Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Bizim geçmişimiz, çocuklarımızın geleceğini inşa etmede çok büyük güç olacaktır. Bu farkındalıkla çalışalım ve çocuklarımızı da böyle yetiştirelim" dedi.

"GEÇMİŞİMİZ, ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİNİ İNŞA ETMEDE BÜYÜK GÜÇ"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Edirne'de Fatih Sultan Mehmet'in eğitim gördüğü medrese olarak bilinen, 3 yıldır restore edilen ve 15 gün önce tamamlanan Saatli Medrese'nin açılışını yaptı. Bakan Ersoy'a; Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Erten ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri eşlik etti. Açılışta konuşan Bakan Ersoy, geçmişin çocuklara emanet edilmesinin önemine vurgu yaptı. Ersoy, Selimiye Camii başta olmak üzere Edirne'nin her köşesinin; geçmişe, görkeme ve medeniyetin büyüklüğüne işaret ettiğini söyledi. Bakan Ersoy, şöyle konuştu:

"Bu zenginliğin Edirne ve Türkiye için hak ettiği bir değere dönüşmesi için el birliğiyle çalışıyoruz. Tarih, Türkiye'nin turizm anlayışında en önemli başlıklarından biridir. Edirne bu anlamda en zengin illerimizden biridir. Bugün burada restorasyonu tamamlanan Saatli Medrese'yi yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açıyoruz. Edirne'nin bir diğer mücevheri Üç Şerefeli Camii'nin yoldaşı olan Saatli Medrese, yaklaşık 6 asırlık geçmişiyle atalarımızın hem ilmi hem de sanatsal olarak emanetlerinden biridir. Gerçekten de şöyle bir baktığımızda, zevk sahibi olduklarını ve başarılı olduklarını görebiliriz. Aynı zamanda birer ilim yuvası medreseler; nice alimler yetiştirmiş, cebirden geometriye, tıptan mühendisliğe, hukuktan astronomiye, Osmanlı'nın gücünü var eden niceleri adeta nakış nakış işlemişlerdir. Hem emanete sahip çıkmak için hem de geçmişimizin geleceğe birer hafıza görevi görmeleri açısından korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması çok önemlidir."

'ASLINA UYGUN İHYA ETTİK'

Saatli Medrese'de yapılan çalışmaları anlatan Ersoy, "Saatli Medrese 1752'de büyük Edirne depremi esnasında zarar görmüştür. 1995 ile 2008 yılları arasında bir kısım onarım çalışmaları gerçekleştirildi. Bu dönemdeyse birçok odası aslına uygun olarak onarıldı ve kurşun kaplamalar yapıldı. İkinci restorasyon çalışmalarına ise 2016 yılında başladık. Yaklaşık 3,7 milyon olan bu çalışmayla medresemizi tarihi dokusuna, eski görkemine kavuşturmak için çok detaylı çalışma yaptık. Çatısından tavanına, tüm hücre dersliklerinden revaklı avlusuna kadar aslına uygun olarak bu mirası ihya ettik. Duvarlarından sütunlarına, onarımı mümkün olan her parçanın bakımı yapıldı. Tamamen çürümüş olanlar orijinalinde kullanılan malzemeyle birebir değiştirildi. Çevre düzenlemesi kapsamında yürüyüş yollarına doğal taşlar kaplandı ve uygun olarak düzenlendi" şeklinde konuştu.

'GEÇMİŞİMİZ ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN BÜYÜK GÜÇ'

Tarihi emanetlerle ilgili bakanlık olarak sorumluluklarının bilincinde olduklarını ve son derece titiz çalışmalar yaptıklarını dile getiren Bakan Ersoy, "Bakanlık olarak sorumluluğumuzun bilincinde son derece titiz çalışmalar yapıyor, bu emanetlere karşı görevimizi yerine getirmekten asla imtina etmiyoruz. Saatli Medrese'de bu bakış açısıyla çalıştık ve şimdi onun sahibi olan siz Edirnelilere gönül rahatlığıyla teslim ediyoruz. Sizlerden beklentimiz; milli mirasımız olan bu tarihe, bu dokuya sahip çıkmanız ve çocuklarımıza aynı bilinçle emanet etmenizdir. Bizim geçmişimiz çocuklarımızın geleceğini inşa etmede çok büyük bir güç olacaktır. Bu farkındalıkla çalışalım ve çocuklarımızı da böyle yetiştirelim" dedi. 

