Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "2018 sonu itibarıyla 1,5 milyar dolar olan ticaret hacmimizi bugün yaptığımız görüşmelerde 3 milyar dolara süratle çıkarma irademizi teyit ettik. Bu çerçevede Türkiye ve Gürcistan arasındaki ticareti kolaylaştırarak potansiyelimizden daha fazla faydalanmak için gerekli adımları atacak ve işbirliğimizi güçlendireceğiz" dedi. 



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi. Baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Erdoğan, görüşmelerde tarihi bağların, ortak değerlerin ve komşuluğun sağladığı fırsatların değerlendirildiğini aktararak, "Stratejik ortaklık seviyesinde devam ettirdiğimiz ilişkilerimize maalesef biraz ara vermiştik. Dışişleri bakanlarımıza verdiğimiz talimatla en kısa zamanda aramızdaki Stratejik İşbirliği Konseyimizi toplayacağız. Dostumuz Gürcistan'la ticaretten turizme, enerjiden savunmaya her alanda gelişen ilişkilerimiz var. Stratejik ortaklığımızın sadece iki ülke için değil, bölgemiz açısından da olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyorum. Kardeş Azerbaycan'la gerçekleştirdiğimiz ortak enerji ve ulaştırma projeleri Kafkasya'dan, Anadolu'ya doğru bir istikrar kuşağı oluşturmamızı sağladı" şeklinde konuştu. 

'3 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİ HEDEFİ'

Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı, Trans Anadolu Projesi ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projelerinin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gürcistan ile bağlarımızın sadece boru hatları ve demiryollarından ibaret olmadığını da belirtmek isterim. 2011 tarihli anlaşmamız doğrultusunda yalnızca vizeleri kaldırmakla kalmadık, pasaportsuz geçişi temin ettik. Vatandaşlarımızın kimlik belgesiyle seyahat edebildiği Gürcistan'ın en büyük ticari ortağının Türkiye olması bizleri ziyadesiyle memnun ediyor. Ortak payda ve karşılıklı saygı temelinde ekonomik iş birliğimizi artarak sürdürme irademizi teyit ediyorum. 2018 sonu itibarıyla 1,5 milyar dolar olan ticaret hacmimize bugün yaptığımız görüşmelerde 3 milyar dolara süratle çıkarma irademizi teyit ettik. Bu çerçevede Türkiye ve Gürcistan arasındaki ticareti kolaylaştırarak potansiyelimizden daha fazla faydalanmak için gerekli adımları atacak ve işbirliğimizi güçlendireceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

'GÜRCİSTAN’IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ ÖNEMLİDİR'

Kısa süre içinde Ankara'da düzenlenmesi planlanan Türkiye-Gürcistan Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'nın ekonomik ilişkiler bağlamında önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Tabii bütün bu gelişmelerin yanında özellikle güvenlik konusunu ele alma imkanı bulduk. Bu alanda işbirliğimiz çok çok farklı bir şekilde devam ediyor. Gürcistanlı birçok genci, güvenlik noktasında askeri ve polis noktasında yetiştirme fırsatını aramızda bulduk. Bilindiği üzere Gürcistan'ın bağımsızlığı, siyasi istikrarı ve toprak bütünlüğü bizim için son derece önemlidir. Silahlı kuvvetlerimiz arasında bu yıl da Türkiye ve Gürcistan'la ortak tatbikatlar düzenlemeye devam ettik. Buradan hareketle bugüne kadar 2 bin 200 Gürcü askeri personel Türkiye'de icra edilen çeşitli kurs ve eğitimlere katılmıştır. Ortak denizimiz olan Karadeniz'de barış ve istikrarın sürdürülmesi için çabalarımız Gürcistan'ın desteğiyle devam ediyor" açıklamasında bulundu.

TERÖRLE MÜCADELE VURGUSU

Türkiye Savunma Sanayii şirketlerinin Gürcistan ile daha sıkı ilişkiler kurmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörle mücadeleye ilişkin, "Sayın Başbakan ve heyetiyle gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde FETÖ ve ülkemizi tehdit eden bütün terör örgütlerinin faaliyetlerine karşı Gürcistan ile işbirliğine yönelik irademizi teyit ettik. Gürcistan nasıl bizleri ata yurtlarımızdaki kardeşlerimize bağlayan köprüyse Türkiye de Gürcistan'ın batı ile ilişkilerini sağlıklı şekilde tesis etmesinde stratejik bir köprüdür" dedi.

ERDOĞAN'I GÜRCİSTAN'A DAVET ETTİ

Gürcistan Başbakanı Gakharia da, Türkiye'nin, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine yönelik gösterdiği tavır için teşekkür ederek, "Artık sıra üst düzey stratejik iş birliği konseyi toplantısına geldi. Bunun da bir an önce yapılmasını diliyorum" dedi. Erdoğan, Gakharia'nin kendisini ülkesine davet etmesi üzerine "Önce Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi hemen Türkiye'de yapalım, ardından baharda da baharın güzelliğiyle Gürcistan'da olalım" şeklinde yanıt verdi.

