Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, yeni bir Soğuk Savaş’a kararlılıkla karşı çıktıklarını açıkladı. Wang Yi basına verdiği demeçte, yeni bir Soğuk Savaş’ın hem Çin hem de Amerika Birleşik Devletleri halklarının temel çıkarlarına aykırı olduğu gibi, dünyanın ilerleme eğilimine de engel oluşturduğunu ifade etti.

Bazı Amerikalı siyasi güçlerin Çin’i karalamaya çalıştıklarına ve çeşitli bahanelerle Çin ile ABD arasındaki rasyonel değişimi engellediklerine dikkat çeken Wang Yi, bu girişimlerin iki ülkeyi yeniden çatışmaya, dünyayı da karmaşaya sürükleyebileceğini, Çin’in bu tür girişimlere asla ve asla müsamaha göstermeyeceğini kaydetti.

Çin’in ABD’nin yerine geçme niyetinin bulunmadığını vurgulayan Bakan Wang, dünyanın en büyük gelişmekte olan ülkesi olarak Çin’in barışçı kalkınma yolunda ilerleyerek dünya barışı ile uluslararası düzenin koruyucusu ve küresel kalkınmanın en büyük katkıcısı olmaya devam edeceğini belirtti.

ABD’nin Çin’in Houston Başkonsolosluğu’nu kapatmasını da değerlendiren Wang Yi, “diplomasi savaşı” başlatmanın ABD’nin gücünü kanıtlamayacağını, aksine ABD’nin öz güven sıkıntısını yaşadığını gösterdiğini belirtti. Bakan Wang, ABD’nin yanlış yolda ilerlemeye devam etmesi halinde Çin’in gereken karşılığı güçlü şekilde vereceğini söyledi.

Editör: MURAT ÖZER