VALİ CANALP: EDİRNE TURİZMİ ÇOK DAHA GÜÇLENECEK

Açılışta konuşan Vali Ekrem Canalp ise medresenin Edirne ve şehir turizmi çok önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bu eser aynı zamanda geçmişten devralmış olduğumuz mirasın gelecek nesillere taşınması açısından da aynı derecede kıymetli ve ehemmiyetlidir. Önümüzdeki yıla inşallah Hıdırlık Tabya'nın açılışını yapmış olarak ve inşallah Edirne Sarayı'nın ve Necmi İye Konağı'nın da müze olarak açmış olarak girmiş olmamız durumunda Edirne'nin turizmi çok daha güçlenecek ve geleceğe çok daha ilerleme imkanı bulacaktır." 

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, daha sonra beraberindekilerle birlikte medresenin açılış kurdelesini keserek, incelemelerde bulundu. Bakan Ersoy, açılışın ardından Selimiye Camii'ni sonra ise tarihi Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı'nı gezdi. Ersoy, Edirne Büyük Sinagogu'nu ziyaretinin ardından incelemelerde bulunmak üzere, Bulgaristan'a açılan Kapıkule Sınır Kapısı'na geçti.

KAPIKULE'DE GURBETÇİLERLE BULUŞTU

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Edirne kent merkezinde gerçekleştirdiği, 5 asırlık tarihi bulunan Saatli Medrese açılışı ve ziyaretlerinin ardından Kapıkule Sınır Kapısı’nı ziyaret etti. Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'nın (YTB) çadırını ziyaret eden Bakan Ersoy daha sonra peronlarda araçlarıyla Avrupa'daki ülkelere gitmek için sıra bekleyen vatandaşlarla sohbet etti. Ersoy, burada vatandaşlara lokum ve su ikram etti. Gurbetçi vatandaşlarla sohbet sırasında Edirne Valiliği tarafından yapılan yeni otopark alanına da giden Bakan Mehmet Nuri Ersoy burada bekleyen vatandaşlardan yeni sistemle hakkında görüş aldı. Basın mensuplarına açıklamada bulunan Ersoy, sınır kapılarında gurbetçi vatandaşların bekleme sürelerini azaltmak adına her yıl çalışmalarını geliştirerek devam edeceklerini belirterek, şöyle dedi: "Biliyorsunuz her yıl çok sayıda gurbetçi vatandaşımız tatillerini Türkiye'de geçiriyorlar. Onların da sorunlarını dinlemek açısından faydalı bir ziyaret oldu. Kapı çok yoğun bir kapı. Meksika'dan sonra dünyanın en büyük sınır kapısı. Yoğunluk açısından da birinci sırada yer alıyor. Valiliğimiz özellikle bu sene birçok çalışma yaptı, otopark ve rezervasyon sistemine geçti. Yollarda beklemeleri yerine özel otoparklarda bekliyorlar. Biz de Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı tarafından ikramlarda bulunuyoruz onlara, su olsun, lokum olsun, çocuklarla ilgili oyun sahaları olsun. Bunları her sene geliştireceğiz, her sene vatandaşlarımızın uygulamadaki ilave taleplerini de gündeme alacağız."

'BULGARİSTAN TÜRKİYE İLE AYNI HIZDA GEÇİŞLERİ SAĞLAYAMIYOR'

Bulgaristan'ın Türkiye ile aynı hızda geçişleri sağlayamadığı için yoğunluğun oluştuğunu ifade eden Bakan Ersoy: “Biz bu kapıyı ne kadar rahatlatırsak rahatlatalım sonuçta bir devlete sınır geçişi bu. Bulgaristan bizimle aynı hızda yapamadığı için her zaman gurbetçilerimizin yoğunluk oluşturduğu aylarda kuyruk oluyor. Ama biz hem onlarla da görüşüp, çalışmalar yaparak bu trafiğin rahatlaması için veya burada beklemek zorunda olan insanların sırayla geleceklerini sağlayacak sistemler üzerinde çalışacağız. Otopark da bunlardan bir tanesiydi. Bir dahaki sene biraz daha geliştirerek en azından Bulgaristan hükümetinin kapasitesiyle uyumlu rahatlatıcı bir geçiş sağlayabilirsek gurbetçilerimizin de bekleme süresini rahatlatmış oluruz" dedi. Bakan Ersoy, yeni otoparktaki incelemelerinin ardından kentten ayrıldı.

Editör: MURAT ÖZER