Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile Güvenlik, Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası kapsamında yapılan faaliyetleri yerinde incelemek üzere Libya'nın başkenti Trablus'a gitti.

Bakan Akar ve Orgeneral Güler'in ziyareti dolayısıyla Mitiga Havaalanı'nda askeri tören düzenlendi. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan meşru Libya Hükümeti’nin Savunma Bakan Yardımcısı Selahaddin en-Nemruş, Genelkurmay Başkanı Korgeneral Muhammed eş-Şerif ile Türkiye’nin Trablus Büyükelçisi Serhat Aksen ve diğer Türk ile Libyalı yetkililerce karşılanan Akar, tören kıtasını selamladı. Törenin ardından Bakan Akar ve Genelkurmay Başkanı Güler, mutabakat kapsamında oluşturulan Savunma Güvenlik İşbirliği ve Eğitim Yardım Danışma Komutanlığı'na gitti.

YAPILAN EĞİTİMLERİ İNCELİYOR

Bakan Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile Libya’nın başkenti Trablus’ta Güvenlik, Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası kapsamında yapılan eğitim ve danışmanlık faaliyetlerini yerinde inceledi. Savunma Güvenlik İşbirliği ve Eğitim Yardım Danışma Komutanlığı’ndaki inceleme ve denetlemelerinin ardından Bakan Akar ve Orgeneral Güler, personelle öğle yemeğinde bir araya geldi. Yemeğe Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye ile Libya Savunma Bakan Yardımcısı Selahaddin en-Nemruş da katıldı.

'İSTENİLEN SONUÇLARA ULAŞACAĞIMIZA İNANIYORUZ'

Bakan Akar, burada yaptığı konuşmasında, eğitim, iş birliği ve danışma görevlerindeki başarılarından dolayı personeli tebrik etti. Çalışmaların aynı şekilde devam edeceğini dile getiren Akar, "Önümüzdeki dönemde de Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda Libya’nın birliği, bütünlüğü, rahatı, huzuru için ateşkesin kalıcı hale dönüştürülmesi ve Libya’nın bir bütün olarak varlığını gerçekleştirebilmesi için dün olduğu gibi bugün de elimizden gelen her türlü gayreti gösterdik, göstermeye devam edeceğiz. Bu konuda Katarlı kardeşlerimiz de bizimle beraberler. Sayın Katarlı Bakan kardeşim de bu konuda her türlü fedakarlığı yaptı ve yapmaya da devam ediyor. Libyalı kardeşlerimizi haklı davalarında desteklemek suretiyle istenilen sonuçlara ulaşacağımıza inanıyoruz" dedi. 

'LİBYA LİBYALILARINDIR' 

Bakan Akar, personele fedakar ve özverili çalışmalarına devam etmeleri talimatında bulunarak, "Türkiye olarak 500 yıllık geçmişimiz, ortak kültürümüz, tarihimiz olan Libyalı kardeşlerimize elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz. İnşallah sonuçta da başarılı olacağız. Birçok fitne, fesat, çeşitli girişimler var. Bunların hiçbirine boyun eğmeden, 'Libya Libyalılarındır' diyerek Libya’nın Birleşmiş Milletler tarafından tanınan meşru hükümetinin yanındayız. Buna da devam edecek ve inşallah bize verilen vazifeyi başaracağız"şeklinde konuştu.

Tüm milletin burada görev yapan Mehmetçik ile gurur duyduğunu, onlara güvendiğini belirten Akar, "Hepinize kazasız, belasız, hayırlı başarılı görevler diliyorum" ifadesini kullandı.

KATAR SAVUNMA BAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Libya ziyareti sırasında Katar Savunma Bakanı Muhammed el-Atiyye ile baş başa görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Libya başta olmak üzere ikili ve bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunuldu. Bakan Akar görüşmede, Libya'nın birliği, bütünlüğü, rahatı ve huzuru için Türkiye'nin desteğinin süreceğini belirterek, 'Libya Libyalılarındır' vurgusu yaptı.

BAKAN AKAR, SERRAC İLE GÖRÜŞTÜ

Bakan Akar, Libya'da Milli Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac ve Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye ile üçlü görüşme gerçekleştirdi. Başa baş  gerçekleştirilen üçlü görüşmenin ardından es-Serrac ve Bakan Akar ve el-Atiyye heyetlerarası toplantıya başkanlık etti. Toplantıya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler de katıldı. Bakan Akar görüşmede Libya ile 500 yıllık ortak tarihi hatırlatarak, Türkiye'nin zor günlerde Libya'nın yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini belirtti. Bakan Akar, Türkiye'nin Libya'ya yönelik askeri eğitim ve danışmanlık kapsamındaki desteğinin süreceğini, Libya'da barış ve istikrarın sağlanmasının tüm bölgenin yararına olduğunu, bunun için Katar ile de birlikte çalışmaya devam edileceğini vurguladı.

Editör: MURAT ÖZER