Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, ABD'nin, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik nedeniyle Karadeniz'e savaş gemisi sevk etme hazırlığı yaptığı iddialarıyla ilgili, "Karadeniz'e askeri gemilerin girmesi çok büyük krize neden olabilir" diye söyledi.

KARADENİZ'DE OLANLARDAN EDİŞELİYİZ

ABD'nin Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik nedeniyle Karadeniz'e savaş gemileri sevk etmeye hazırlandığı iddiaları ile ilgili Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, değerlendirmelerde bulundu. Parlamentoda gazetecilere açıklamalarda bulunan Borisov, Bulgaristan'ın, sorunun tırmanmasına karşı olduğunu belirterek, Karadeniz'de olanlardan endişelendiğini söyledi.

"KARADENİZ'E SAVAŞ GEMİLERİNİN GİRMESİ BÜYÜK BİR KRİZE SEBEP OLABİLİR"

Borisov, "Bir yandan savaş gemilerinin girmesi, diğer yandan bu kadar kudretli bir Rus filosunun bulunması kaçınılmaz olarak büyük bir krize neden olur. Karadeniz'de en iyi turistik tatil yerleri Bulgaristan'da. Karadeniz'e savaş gemilerinin girmesi büyük bir krize neden olabilir. Biz bunu önlemek üzere inanılmaz çabalar gösteriyoruz. Umarım sağduyulu yaklaşım ağır basacaktır. Bizim için Karadeniz'de çıkabilecek bir savaş bunalımından daha kötü bir şey olamaz. Geçmişte buraya bir savaş filosunun girmesine karşı çıktığımda beni eleştirenler, şimdi ne kadar haklı olduğumu görebilirler" şeklinde konuştu.

Başbakan Borisov, şu anda Karadeniz sularında askeri gemilerinin bulunmadığını belirterek, Bulgar karasularına askeri gemilerinin girişinin bakanlar kurulu onayı ile mümkün olacağını vurguladı. Borisov, Karadeniz'de muhtemel bir askeri çatışmanın 'Türk akımı' projesini zora sokacağını, bunun da Bulgar turizmine darbe oluşturacağını kaydetti. Borisov, Karadeniz'in çatışmalar değil, turizm, doğalgaz hatları ve feribotlar sahası olması gerektiğini söyledi.

 

Kaynak: dha