Karadeniz, Ege ve Akdeniz'de aynı anda gerçekleşen 'Denizkurdu 2019' tatbikatının 2'nci gününde senaryo gereği düşman F-16 uçakları Türk donanmasına alçak uçuş yaparak tacizde bulundu.

SAT KOMANDALARI NEFES KESTİ

Türk donanmasına ait fırkateyni, hava tehdidi oluşturan iki F-16 uçağını, SM1 füzeleriyle etkisiz hale getirildi. Tatbikatın daha sonraki bölümünde ise SAT komandoları senaryo gereği, teröristlerin bulunduğu bir gemiye çıkarma yaptı. Gemiye helikopterden halatla inen komandoların operasyonu nefes kesti. Gemideki teröristleri etkisiz hale getiren komandolar, görevlerini başarıyla tamamladı.

Tatbikatta daha sonra fırkateynler arasında yakıt ikmali yapıldı. Aksaz Deniz Üssü Komutanlığı'na bağlı akaryakıt gemisi TCG Akar, tatbikat kapsamında TCG Gelibolu ve TCG Giresun fırkateynine yanaştı. Aralarında belirli bir mesafe oluşturan ve aynı hızla seyreden fırkateynlere TCG Akar'dan akaryakıt ve su bütünleme ikmali yapıldı.

TUĞAMİRAL ÖZYURT'TAN YERLİ VE MİLLİ VURGUSU

İcra edilen faaliyetlerin ardından Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Hasan Özyurt, tatbikat hakkında değerlendirmede bulunarak, "Şu anda Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal tarafından bizzat yönetilen Denizkurdu-2019 tatbikatının harbe hazırlık safhasındayız. Tatbikat, Genelkurmay Başkanlığı yıllık tatbikat programı çerçevesinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından planlanmıştır ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı adına Deniz Harp Merkezi Komutanlığı'nda teşkil edilen tatbikat kontrol merkezi tarafından sevk ve idare ediliyor. Deniz Kuvvetlerimiz tüm denizlerde çok yüksek harekat temposu ile faaliyetlerini sürdürüyor. Bu yoğun harekat temposunu aksatmadan idame eden Deniz Kuvvetlerimizin bu tatbikatı da dünyanın diğer gelişmiş deniz kuvvetlerinde dahi nadir görülebilecek gemi, deniz karakol uçağı ve deniz helikopteri katılım yüzdesi ile gerçekleştiriliyor olmasını dikkate değer bir husus olarak vurgulamak istiyorum. Milli imkanlarla geliştirip inşa ettiğimiz gemilerimizin yanında, yine milli imkanlarla üretilen yüksek süratli su üstü ve hava hedefleri, silahlı ve silahsız insansız hava araçları, gemiden karaya atış yapabilen çok namlulu roketatar sistemleri ve UMTAS güdümlü mermileri gibi burada ancak sayabildiğimiz gurur kaynağımız yerli ve milli imkan kabiliyetimizi bu tatbikatta etkin olarak kullanıyoruz. 24 Mayıs'a kadar devam edecek tatbikatın ilerleyen safhalarda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı adına tatbikat kontrol merkezinin yönettiği ve kriz ile harp dönemi senaryolarını içeren serbest oyun safhası başlayacak. Bu safhada tarafımıza senaryo kapsamında deniz kontrolünün tesisi ve idamesi, sondaj platformunun engellenmesi ve korunması faaliyetlerini içerecek görevler tevdi edilmesini bekliyoruz" dedi.

'DENİZ CANLILARINI VE ÇEVREYİ KORUYORUZ'

Tuğamiral Özyurt, tatbikat kapsamında deniz canlılarının ve çevrenin korunduğunu belirterek, "Biz denizcilerin hassas olduğu bir konu da mavi vatanımızı beraber paylaştığımız deniz canlılarının ve yaşadıkları çevrenin korunmasıdır. Bu kapsamda Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız her faaliyetinde deniz ekosisteminin korunması yönünde her türlü tedbiri titizlikle almaktadır. Tatbikat kapsamında icra ettiğimiz hiçbir faaliyetin deniz canlıları ve deniz ekosistemi üzerinde olumsuz bir etkisinin olmadığını gönül rahatlığı ile söyleyebilirim" şeklinde konuştu.

Editör: MURAT ÖZER