Resmi açılışı 29 Ekim’de yapılacak olan İstanbul Yeni Havalimanının açılışına günler kala, dev merkezin adının ne olacağı merak ediliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi açılışta havalimanın ismini açıklaması bekleniyor. ’nın edindiği bilgilere göre  yeni havalimanın adı da henüz netleşmedi.

Sosyal medya forumlarında ise yeni havalimanına verilecek isim tahminleri de yapılmaya devam ediliyor. O isimlerden bazıları ise şu şekilde:

"İstanbul Büyük Havalimanı, Hezarfen Ahmet Çelebi, Abdülhamit Han, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Fatih Sultan Mehmet, İstanbul Havalimanı, Atatürk Havalimanı."
Büyük taşınma 31 Aralık

Türk Havayolları (THY) İstanbul Yeni Havalimanı'ndan seferlere 31 Ekim'de başlayacak. THY, 31 Ekim tarihinde gerçekleştirilecek ilk uçuşu Ankara seferinin ardından 30 Aralık tarihine kadar İstanbul Yeni Havalimanı’ndan;

       - dış hatlarda, Azerbaycan/Bakü ve Kıbrıs/Ercan,

       - iç hatlarda ise Ankara, Antalya ve İzmir’e her gün uçuş planlıyor.

THY'nin İstanbul Yeni Havalimanı'ndan Boeing 737/800 tipi uçaklarla gerçekleştirmeyi planladığı seferler haftalık 7 frekans olarak yapılacak.

THY, 31 Aralık'ta gerçekleşecek büyük taşınma sonrasında, tüm operasyonu Atatürk Havalimanı'ndan, yeni havalimanına aktaracak bir planlama yapacak.

İstanbul Yeni Havalimanı 31 Aralık tarihine kadar ISL kodunu kullanacak; bu tarihten sonra da IST kodunu alacak.

29 Ekim'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yapacağı İstanbul Yeni Havalimanı'nda ilk kez yer radarları kullanılacak. Ayrıca  termal kameralar ve fiber optik sensörlerle  7/24 gözlem altında tutulacak.

90 milyon yolcu kapasiteli ilk fazı açılacak İstanbul Yeni Havalimanı, büyüklüğü, alt yapısı ve  güvenliğinden birçok noktasına kadar yeniliklerle adından söz ettiriyor  Dünyanın sıfırdan inşa edilen en büyük havalimanı olan İstanbul Yeni Havalimanı'ndan görev yapacak personelin eğitimleri tamamlandı. Eğitimleri tamamlanan personel, açılıştan birkaç gün önce yeni havalimanında çalışmalara başlayacak.

İLK SEFER BOEİNG 777 TİPİ UÇAKLA YAPILACAK

Açılışın ardından ilk sefer, 31 Ekim'de  saat 11.30'da gerçekleştirilecek Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Ankara seferi olacak. THY ilk seferini Boeing 777 tipi geniş gövdeli uçakla icra ederken, ikinci sefer ise Boeing 737-800 tipi uçakla Ercan Havalimanı olacak. İstanbul Yeni Havalimanı'na ilk iniş yapacak olan Ankara-İstanbul seferini yapan yolcu uçağının 14.15'de piste teker koyması planlanıyor. THY, İstanbul Yeni Havalimanı'ndan Ankara, Ercan ve Bakü seferlerini gerçekleştirecek. Seferler zamanla kademeli olarak attırılacak.

İLK FAZ İÇİN 6 MİLYAR EURO'LUK YATIRIM YAPILDI

İstanbul Yeni Havalimanı'nın terminal büyüklüğü 1.3 milyon metrekare, toplam inşaat alanı ise 76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine kuruldu. Bütün fazlar tamamlandığında İstanbul Yeni Havalimanı 6 bağımsız pist,  500 uçak kapasitesi 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkı ve yıllık 200 milyon yolcusu ile dünyanın en büyük havalimanı olacak. Buradan  250 havayolu şirketi uçuşlarını gerçekleştirecek. Limak, Kolin, Cengiz, Mapa, Kalyon İnşaat ortak girişiminde 26 milyar 140 milyon Euro'luk yapım, işletme ve devir bedelleriyle ihalesi kazanılan İstanbul Yeni Havalimanı'nda birinci fazı için 6 milyar Euro'luk yatırım yapıldı. İhaleyi kazanan konsorsiyumun İstanbul Grand Airport (İGA) ismini vererek kurduğu şirket 5 yıldır yeni havalimanı inşaat çalışmasını yürütüyor.

310 POLİS,  100 GÜMRÜK MEMURU OLACAK

Güvenliğin son teknoloji ile sağlanacağı yeni havalimanında ilk kez yer radarları kullanılacak. Hareketlilik 2,5 kilometre mesafeden başlayarak tespit edilecek. 60 metrede bir sabit kamera olacak, 360 metre de bir PTZ kameralar, 720 metrede bir kurulan termal kameralar ve fiber optik sensörler ile hareket kaynağı bulunacak. 9 bin akıllı kamerayla 8 kusurlu hareket tanımlandı. Ayrıca havalimanında ilk etapta 35 pasaport polisi olmak üzere toplam 310 emniyet mensubu görevlendirildi. Terminal binası içinde güvenliği polis, dış çevre emniyetini ise jandarma sağlayacak. Ayrıca 100 gümrük memuru da yakın bir zamanda yeni havalimanında görev yapmaya başlayacak. Ayrıca terminal içerisinde 3 bin 500 özel güvenlik personeli de görev yapacak.

ULAŞIM LÜKS ARAÇLARLA OLACAK

İstanbul Yeni Havalimanı'nda her anlamda yenilikler ile karşılaşacak olan yolcular, ulaşım da farklılıkları gözlemleyecek. İstanbul Yeni Havalimanı ulaşım ihalesini kazanan Otobüs A.Ş, 18 noktadan 150 lüks otobüsle yolcu taşıyacak. Ayrıca İstanbul Atatürk Havalimanı Taksiciler Kooperatifi 660 taksiyle yeni havalimanında görev yapacak. 3 yaşını geçmemiş araçlar filoda yer alacak.  Filo içerisinde 30 adet D segmenti, 50 adet E segmenti 580 adet C segmenti lüks araçlar yer alacak.

TAKSİCİLER,  İNGİLİZCE VE DAVRANIŞ BİLİMLERİ DERSLERİ ALDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi-İGA ve Atatürk Havalimanı Taksiciler Kooperatifi,  İstanbul Yeni Havalimanı'nda yeni bir konseptte farklı bir renkte olacak.  Önümüzdeki günlerde önümüzdeki günlerde taksilerin yeni rengi açıklanacak. Taksilerle yolculuk yapan vatandaşlar araç içerisinde bulunan ekranlarda gidecekleri güzergahı, alternatif yolları ve ücretleri görme imkanına sahip olacak. Faaliyete başlayacak lüks taksilerde görev yapacak olan taksicilere İngilizce ve Davranış Bilimleri konusunda dersler verildi.

Kaynak: dha