Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Avrupa Birliği'nin (AB) artık ülkemizle ilişkilerine stratejik bir bakış açısı ile yaklaşması ve somut adımlar atması gerekiyor. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, vatandaşlarımıza vize muafiyeti tanınması çalışmalarına bir an önce başlanmalıdır. Birkaç üye ülkenin küçük hesaplarının AB'yi ve NATO-AB ilişkilerini zayıflatmasına izin verilmemelidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya Hükümet Başkanı Pedro Sanchez Perez Castejon ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yaptığı baş başa görüşme ve başkanlıklarında gerçekleştirilen Türkiye- İspanya Yedinci Hükümetlerarası Zirve Toplantısı'nın ardından, konuk hükümet başkanı ile imza töreni ve ortak basın toplantısına katıldı. Erdoğan, Pedro Sanchez Perez Castejon'u  zirve toplantısı münasebetiyle Ankara'da misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek, "2009 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz hükümetler arası zirve toplantıları iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı en üst düzey platformu oluşturmaktadır bugünkü zirve ile ilişkilerimizi bundan böyle 'kapsamlı ortaklık' olarak tanımlamaya karar verdik. Ayrıca bir zirve takip mekanizması kurarak hem kararlaştırdığımız hususların hayata geçirilmesini yakın takip altına aldık hem de atacağımız yeni adımları planlamak için bir çerçeve oluşturduk" diye konuştu.

'TÜRKİYE'NİN AVRUPA BİRLİĞİ'NİN BİR PARÇASI OLMASINI İSTİYORUZ'

Konuk Hükümet Başkanı Pedro Sanchez Perez Castejon ise Türkiye ve İspanya’nın Akdeniz’in iki ucu olduğunu belirterek, "İspanya ve Türkiye’deki ikili ilişki çok güzel olgunluk derecesine ulaştı. Olağanüstü seviyeye ulaştı. Birçok farklı alanda, ekonomik, kültürel ve sosyal hayatımızı etkiledi bizde devletler olarak bu dostluğu daha ileri farklı alanlarda daha kapsayıcı bir ilişki dönüştürmek istedik. Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin bir parçası olmasını istiyoruz. Türkiye sadece bir komşu değil, AB için bir ortak bir müttefiktir" diye konuştu.

'DENİZALTI YAPABİLİRİZ'

Açıklamalarının arından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanyol- Türk ortak ilk uçak gemisinin denize indirildiğin bunun daha büyüğünü yapma konusunda mutabık kalındığını söyleyerek, "Büyük ölçekliyi daha sonra yapacağız. Değerli dostumla da mutabıkız inşallah. Büyük bir uçak gemisini mevcut şu andaki uçak gemisinin ardından yapmayı hedefliyoruz. Belki bununla birlikte denizaltı olayına da girme durumumuz olacak. Bunları etraflıca değerli dostum arkadaşımla bunları konuştuk. Savunma sanayinde birlikte yapabileceğimiz çok şeyler var İHA-SİHA-Akıncı gibi bu konularda da birçok adımları atabilme şansımız var ve İspanya'nın kendi ürünlerini yine aynı şekilde paylaşabilme imkanlarımız olacak" dedi.

'TÜRKİYE GENELİNDE ASGARİ 60 MİLYON AŞIMIZ VAR'

Erdoğan, kendilerinin aşı konusunda iyi olduklarını söyleyerek, "Türkiye genelinde asgari 60 milyon aşımız var. Üstü var 70 milyon bu civarda devam ediyoruz ve bir de tabii bu yıl sonuna kadar da kendi aşımız olan Turkovcac'ı piyasaya sürme durumu söz konusu. Bunu da zaten hallettikten sonra bizim artık aşı konusunda herhangi bir sıkıntımız olmayacak. Bu süreci devam ettireceğiz ve dünya ile ilişkilerde de bu konuda yine herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Yani gelişmekte olan ülkeler, az gelişmiş ülkeler, buralara da her tür desteği vereceğiz" diye konuştu.

Editör: MURAT ÖZER