Lider konferans kuruluşu Yürekli'nin Yapı Kredi World ana sponsorluğunda düzenlediği MARKA 2018 konferansı öğleden sonra seansıyla sona erdi. Bu yıl 19'uncusu gerçekleştirilen ve Hilton İstanbul Bomonti'de, bir rekorla 2000'e yakın iş liderinin rekor katılım gösterdiği konferans heyecanı sürekli artan, ufuk açıcı sunumlara sahne oldu. Dev konuşmacılar, sunumlarıyla iş dünyası için 2019 yılının yol haritasını çizdiler. MARKA 2018 Yalın'ın muhteşem konseriyle bitti.

MARKA 2018 BÜYÜK COŞKUYLA BİTTİ

İki gün boyunca ilham verici konuşmaların yanı sıra sahne dinamikleri, şovu ve kullandığı teknolojiyle de katılımcıları hayran bırakan MARKA Konferansı, öğleden sonra seansında da dalga etkisi yaratacak fikirlerin paylaşıldığı konuşmalara sahne oldu. MARKA 2018'in ikinci gününün öğleden sonra seansında Mirgün Cabas'ın sorularını yanıtlayan DDF'nin kurucu ve ortakları Prof. Dr. Esra Ekmekçi ve Arhan Kayar, Kramp Reklam Ajansı Başkanı Ahmet Akın, Ece Üner'in konuğu olarak Çukur dizisinin oyuncularından, doktor, senarist Ercan Kesal ve Çukur dizisinin senaristi Gökhan Horzum, Avrupa'nın en önemli etik hacker'ı Jamie Woodruff, beatbox deneyimini MARKA 2018 katılımcılarına yaşatmak üzere THEPetebox, Serbest Dalış Dünya Rekortmeni Şahika Ercümen, şef, sosyal girişimci Ebru Baybara Demir ve TBWA Stratejik Planlama Direktörü Ceren Şehitoğlu, yazar Ahmet Ümit, Setur Genel Müdür Yardımcısı Murat Tomruk, televizyon programcısı Ayhan Sicimoğlu, Cosmopolitan UK Yayın Yönetmeni Farrah Storr, Arjantin Kanalı TELEFE Başkan Yardımcısı Dario Turovelzky, MADD Entertainment Genel Müdürü Ateş İnce, oyuncular Bergüzar Korel ve Engin Akyürek, muhteşem bir kapanış konseri yapan Yalın MARKA 2018 sahnesinde katılımcıları büyülediler. 

Sabah seansındaysa dünyaca ünlü Türk bilim insanı Yeşim Darıcı, ÖZAK GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Tasarım Direktörü Erdem Akan ile sahneyi paylaşarak “İyi Arkadaşlık=İyi Tasarım” sohbetini yapan tasarımcı Terri Pecora, lüksün kalıplarını yıkan modacı Philipp Plein ve GQ UK'nin efsanevi yayın yönetmeni Dylan Jones, MESA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, “Fark Yaratarak Fark Atmak” sunumunda uluslararası model ve influencer Stephen James, İngiliz Moda Konseyi İcra Kurulu Başkanı Caroline Rush ve tekniğiyle moda literatürüne giren dünyaca ünlü modacı Roland Mouret, MARKA 2018 sahnesinde gündem yaratan konuşmalar yaptılar. 

Refik Anadol'dan MARKA 2018'e Özel Eser

MARKA 2018’in tematik açılış filmiyse dünyaca ünlü video sanatçısı Refik Anadol tarafından tasarlandı. 500 m2 alan kaplayan ve MARKA Konferansı salonunu çepeçevre saran led ekranlarda gösterilen eser, ışık ve müzik şovuyla katılımcıları büyüledi. Konferanslarının değişmez moderatörü BJ Cunnigham'ın sunuşuyla dev konuşmacılar sahne aldılar.

