Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna-Hersek Başkanlık Sarayı’nda Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleriyle birlikte gerçekleştirdiği basın toplantısında yaptığı konuşmada, iki yıl aradan sonra Saraybosna’da bulunmaktan büyük bir bahtiyarlık duyduğunu belirtti.

Konuşmasında Afganistan’a değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Türkiye olarak şu an itibariyle sivillerimizi ülkemize taşıdık. Şu anda teknik elemanlar olarak belli sayıda, az sayıda elemanımız orada bulunuyor. Ama bunun dışında biz Afganistan’dan bütün bu ekiplerimizi çekmiş bulunuyoruz” dedi.     

Yangın felaketi sırasında Bosna-Hersek’ten gelen dayanışma mesajlarını vurgulayan Erdoğan, “Bu vesileyle dayanışma mesajları için Sayın Konsey Başkanı ve üyelerinin şahsında tüm Bosna-Hersekli kardeşlerime yine şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum” dedi. Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleriyle yaptığı görüşmeler hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasında iş birliğini daha da geliştirmek ve bu vesileyle geleceğe yönelik neler yapabileceği konusunda görüşme fırsatı bulduklarını ifade etti.

Mayıs 2019 tarihinde Bosna-Hersek ile imzalanan güncellenmiş Serbest Ticaret Anlaşması’nın 1 Ağustos 2021 tarihinde yürürlüğe girdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgede ekonomik kalkınmanın ve refahın arttırılmasına yönelik adımların atılmaya devam etmesi hele hele bir milyar Euro’luk hedefi yakalamamız gerçekten çok büyük bir öneme haizdir” ifadelerine yer verdi.

Afganistan’ın görüşmelerde ele alındığını belirten Erdoğan, “Az önce aldığım bilgilere göre, Afganistan’daki ölü sayısı 170’i buldu. Tüm bunlar bir şeyi gösteriyor. Demek ki dünyada en güçlüyüm diyen ülkeler, girdikleri yerden çıkarken çok daha hassas ve çok daha dikkatli çıkmaları gerekirken ama bu çıkışlar öyle söylendiği gibi olmadı. Ve maalesef terör örgütlerine bu ülkeleri teslim etmek suretiyle buralardan ayrılmak, bedeli ağır neticeler doğurmaktadır. Örneğin Deaş bunu üstleniyor. Peki, Deaş’a karşı verdiğiniz bir mücadele var mı? Yok. Ama Deaş’a karşı en güçlü mücadeleyi Türkiye olarak biz verdik ve veriyoruz. Lafla olmuyor bu işler. Gereken neyse bunu yapmanız şart. İşte Taliban diyorlar, tamam da Taliban şu anda eski Taliban değil diyorsunuz. Mesele ne dediği değil ne yaptığıdır. Şu anda da Taliban’ın Afganistan’da bundan sonraki süreçte ne yapacağı çok büyük önem arz etmektedir. Türkiye olarak şu anda sivillerimizi ülkemize taşıdık. Şu anda teknik eleman olarak belli sayıda, az sayıda elemanımız orada bulunuyor. Ama bunun dışında biz Afganistan’dan bütün bu ekiplerimizi çekmiş bulunuyoruz” dedi.    

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna-Hersek Başkanlık Sarayı’nda Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleriyle birlikte gerçekleştirdiği basın toplantısında basın mensuplarından gelen soruları yanıtladı. Erdoğan, Afganistan’da 20-30 kişilik bir teknik heyet dışında bu akşam itibariyle Afganistan’da asker ve sivil kalmayacağını ifade etti.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Türkiye ile Bosna-Hersek arasında az önce konuşmalarda da ifade edildiği gibi belirlenen bir hedef var. O da ikili ticaret hacmimizi bir milyar Euro’ya çıkartmak. Bunun içinde tabi çok kararlı bir çalışmayı sürdürmemiz gerekiyor. Burada da malum Hayat, Şişecam gibi önemli firmalar var. Bu firmaların burada bazı eksikliklerinin giderilmesi gerekiyor. Ziraat Bankası’nın burada ticareti geliştirme gayreti içerisinde olanlara kredi temininde çok ciddi destekleri olacaktır” dedi.

TERÖR ÖRGÜTLERİNİN ÇATIŞMASINDAN TÜRKİYE’NİN KÂRLI ÇIKMASI VEYA BİR BAŞKASININ KÂRLI ÇIKMASI DÜŞÜNÜLEMEZ

ABD’nin Afganistan’daki patlamalardan Deaş’ın Horasan kolunun sorumlu olduğuna dair açıklamaları hakkında ise Cumhurbaşkanı Erdoğan “Deaş farklı bir örgüt, Taliban farklı bir örgüt. Onun Taliban’dan farkı nedir ne değildir ya da Taliban’la ne gibi bir mücadelenin, savaşın içine girecekler, onları ben şu anda kestiremem. Ama bildiğim bir şey var ki ortada terör örgütlerinin çatışması var. Bu terör örgütlerinin çatışmasından da Türkiye’nin kârlı çıkması veya bir başkasının kârlı çıkması düşünülemez. O da terör, o da terör. Böyle bir durum ortada. Bütün mesele Afganistan halkının bir an önce huzurlu yaşama geçmesini görmek. Eğer Amerika’nın yapacağı bir şey varsa bunu sağlamaktır. Atacağı bir adım varsa bu alanda atmaktır. Ama Amerika ‘ben çekildim gidiyorum’ deyip çekiliyor, ondan sonra da ‘ne derdiniz varsa görün’ diyor. Şu anda NATO ne yapacak? Bizde bir NATO üyesiyiz. O noktada görüşmelerimiz olacak. Ne gibi adımlar atılacak, onların da planlamalarını yapacağız. Bütün mesele, biz sorumluluk alanımızdaki adımlarımızı attık bu akşam itibariyle de oradaki bütün elemanlarımızı çekiyoruz. Orada asker veya sivil kimse kalmayacak. Sadece 20-30 kişilik bir teknik heyet kalacak” ifadelerini kullandı.        

Editör: MURAT ÖZER