Çanakkale’nin Bozcaada ilçesindeki Ayazma Manastırı'nda yaşayan Rumlar, Aya Paraskevi Günü nedeniyle ayin yaptı. Ayini, Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetti.

Halk arasında 'Ayazma Panayırı' olarak bilinen etkinliğe, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Gökçeada ve Bozcaada Metropoliti Kyrillos Sykis, Yunanistan, ABD, Avustralya, İtalya, Fransa, Kanada ve Gökçeada'dan gelen Rum Ortodoks cemaati üyeleri katıldı. Ayine katılacaklara girişte dezenfektan verilip, vücut ısıları ölçüldü. Tarihi manastırda, Aya Paraskevi Günü dolayısıyla yapılan ayini Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetti. Dualar edilip, ilahiler okunan ayinde, katılımcılar mum yakıp dilekte bulundu.

AYA PARASKEVİ PANAYIRI

Efsaneye göre, genç ve güzel bir kız olan Paraskevi, şimdi Göztepe diye bilinen yüksek tepedeki Ayyalus Manastırı'ndan yakışıklı bir delikanlıya aşık olur.

Paraskevi'nin babası durumu fark edince, kızını Ayazma'da sıkı bir göz hapsine alır. Aşk ateşiyle yanan kız kimi zaman Göztepe'ye doğru bakar, derin derin iç geçirip rüzgarla sevdiği adama mesaj göndermek ister. Ayyalus'taki genç de aynı duyguları besler ancak kavuşamazlar.

Paraskevi'nin aşk acısıyla ölmesinin ardından onun büyük aşkının anısına dua edeceklere dilek pınarı yapılır.

Editör: MURAT ÖZER