"YENİ KAPILARDAN BİLGİ, CESARET VE MOTİVASYON AŞILAMAK"

MARKA Konferanslarının yaratıcısı Yürekli Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Yürekli Şengör, MARKA Konferanslarının değişmeyen odağında insanın bulunduğunun altını çizerken, “Markalar insanların, hayatın bir yansıması.19 yıllık serüvende MARKA Konferansıyla birlikte Türkiye’nin tüm markaları gelişti. Bugün MARKA Konferansı misyonunu geleceği şekillendirmek üzere daha da güçlendiriyor. Artık iş dünyasının en güçlü fikir platformu. Bambaşka sorumlulukları var. Bunlar arasında köklerine, kültürüne sahip çıkan bir anlayışı savunmak var. Bu değerleri korurken bir yandan da cesaretle yepyeni ufuklara götüren sayısız kapı açmak; bu kapılardan bilgi, cesaret ve motivasyon aşılamak var” dedi. MARKA 2018'in ikinci gününde sabah seansı bu anlayıştaki konuşmalara sahne oldu.

MARKA 2018 KATILIMCI "ETİK HACKER"DAN SİBER ŞOK

Avrupa'nın en etkili etik hacker'ı Jamie Woodruff, teknolojiye karşı kırılganlığımızı ve siber güvenlik alanındaki tehlikeleri anlatırken çarpıcı örnekler verdi. 25 yaşında alanının en önemli otoritesi haline gelen Woodruff, bulduğu açıklarla Facebook, Google, Twitter ve Youtube gibi sitelerin önemli güvenlik problemlerini çözmüş bir isim. 'Etik hackerlık' olarak tanımlanan işi sayesinde avcıdan bekçiye dönüşen Woodruff, siber saldırganların internette nasıl iletişim kurduklarını modelledi. MARKA Katılımcılarından iki gönüllüyü sahneye davet eden Woodruff, birbirini tanımayan iki kişinin telefonlarına dokunmadan elinde telefonla sahnede duran kişiyi, sahnede olup telefonunu çantasında unutan kişinin telefonundan aramayı başardı. “Bunu yapmam 5 saniyemi alıyor, herkes bu kadar tehlike altında” diyen Woodruff, temassız kredi kartlarıyla ilgili de katılımcıları şoke eden bir aktivite daha yaptı: 10 gönüllüyü sahneye davet etti ve 5 dolarlık bir telefon programıyla nasıl kart bilgilerinin çalınabileceğini gösterdi. Woodruff'ın seansı tüm katılımıcların gündelik hayattaki tehlikelere bakışını değiştirdi.

MARKALARIN HEDEFİNDE ARTIK ONLAR VAR: M JENERASYONU KADINLARI

İnançlı olmakla modern yaşamın birbiriyle çelişmediğini düşünen, 30 yaş altı, tüketim gücü yüksek müslüman gençler M Jenerasyonu olarak tanımlanıyor. Global markaların hedef kitlesi arasında yer alan bu jenerasyonu anlatan Kramp Reklam Ajansı kurucusu Ahmet Akın, bu trendin dünyada hangi noktada olduğunu reklam kampanyaları örnekleriyle anlattı. "Doğum oranlarına göre 2050'de 4 kişiden 1'i Müslüman olacak" diyen Ahmet Akın, M jenerasyonu kadınları için üretilen ürünlerdeki beklentinin sadece din temelli olmadığı evrensel ve çağın değerleriyle uyumlu olması gerektiğini söyledi.

ÇUKUR DİZİSİ SAHNEDE: "NE KADAR YERELSEK O KADAR EVRENSEL OLUYORUZ"

Türkiye'de hayatı durduran Çukur dizisini ve ardındakini anlatmak için televizyoncu Ece Üner'in sorularını yanıtlayan Çukur dizisinin “Çukur evimiz, İdris babamız” olarak anılan karakteri canlandıran oyuncu, aynı zamanda yazar, doktor ve senarist Ercan Kesal ve dizinin başarılı senaristi Gökhan Horzum, MARKA 2018 sahnesinde katılımcılara seslendi. "Marka olmak için anlatmak yetmiyor, yaşatmak gerekiyor" diyen Ece Üner'e, Ercan Kesal samimiyetin önemini anlatan bir cevap verdi: "Ne kadar yerelsek o kadar evrensel oluyoruz çünkü duygular evrensel. Çukur da öyle" derken, dizinin herkes tarafından sevilme sebebini de senarist Gökhan Horzum anlattı.

