Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, günlük basın toplantısında, ABD Ticaret Bakanlığı’nın teknoloji devi Huawei şirketine getirilen yasakların kapsamını genişletme kararını değerlendirdi. Sözcü Zhao, “ABD, uzun süredir hiçbir somut kanıt ortaya koyamadan devletin gücünü suistimal etmek suretiyle Huawei dâhil Çinli işletmelere çeşitli sınırlamalar getiriyor. Bu, bariz bir hegemonyacı girişimdir. Şunu vurgulamak istiyorum ki, ABD’nin bu girişimleri, öteden beri iddia ettiği piyasa ekonomisi ve adil rekabet ilkeleriyle oluşturduğu imajı tamamen yıktığı gibi, uluslararası ticaret kurallarına da aykırı. ABD’nin eylemleri, hem küresel endüstriyel zincir ile tedarik ve değer zincirlerine hem de kendi ulusal çıkarlarına ve itibarına zarar verecek” ifadelerini kullandı. 

"ABD, DÜNYADAKİ EN BÜYÜK HACKER İMPARATORLUĞU"

Zhao Lijian, “ABD, Huawei’yi ulusal güvenliğini tehdit etmekle suçluyor. Ancak geride kalan 30 sene boyunca, Huawei dünyanın 170’i aşkın ülke ve bölgesinde bin 500’den fazla ağ kurdu, dünyanın en güçlü 500 şirketinden 228’ine ve dünya genelindeki 3 milyardan fazla kişiye hizmet sağladı. Ancak bu süreçte ne ‘Snowden olayı’na benzer bir siber güvenlik olayı yaşandı, ne de herhangi bir ülke, Huawei ürünlerinde arka kapılar bulunduğuna dair kanıtlar ortaya koydu” şeklinde konuştu. 

Sözcü Zhao Lijian, “ABD, dünyadaki en büyük hacker imparatorluğudur. Cisco ve Apple gibi ABD’li şirketler, birkaç yıl önce, cihazlarında güvenlik açıkları ve arka kapılar bulunduğunu itiraf etmişti. ABD’nin istihbarat birimleri, uzun zamandan beri müttefikleri dâhil yabancı hükümet, işletme ve bireyleri yasa dışı yollarla dinliyor. Bu, apaçık bir gerçek” diye konuştu. 

ABD’den hatalarını derhal düzelterek Çin’i karalamayı ve Çinli işletmeleri ezmeyi durdurmasını istediklerinin altını çizen sözcü, “Çin hükümeti, Çinli işletmelerin meşru hak ve çıkarlarını savunmak için gerekli önlemleri almaya devam edecek” dedi.

Editör: MURAT ÖZER