BELEDİYE BAŞKANLARIYLA BİR ARAYA GELDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Gakharia ile gerçekleştirdiği basın toplantısının ardından AK Parti Genel Merkezi'ne geçti. Erdoğan burada 29 Ekim-4 Kasım Kızılay Haftası dolayısıyla kurulan kan verme standını ziyaret etti. Kızılay standında kan veren partililerle sohbet eden Erdoğan, kan vermek için bekleyen diğer partililerle de bir araya geldi ve hatıra fotoğrafı çektirdi. Erdoğan stant ziyaretinin ardından AK Parti Büyükşehir ve İl Belediye Başkanları ile toplantı yaptı. Toplantıda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da hazır bulundu.

'FARKLI BİR BELEDİYECİLİK TASAVVURUNU ÜLKEMİZE KAZANDIRDIK'

Erdoğan belediye başkanlarıyla bir araya geldiği toplantıda konuşma yaptı. Yerelden başarı sağlayamayanın devlet iradesinde de varlık gösteremeyeceğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz önce mahalli idarelerde millete rüştünü ispat etmiş, ondan sonra ülke yönetimine talip olmuş bir hareketiz. 1994'ten itibaren, Türkiye'de belediyecilik çalışmalarında yeni bir dönemi başlattık. İdeolojik istismar belediyeciliği yerine, hizmet ve eser siyasetini merkeze alan, farklı bir belediyecilik tasavvurunu ülkemize kazandırdık. Sadece oy aldığımız semtlere değil, bize oy versin, vermesin yönettiğimiz şehrin tüm sakinlerine hizmet götürmeyi kendimize prensip edindik. Göreve geldiğimizde çöpleri dahi toplanamayan, havası kirlilikten solunamayan, yolları çukurdan yürünemeyen, suyu içilemeyen İstanbul'u belediyecilik hizmetlerinde tüm dünyada örnek alınan bir konuma taşıdık" ifadelerini kullandı.

'BÜYÜK OLSUN BİZİM OLSUN' 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehirlerin tamamında, alt yapıdan ulaşıma, yeşil alanlardan kadın ve çocuklar için merkezlere kadar yenilikçi projeleri hayata geçirdiklerini belirterek, "Milletimiz de son 17 yılda hem mahalli idarelerde, hem de genel seçimlerde AK Parti'yi birinci yaparak hizmetlerimizden memnuniyetini gösterdi. Partimize gönül vermiş, emek vermiş, eskilerin dediği gibi, 'Teşkilatın tozunu yutmuş' tüm yol arkadaşlarımızla irtibatımızı güçlendireceğiz. 'Küçük olsun benim olsun' sığlığıyla değil, 'Büyük olsun bizim olsun' vizyonuyla hareket edeceğiz. Hiç kimseyi dışlamadan, kırmadan dökmeden, hatta varsa kırık kalpleri tamir ederek çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.

'82 MİLYONUN HER BİR FERDİNİ KUCAKLAMAYA ÇALIŞIYORUZ'

Son dönemde yaşanan olayların bir gerçeği gösterdiğini söyleyen Erdoğan, bu gerçeğin AK Parti'nin ve Cumhur İttifakı'nın Türkiye'nin bekasının garantisi olduğunu belirtti. Erdoğan, "Biz ne kadar güçlü olursak ülkemiz de o kadar güçlü olacaktır. AK Parti kalesinde ve Cumhur İttifakı bünyesinde gedik açma çabalarının gerisinde bu hakikat vardır. Şimdiye kadar olduğu gibi, 'Gönülden yaparsan gönüller kazanırsın' düsturuyla 82 milyonun her bir ferdini kucaklamaya çalışıyoruz, çalışacağız" diye konuştu.

‘METAL YORGUNLUĞUNUN SON İZLERİNİ SİLDİĞİMİZ DÖNEMİN BAŞLANGICI’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti çatısı altında terör ve şiddetle arasında mesafe koyan herkese ve her görüşe yer olması gerektiğini vurgulayaraki şunları kaydetti:

"Bu hareketi ileriye taşıyacak fikri, samimi teklifi olan her bir kardeşim partimizin iç kanallarını kullanarak bunu her zaman bize iletebilir. Devlet olarak politikalarımızla adeta tüm dünyayı kuşatırken, parti olarak içinde farklı şekilde hareket etmemiz zaten düşünülemez. Aynı şekilde belediye başkanlarımızla, teşkilatla ve yönetimle istişareyi asla ihmal etmemelidir. Yedinci büyük kongre sürecimiz metal yorgunluğunun son izlerini de sildiğimiz yenilenmiş, tazelenmiş bir şekilde tekrar yola revan olduğumuz farklı bir dönemin başlangıcı olacaktır. Bunun için sizlerin mesuliyeti çok ağırdır. Hiçbiriniz bulunduğunuz makamın millete hizmet makamı olduğunu unutmayacağız."

Editör: MURAT ÖZER