MARKA 2018'DEKİ 3 DEDEKTİF AÇIKLANDI 

Türkiye'nin en çok ilgi gören, en sevilen, polisiye konusunda ilk akla gelen yazarlardan biri olan Ahmet Ümit, MARKA Konferansı için özel olarak kaleme aldığı öyküsünü ilk gün sunmuş ve Komiser Nevzat karakteri, MarkaAPP üzerinden katılımcılarla iletişime geçip bu kördüğümü çözmek için bir gün süre vermişti. Ahmet Ümit, MARKA Konferansı için İstanbul'a gelen ama kaybolan Rus bilim insanı Sergey'in kaybolmasında kimin suçlu olduğunu bulan kişileri açıkladı. Üç ödülü de kadınlar elde ederken, bu durumu Ahmet Ümit, “Kadınlar ayrıntıları daha iyi okur” diyerek yorumladı. Setur sponsorluğundaki ödüllerden Mardin turunu Merve Durantaş, Baltık Başkentleri turunu Çağla Aydın, Kıbrıs tatilini de Asuman Karakoyun kazandı. 

MARKA SAHNESİNDE BEATBOX COŞKUSU 

Beatbox'ın en önemli temsilcilerinden The Petebox, MARKA 2018 sahnesinde dünyada adından söz ettiren çalışmalarından örnekler sergiledi. Dijital mecralarda 30 milyondan fazla dinleyiciye ulaşan müzisyen ve söz yazarı, MARKA 2018 katılımcılarına da beatbox yaratma ve icra etme deneyimi yaşatırken, salonu coşturdu.ThePetebox, ayrıca MARKA 2018'in müziğini tekrardan yorumlayaran MARKA Konferansına bir sürpriz yaptı.

"SINIRLAR GÖRÜNDÜĞÜ KADAR ZARARLI DEĞİLDİR"

Cosmopolitan UK'nin yayın yönetmeni, basılı ve dijital yayıncılık, moda, markalaşma, yaşam tarzı, uluslararası ilişkiler ve güncel konularda hem yazar hem de gazeteci kimliğiyle kanaat önderlerinden birisi olan Storr, George Orwell Vakfı bünyesinde araştırmacı gazetecilik konusunda verilen Orwell ödülünün de jürisinde yer alıyor. İngiltere'de ‘yılın editörü-yılın konuşmacısı’ ödülleri olan gazeteci, her ay dünyada 10 milyon kadına seslenen dergisiyle beraber son kitabı “Konforsuzluk Alanı”yla da gündemde. Storr, sunumunda konfor alanının insan üzerindeki olumsuz etkilerine değinecek. Sınırların göründüğü kadar zararlı olmadığının altını çizen Storr, “Engelleri daha fazla kullanırsanız meydan okumaya daha fazla dayanıyorsunuz. Engel karşınıza çıkınca büyük resmi görmeye başlıyorsunuz” şeklinde konuştu.

Başarı için de üç kısıtlamadan bahsederek şunları söyledi: “Zaman kısıtlaması birincisi. Diğeri kaynaklar. Orijinal fikirlere ulaşabilmek için büyük bütçelere ihtiyacınız yok. Üçüncüsü de küçük ekiplerle çalışmak. Bu şekilde daha yaratıcı olabilirsiniz” 

LATİN AMERİKA'DA TÜRK DİZİLERİNİN DİNMEYEN RÜZGARI 

Son yıllarda yaptığı atakla Türkiye'nin en önemli markalarından biri haline gelen Türk yapımı dizilerin Latin Amerika'da dinmeyen rüzgarını hem oyuncular hem de yapımcılar, Mirgün Cabas moderatörlüğünde konuştular. “Türkiye'de her 10 kişiden 9'u, dünyada da 400 milyon kişi Türk yapımı dizileri seyrediyor” diyen MADD Entertainment Genel Müdürü Ateş İnce, Türk dizilerinin yurtdışına açılma serüvenlerini anlattı. Türk dizilerini yayımlayan Arjantin kanalı TELEFE'nin başkan vekili Dario Turovelzky dizilerin bu kadar rağbet görmesinde Arjantin ve Türkler arasındaki benzerliklerin de etkili olduğunu anlatırken yeni işbirlikleri olabileceğini söyledi. Latin Amerika'daki hayran kitlesi günden güne büyüyen oyuncu Engin Akyürek, ilk kez gittiği Peru'da yaşadığını, “Orada gördüğüm kalabalık Türkiye'de yaşamadığım bir şeydi” şeklinde ifade ederken, Binbir Gece dizisiyle Latin Amerika'da başlayan popülaritesi her geçen gün artan Bergüzar Korel de “Kahve dükkanıma Latin Amerika'dan geliyorlar. En büyük şoku evimin kapısını açınca Arjantinli paparazzileri kapımda görünce yaşadım. Burada böyle olunca orada ne yaşarım bilemiyorum” diyerek durumu ifade etti.

