Dünyanın En Büyük Tematik Akvaryumu İstanbul Akvaryum, “Canlıların Korunaklı Bölgelerde Yetiştirilmesi” programı kapsamında, 2016 yılından bu yana Türkiye’nin ilk kutup penguenlerine ev sahipliği yapıyor. İstanbul Akvaryum, bu alanda edindiği bilgi birikimi ve tecrübe ile Avrupa’daki benzerlerini geride bırakarak 11 Gentoo cinsi soğuk iklim penguenine daha kucak açıyor. 

"CANLILARIN KORUNAKLI BÖLGELERDE YETİŞTİRİLMESİ"

Türkiye’nin ve dünyanın en büyük tematik akvaryumu olarak 17 bin kara ve deniz canlısına ev sahipliği yapan İstanbul Akvaryum, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) Kırmızı Listesi’nde yakın tehdit altında olan 12 Gentoo kutup cinsi penguenini ‘’Canlıların Korunaklı Bölgelerde Yetiştirilmesi’’ programı kapsamında   2016 yılında Valencia Oceanographic Akvaryum’undan evlat edinmişti. Bu süre zarfında uzman kadrosu ve yüksek standartlarıyla göstermiş olduğu başarı neticesinde Avrupa’daki benzer tesisleri geride bırakan İstanbul Akvaryum 11 Gentoo Pengueni’ni daha evlat edinerek Türkiye’de ilk kez 23 Gentoo kutup penguenine ev sahipliği yapan uluslararası standartlarda ilk tesis olma özelliğne sahip. 

TÜRKİYE'NİN İLK VE TEK KUTUP PENGUEN TESİSİ

Penguenlerin gelişiyle ilgili açıklama yapan İstanbul Akvaryum Müdürü ve İcra Kurulu Üyesi Dilek Çapanoğlu,

Avrupa’nın en büyük akvaryumu Valencia Oceanagrafic Akvaryumu ve Araştırma Merkezi’nde dünyaya gelen Gentoo cinsi penguenler doğal ortamından koparılmamış olup, “Canlıların Korunaklı Bölgelerde Yetiştirilmesi” programı kapsamında 2016 yılında aramıza katılmışlardır. Bu süre boyunca uzman kadromuzun göstermiş olduğu başarılı uygulamalar ve sürdürülebilirlik çalışmalarına istinaden Avrupa’dan bir çok tesisin talibi olduğu 11 Gentoo cinsi pengueni Valencia Akvaryumu bizlere evlat edindirmek istedi. Bu haber karşısında İstanbul Akvaryum ailesi olarak büyük mutluluk yaşadık çünkü oluşturduğumuz standartların Avrupa’daki bir çok tesisi geride bıraktığını görmek bizi onurlandırdı. Penguenlerin yaşam alanlarının dünya standartlarının üstünde oluşturulduğunun ve  gerekli teknik ve biyolojik altyapıyı beklenilen üzerinde sağladığını ve Türkiye’nin ilk ve tek Kutup Pengueni tesisiyiz.

Dünya Akvaryumlar ve Hayvanat Bahçeleri Birliği (WAZA) üyesi olarak uzman ekiplerimiz ile Gentoo cinsi penguenlerin yaşadığı iklimin tüm özelliklerini penguenlerimizin yaşam alanında simüle ederek, onlara doğal bir yaşam ortamı sunuyoruz. Penguenlerimiz türlerin nesillerinin korunması ve sürdürülmesi programlarının bir parçası olarak bilimin ışığında koruma altındadırlar. Sadece kendi ülkemizde değil Dünyanın bir çok farklı ülkesindeki profesyonel tesislerin bünyesinde koruma altında olan bu canlılar ile ilgili programlar sürdürülmeye devam edecektir. Dünya üzerine hiç bir profesyonel tesisin penguenleri kutuplardan ya da kendi coğrafyalarından kopararak kendi bünyelerine getirmeleri söz konusu değildir. Birliklerin uygun buldukları üyeler arasında popülasyon artışına bağlı olarak evlat edindirme politikaları gerçekleştirilmektedir. Küresel ısınma, yasak avlanma, besin zincirindeki kayıplar, çevre kirliliği ve tüm bunların bir numaralı faktörü olan insanlar nedeni ile her yıl bir çok canlı hayatını kaybetmektedir." diye konuştu.

PENGUENLERİN YAŞAM ALANLARI 

İspanya’daki Valencia Oceanographic Akvaryum’unda doğup, büyüyen penguenler için İstanbul Akvaryum’da dünya standartlarının üzerinde, gerekli teknik ve biyolojik altyapıya sahip güney kutbu temalı bir yaşam alanı kuruldu. Şimdilik 23 penguenin yaşadığı alan, Valencia Oceanographic Akvaryumu profesyonelleri ve uluslararası alanda tanınmış uzman danışmanlar ile birlikte projelendirilerek, 70 ve üzeri penguen popülasyonuna yetecek ölçüde tasarladı. 

BİLİMSEL ARAŞTIRMALARA VERİ SAĞLANIYOR

23 soğuk iklim pengueninin yaşadığı, İstanbul Akvaryum’daki Güney Kutbu temalı yaşam alanı sayesinde, penguenlerin yumurtlama döneminde kendilerini rahat hissedecekleri geniş üreme alanına sahip olmaları amaçlanıyor. Ayrıca penguenlerin İstanbul Akvaryum’daki yaşam alanlarında bulunan ve 24 saat kayıt yapan kameralar ve alınan veriler sayesinde de bilimsel çalışmalara, dünyadaki diğer araştırma ve sürdürülebilirlik çalışmalarına ve penguen neslinin devamlılığı için yürütülen projelere veri sağlanıyor.

Editör: MURAT ÖZER