Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Asya-Pasifik bölgesinde Karada Konuşlu Ortayol Savunma (GMD) sistemini konuşlandırmasına şiddetle karşı çıktıklarını açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, dün düzenlenen basın toplantısında, ABD'nin bazı Asya ülkeleriyle GMD sisteminin konuşlandırılması konusunda temaslarda bulunduğuna dair haberleri değerlendirdi.

Zhao Lijian, GMD sistemini konuşlandırmanın, ABD'nin son yıllarda Asya-Pasifik bölgesindeki askerî varlığını sürekli genişletmesi ve uyguladığı sözde Hint-Pasifik Stratejisi ile uyumlu olduğu gibi, ülkenin Soğuk Savaş zihniyetine bağlılığının tipik bir tezahürü olduğunu belirtti.

Sözcü, ABD'nin bu konudaki söz ve eylemlerinin, dünyanın ve bölgenin barış ve güvenliğine ciddi zarar vermenin yanı sıra, uluslararası silah kontrolü ve silahsızlanma sürecini engellediğini, büyük güçler arasındaki karşılıklı güveni azalttığını ve küresel stratejik istikrarı zayıflattığını kaydetti.

Çin'in ABD'nin Asya-Pasifik bölgesinde GMD sistemini konuşlandırmasına kararlılıkla karşı çıktığını vurgulayan sözcü, Washington'u sorumlu bir tavırla, dünyanın ve bölgenin barış ve istikrarına katkı sağlayacak adımlar atmaya çağırdıklarını, aksi takdirde Çin'in karşılık olarak kendi güvenlik çıkarlarını korumak için gerekli tedbirleri uygulamak zorunda kalacağını dile getirdi.

Çinli sözcü, ayrıca Asya-Pasifik ülkelerine ABD'nin bu adımının gerçek maksadını ve doğuracağı ciddi sonuçları mantıklı bir şekilde kavrama çağrısı yaptıklarını sözlerine ekledi.

Çin Uluslararası Radyosu

Editör: MURAT ÖZER