Yeni Çağ Azerbaycan analitik grubu, Ukrayna’nın Rusya’yla savaştan önceki ve sonraki askeri gücünü değerlendirirken çarpıcı detaylar dikkat çekti. Ukrayna, bağımsızlığını ilan ettiğinde askeri sanayi kompleksinin bünyesinde 3 bin 594 müessede 3 milyondan fazla çalışan olduğu görülürken, askeri üretim alanına dahil olan 700 müesse, aynı zamanda 205 üretim birliği ve 139 bilim-üretim birliğinde 1 milyon 450 bin kişinin çalıştığı hatta SSCB’nin uzay kompleksininde üçte birinin Ukrayna’da bulunduğu biliniyordu. Kosmik alana ait 140 müesse ve enstitüdeyse 200 bin kişi çalışıyordu. Ukrayna fabrikalarında yılda 350 adet uçak üretimiyle kayıtlara geçmişti.
1991’de bağımsızlığını ilan eden Ukrayna, SSCB’den miras olarak askeri gücüne ve teknik imkanlarına göre ABD, Rusya ve Çin’den sonra dünyanın 4’cü en güçlü ordusuna sahipti. Fakat Ukrayna’nın yeni iktidarları bu imkanlardan asla yararlanamadılar. O miras toplam 32 milyar dolara yabancı ülkekere satılsa da elde edilen gelirin çok az bir kısmı Ukrayna’nın devlet bütçesine dahil oldu.
Bunun sonucunda daha 1997’de Ukrayna’nın savunma sanayisi üzerine çalışan müesselerinin sayısı 5 kere azaldı. Ülke Savunma Bakanlığı’nın 2010’da açıkladığı resmi bilgide askeri sanayi üzerine çalışan toplam 143 müessenin olduğu belirtilirken,  2011’de Ukrayna silah ihracatçısı olan ülkelerin ilk onluğunu terkederek 12. sıraya düştüğü görüldü.

16 Temmuz’da Cumhurbaşkanı seçilen Petro Poroşenko, Rusya ile askeri alanda işbirliğini yasakladı.
Buna rağmen Rusya Ukrayna ile askeri teknik işbirliğini devam ettiriyordu. Onun sayesinde Ukrayna kosmik alanda kıtalar arası balistik raketlere bakım, onların kullanım süresinin uzatılması ve yedek parçalarının hazırlanmasıyla meşgul olabiliyordu. Aynı zamanda Ukrayna’nın Motor Siç korporasyonu Rusya’ya helikopter, havacılık ve raket motorları ihraç ediyordu. Rusya’nın ulaşım için üretilen helikopterlerde o motorlar kullanılıyordu.Rusya’nın yardımı olmadan Ukrayna sadece T-80, Oplot ve Yatağan tanklarını, eski transportyorları üretebilir. Dünyanın 45 ülkesiyle askeri teknik alanda işbirliği yapan Ukrayna’nın Rusya piyasasında ihracat payı yüzde 50-60’tır.

Ukrayna hükümetinin 2015 15 Mayıs’ta düzenlediği toplantıda Başbakan Arseni Yatsenyuk:
“Biz Rusya ile 1993’de imzalanmış askeri teknik alanda işbirlirliği hakkındaki anlaşmayı iptal ediyoruz”. Böylece iki ülke arasındaki askeri teknik işbirliği daha öncesinde durdurulmuş ve Kievin bu hamlelerinin herhangi siyasi ve ekonomik önemi yoktu artık.
Batı’daki ortaklar kendilerinin askeri teknolojik sırlarını hâlâ paylaşmak istemiyorlar. Ayrıca askeri üretimin NATO standartlarına uygunlaştırılması için ciddi yatırımlar ve teknik belgelerin değiştirilmesi yeni sistemlerin hatta önemsiz görünen parçaların alımını gerekli kılıyor. Tüm bunlar iddialı açıklamaların sadece laf olduğunu gösteriyor.Yani kısacası; Ukrayna yönetimin politikası sonucunda ülke Askeri Sanayi Kompleksini finansal ve teknik krize sokmuştur, bunun sonucunda ülkede askeri mühimmatların üretim ve ihraç düzeyi zayıflayacaktır. (yenicag.info)

Editör: MURAT ÖZER