Ayhan Sicimoğlu ve Murat Tomruk Turizmde Katma Değer Yaratmanın Şifrelerini Verdi 

“Turizmde Deneyim Yaratıcılığıyla Katma Değer” konulu seansta da SETUR Genel Müdür Yardımcısı Murat Tomruk, televizyon programcısı Ayhan Sicimoğlu'yla sahneyi paylaştı. Aracıların ortadan kalktığı turizm ortamında SETUR olarak buna nasıl direndiklerini, “Fark yaratarak, katma değer üreterek bunun karşısında durabildik” diyerek açıklayan Murat Tomruk, Ayhan Sicimoğlu'yla deneyim içeren gezilerinden örnekler sundu. Sicimoğlu renki sunumunda ayrıca, kendi hayatında yapmayı hedeflediği gezileri ve deneyimleri paylaştı.

DJ Mahmut Orhan ve Çarpıcı Hikâyesi

“Powered By Music: Dünyanın Dinlediği DJ” oturumunda DJ Funky C ve Power FM Yayın yöneticisi ve Müzik Direktör Burçin Acer ile sahneyi paylaşan DJ Mahmut Orhan, müziğe adım attığı Bursa'dan, Game of Thrones sayesinde dünyanın tanıdığı DJ olmaya taşıyan hikayesini paylaştı:. “Çok sevdiğim dizi Game of Thrones'un jenerik müziği için yaptığım çalışmayı paylaşmaya çekiniyordum arkadaşlarımın cesaretlendirmesiyle paylaştım. Onun sayesinde tanınmaya başladım. Feel şarkısıyla da daha popüler oldum.” MARKA 2018 sahnesinden Canlı olarak yayınlanan seansta ayrıca PowerApp üzerinden yapılan yarışma sonunda bir katılımcıya Segway hediye edildi. 

"TAKTIM, SONUNA KADAR TAKTIM"

Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Şahika Ercümen, TBWA Stratejik Planlama Direktörü Ceren Şehitoğlu ve şef, sosyal girişimci Ebru Baybara Demir, ATASAY sponsorluğundaki “Taktım Sonuna Kadar Taktım” başlıklı oturumda buluştu. Ceren Şehitoğlu'nun “İnanılmaz şeyleri başarmayı kafasına takan iki kadın” olarak tanıttığı Şahika Ercümen ve Ebru Baybara Demir mesleki başarılarını anlattılar. Ebru Baybara Demir, Mezopotamya'nın kayıp tohumlarını nasıl bulduğunu ve Mardin şehrinde elbirliğiyle yaptıkları atılımı MARKA 2018 katılımıclarıyla paylaşırken, Şahika Ercümen de “Limitleri biz koyuyoruz. Korku yerine bunu cesarete çevirip, ilerleme gücü buluyorum” diyerek başarısının altında yatan motivasyonunu anlattı.

"YARATICILIK SINIR TANIMIYOR, BU DA İŞİMİZE YANSIYOR"

Moderatörlüğünü Mirgün Cabas'ın yaptığı “Değişerek Yenilenmek” başlıklı oturumda DDF'nin kurucuları Prof. Dr. Esra Ekmeçi ve Arhan Kayar, tasarım ve fikirleriyle, MARKA konferansına olduğu gibi şehirlere ve ülkelere bıraktıkları izleri anlattılar. Prof. Dr. Esra Ekmekçi “Hiçbir zaman hiçbir şey yapılamaz diye düşünmedik” derken Arhan Kayar da “Yaratıcılık sınır tanımıyor, bu da yaptığımız işe yansıyor” dedi. Kayar, geçmiş projelerden örnekler sunarak 1993 yılında şirketlerinin girişine astıkları 'Dünyayla aynı rekabette olmak, takım çalışmasına inanmak ve kendimizi tekrarlamamak' ifadelerini içeren ana fikirlerini aktarıp, “26 yıldır bunu bırakmadık” diye söyledi.

Editör: MURAT ÖZER