Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, günübirlik çalışma ziyareti kapsamında geldiği Belçika’nın başkenti Brüksel’de, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Suriye’deki insanı drama ilişkin Avrupa’ya çağrıda bulunarak, "Hiçbir Avrupa ülkesinin Suriye’deki çatışmalara ve insani drama kayıtsız kalma lüksü yoktur" dedi.

"SURİYE'DEKİ İNSANİ DRAMA HİÇBİR AVRUPA ÜLKESİ KAYITSIZ KALAMAZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile yaptığı görüşmede Suriye konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını dile getirdi. Erdoğan, Suriye’deki çatışmalara ve insanı drama hiçbir Avrupa ülkesinin kayıtsız kalma lüksü olmadığını belirterek, "Bildiğiniz üzere 27 Şubat tarihinde İdlib’de ülkemizin güvenliği için hayatlarını ortaya koyan askerlerimize yönelik menfur bir saldırı gerçekleşti. Saldırının akabinde, 28 Şubat günü, Washington Anlaşması’nın 4’üncü maddesi çerçevesinde, NATO Konseyi, olağanüstü toplantıya davet edilerek müttefiklerimizle bilgi paylaştık, danışmalarda bulunduk. Sayın Genel Sekreter ile bugünkü görüşmemizde öncelikle Suriye’deki durumu ele aldık. Konsey toplantısında, NATO’dan ve müttefiklerimizden talep ettiğimiz ilave desteğin bir an önce sağlanmasının önemini vurguladım. Türkiye’nin Suriye sınırı, aynı zamanda NATO’nun güneydoğu sınırıdır. Suriye kaynaklı kriz, güvenlik ve insani boyutlarıyla bölgemizi, hatta Avrupa’nın tamamını tehdit eder durumdadır. Hiçbir Avrupa ülkesinin Suriye’deki çatışmalara ve insani drama kayıtsız kalma lüksü yoktur" ifadelerine yer verdi. 

"TÜRKİYE AĞIR BİR YÜK TAŞIYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ardından konuşan Jens Stoltenberg, Türkiye’nin Suriye konusunda ağır bir yük taşıdığına dikkat çekti. Stoltenberg, "İdlib'deki ateşkes devam ediyor ve geçmiş günlerdeki şiddet konusunda azalma gördük. Türkiye, buradaki şiddet olaylarından ve çalkantılardan en fazla etkilenen ülkededir. Başka hiçbir müttefikimiz, terör olaylarından bu kadar etkilenmemiş; bu kadar fazla mülteciye ev sahipliği yapmamıştır. Türkiye'ye hava ve deniz mevcudiyetimizle destek veriyoruz. NATO, Türkiye’ye daha önceden 5 milyar dolardan daha fazla yardımda bulunmuştur. Herhangi bir ayrım yapılmaksızın Esad ve Rusya tarafından yapılan bombardımanlar insani bir felakete yol açmıştır. Türkiye ağır bir yük taşıyor. Ancak Türkiye uzun vadeli bir çözümün bulunmasında üzerine düşen görevi yapmalıdır" dedi.

Editör: MURAT ÖZER