DİYARBAKIR'da, peygamber ve kral kabirlerinin bulunması sebebiyle inanç ve kültür turizminin merkezi olma yolunda olan Eğil kazasına alaka, her geçen gün artıyor.
Diyarbakır şehir merkezine 52 kilometre uzaklıkta bulanan ve Kuran-ı Kerim'de isimi geçen peygamberler Hz Zülkifl ve Hz.Elyesa'nın aralarında bulunduğu 6 nebiyi ağırlaması hasebiyle 'peygamberler şehri' olarak da bilinen Eğil kazası, inanç ve kültür turizmi merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Huri, Mitanni, Urartu, Asur, Med, Pers, Roma İmparatorluğu ile Büyük Selçuklular gibi bir hayli medeniyete hane sahipliği yapan Eğil, peygamber mezar ve türbelerinin yanı sıra kral kabirleri ve o dönemin izlerini taşıyan yapıtlara de ev sahipliği yapıyor.
DİCLE BARAJI İLE 'SAHİL KASABASI'NA DÖNÜŞTÜ
Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün 2012 seneninde kazada peygamberler türbesinin restorasyonunu bitirmesinin hemen peşinden, Türkiye'nin birçok kentinden bölgeye gelen yurttaşlar, kulluk görevlerini yerine getirdikten sonra Eğil'de türbeleri ziyaret edip, kültürel gezilere katılıyor. Eğil'de yapılan Dicle Barajı ve baraj göleti ile kaza sahil kasabası görünümüne bürünürken, tarihi kalenin eteğindeki baraj suyunda tekne ve jet-ski'lerle geziler tertip ediyor. Huzur ve güven ortamının oluşmasıyla beraber, Eğil'e günümüzde yerli ve yabancı turistlerin ilgisinin hızla arttığı öğrenildi. İlçe dışından gelen ziyaretçilerin konaklayabilmeleri için Dicle Barajı manzaralı bungalov tipi evler heyetti. İlçeyi ziyaret edenler, baraj sahilindeki çardak, lokanta ve kır kahvelerinde yemeklerini yiyip, manzaranın keyfini çıkarıyor.
'TANITIMI YAPILSIN DÜNYADAKİ BÜTÜN YAHUDİLER BURAYA GELİR'
Eşi ve çocuklarıyla birlikte peygamberler türbesine gelen Yılmaz Demir, Eğil'in inanç turizmine kazandırılması için ehemmiyetli çalışmalar yapıldığını dile getirerek, "Vücudun gıdaya ihtiyacı olduğu gibi, ruhun da maneviyata ihtiyacı. O eksiklikleri türbeleri ziyaret ederek geçiriyoruz" diye konuştu.
Yaz tatilini bölgede geçirmek için İstanbul'dan gelen Süleyman Erdem ise kazayı en son 1996 seneninde ziyaret ettiğini ifade ederek, peygamberler türbesinin son halini internetten görüp, ziyarete karar verdiğini söyledi.
Fransa'dan memleketi Elazığ'a geldikten sonra ilk görmek isteği yerin Eğil'deki peygamberler türbesi olduğun anlatan Ahmet Tunç, "Fransa'da yaşıyorum. Memleketim Elazığ'a tatile geldim. Amcamın tavsiyesi üzerine Eğil'deki peygamberler türbesini ziyaret ettim. Umduğumdan daha güzel gördüm. İlk kez görüyorum burayı. Çok bakımlı ve temiz gördüm. Önceden gittiğim ziyaretlerde böylesi bir yer görmedim" diye konuştu.
Türbeler ve Eğil'deki kültürel mekanların yeterince tanıtılmadığını anlatan Ziya Demirağ, "Tanıtımın iyice yapılması gerekiyor. Reklamı yapılırsa dış ülkelerden de gelen olur. Buradaki mezarı bulanan peygamberler İsrailoğulları'na gönderilmiş peygamberlerdir. Burası iyi tanıtılırsa, dünyadaki bütün Yahudiler gelip, burayı ziyaret ederler. Hem imanlarını yaparlar hem de buraya döviz bırakılar. Türkiye için de iyi olur bu" dedi.

Kaynak: dha