Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile ortak basın toplantısı düzenledi. Pandemi sürecini ele aldıklarını belirten Bakan Çavuşoğlu, "Daha önce Turizm Bakanımız ve Sağlık Bakan yardımcımız da Berlin'e yaptığımız ziyaretten sonra pandemi ile ilgili bilgi paylaşımı dahil, aramızdaki işbirliğini daha da güçlendirdik. Almanya, Türkiye'deki dört turizm bölgesine yönelik seyahat kısıtlamasını kaldırdıktan sonra Alman dostlarımız güvenli bir şekilde tatillerini geçirmek için Türkiye'ye geliyorlar. Bu konuyla ilgili tabii ki güvenli ve sağlıklı turizm için ve turistlerin sağlığı için gerekli tedbirler aldık alıyoruz. Bu konuda özellikle de daha önce de söylediğim gibi Alman firmalarıyla beraber işbirliği yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

"ALMANYA, ACİL DİYALOG SÜRECİNİ DESTEKLEMEYE HAZIR"

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "AB Dışişleri Bakanlarını Berlin'de toplayacağız. Burada farklı konular ele alınacak. Bu kapsamda Doğu Akdeniz konusu da ele alınacak. Hem burada hem Atina'da artık bu tehlikeli durumu ele aldık. Bu durum NATO müttefiklerini de düşündürüyor. İki tarafla da yoğun görüşmeler yaptık. Önemli olan gerginliğin azaltılması için adımların atılmasıdır. İçten diyaloğa hazır olunmasıdır. Durumun tırmanması ne AB'nin, ne Yunanistan'ın ne de Türkiye'nin çıkarına olur. Almanya, bu acil diyalog sürecini desteklemeye hazır." dedi.  

'TÜRKİYE İLE AB ARASINDAKİ İLİŞKİLERDE BİR YOL AYRIMINDAYIZ'

Gazetecilerin de sorularını yanıtlayan Maas, "Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerde bir yol ayrımındayız. Dönem başkanlığımızı değerlendirerek bir katkı sağlamak istiyoruz. Türkiye stratejik bir partner. NATO müttefiği olarak çok büyük bir öneme sahip. Bu nedenle Türkiye ile yapıcı bir diyalog istiyoruz. Şuan halletmemiz gereken bir sorun var. Her iki tarafın da yapabileceği şeyler var. Biz arabulucu olarak bu gerginlikte dönem başkanlığımızı değerlendirmek istiyoruz. Yıl sonuna kadar Türkiye ile AB ilişkilerinin nasıl devam edeceği ortaya çıkacak. Bu diplomasiyle çözülecek. Zor olabilir. Ağır ilerleyebilir, fakat burada diyalog niyeti var. Bunun koşullarını hazırlamalıyız. AB içinde bunun siyasi koşulları da hazırlanmalı ve doğrudan Yunanistan ile Türkiye arasında bunun konuşulması gerekiyor. İki taraf da ön koşulun olmamasını istiyor. Aslında bir araya gelmek için gerekli koşullar bunlar." ifadelerini kullandı. 

Editör: MURAT ÖZER