Yıla iyi bir başlangıç yapan Anadolu Efes, güçlü performansını ikinci çeyrekte de sürdürdü. Yılın ilk yarısında yabancı yatırımcılardan rekor seviyede taleple 500 milyon dolarlık tahvil ihracı gerçekleştiren Anadolu Efes’in, konsolide (bira ve meşrubat) net karı bir yıl önceki seviyesinin neredeyse üç katına çıkarak 710,3 milyon TL seviyesine ulaştı. Anadolu Efes CEO’su Can Çaka, “Pandemi nedeniyle süren belirsizliklere ve zorluklara rağmen başarılı bir yarı yıl geçirdik” dedi. 

Anadolu Efes, Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) 2021 yılının ilk yarı finansal sonuçlarını açıkladı. Açıklamaya göre; Anadolu Efes’in konsolide satış hacmi ilk yarıda %13,7 artış ile 56,4 mhl'ye ulaşarak pandemi öncesi seviyesini aştı. Aynı dönemde, konsolide net satış gelirleri %42,8 oranında artarak 16,5 milyar TL seviyesine ulaştı.

Yılın ikinci çeyreğinde Rusya büyüme ivmesini devam ettirirken Türkiye bira operasyonunda yıllık bazda %22’lik hacim büyümesi elde edildi. Moldova ve Gürcistan bira operasyonları da çift haneli büyüme oranları sergiledi. Meşrubat operasyonlarında hacim artışı hem Türkiye hem uluslararası operasyonlardan sağlanırken, büyümeye katkı öncelikli olarak Türkiye, Pakistan, Ürdün ve Tacikistan’dan geldi.

Şirketin Konsolide FAVÖK (Faiz, Amortisman, Vergi Öncesi Kar) rakamı, ilk altı aylık dönemde %55,0 oranında büyüyerek yaklaşık 2,8 milyar TL’ye ulaştı. Şirketin net karı bir yıl önceki seviyesinin neredeyse üç katına çıkarak 710,3 milyon TL'ye ulaştı. Konsolide serbest nakit akımı ise yılın ilk yarısında geçen senenin aynı dönemine göre %97,0 oranında artışla 1.953,4 milyon TL olarak gerçekleşti.

Pandeminin zor koşullarına rağmen yılın ilk yarısında çok başarılı işler kaydettiklerini belirten Anadolu Efes CEO’su Can Çaka, 2021’in ilk yarıyıl finansal sonuçlarıyla ilgili olarak; “Yıla çok güçlü bir başlangıç yapmamızın akabinde, bu çeyrekte de beklentilerimize paralel veya üzerinde sonuçlar elde ettik. Satış hacimlerindeki artış ivmemizi koruyarak, konsolide hacimlerimizin pandemi öncesi seviyeleri aşmasını sağladık.” dedi.

Anadolu Efes CEO’su Can Çaka açıklamalarına şu şekilde devam etti: 

İkinci çeyrekte Türkiye’nin tek yatırım yapılabilir ihraççı konumunda şirketi olarak çok başarılı bir tahvil ihracı gerçekleştirdik. Bu sonuç, yatırımcılarımızın Anadolu Efes'in başarısını takdir ettiklerinin bir göstergesi. İlk günden beri, işimizin sürdürülebilir olarak büyümesi için tüm stratejik alanlarda değer yaratmaya öncelik veriyoruz. Bu yıl, 2030 sürdürülebilirlik hedeflerimizi belirledik. Çevresel ve sosyal etkimize odaklanarak sürdürülebilir bir gelecek için yatırım yapmaya devam edeceğiz. Euroleague 2020-2021 sezonu şampiyonu olan ve bizi gururlandıran Anadolu Efes Spor Kulübümüz ile ülkemizi basketbolda da dünyada en iyi şekilde temsil etmeye devam edeceğiz.  Ayrıca, Türkiye operasyonlarımızda başlattığımız dijital dönüşüm programımızı bu yıl Moldova'ya da taşıdık. Tüm bu saydığım gelişmelere baktığımızda, oldukça başarılı bir yarı yıl geçirdiğimizi söyleyebilirim.” 

YILIN GERİ KALINI İÇİN TEMKİNLİYİZ

Pandemiye ilişkin gelişmeleri ve emtia maliyetlerindeki artışlardan kaynaklanan belirsizlikleri göz önünde bulundurarak, yılın geri kalanı için temkinli olmaya devam edeceklerini belirten Çaka, “Güçlü marka portföyümüz, etkin saha uygulamalarımız, dijital altyapımız ve çalışanlarımızın daimi çabaları sayesinde iş hedeflerimizi gerçekleştireceğimize yönelik inancım tam ” dedi. 

Editör: MURAT ÖZER