ve çerçevelendirilen bu Ağ, İİT Bölgesi'nde Ulusal Dernekler arasındaki ilk bölgesel girişim olacak. Bu Ağ ile oluşturulan sinerji; 1. Bölgesel düzeydeki paydaşlarla daha sistematik ve yakın diyalog geliştirmemize yardımcı olacak. 2. İnsani kaygılarımızı bölgesel platformlarda daha güçlü bir şekilde ifade etmemize yardımcı olacak.3. İnsani girişimler ve eylemlerimizden daha etkili sonuçlar elde etmemize yardımcı olacak. Ve bu ağın oluşturulması yolunda ilham verici çağrıları ve bugün aramızda olmakla bahşettiği tarihi destek için Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a en derin saygılarımı ve şükranlarımı sunuyorum.”

YENİ BİR GÜÇLÜ AĞ

50 ülkenin Kızılay ve Kızılhaç üst düzey yöneticilerinin katıldığı tarihi toplantıda; İslam İşbirliği Teşkilatı bölgesindeki insani krizlere karşı çözüm önerileri konuşularak, daha güçlü bir yapının, İslam İşbirliği Teşkilatı bölgesindeki Kızılay Kızılhaç dernekleri ağının temelleri atılacak.

Editör: MURAT ÖZER