Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Dünya Ekonomik Forumu’nun düzenlediği Davos Zirvesi’nin bu yılki en önemli gündem maddeleri arasında gösterilen “Responding to the Great Resignation” oturumunda konuştu. Çalışan beklentileriyle birlikte hızla dönüşen iş yapış modellerinin ve yetenek yönetimine ilişkin yeni nesil politikaların ele alındığı panelde soruları yanıtlayan Levent Çakıroğlu, “Koç Topluluğu olarak insanı odağımıza alan temel değerlerimizden güç alıyor, uzun vadeli değer yaratma hedefiyle hareket ediyoruz. Pandemi döneminde de çalışan deneyimini iyileştirmeye yönelik uygulamaları devreye alarak çalışma arkadaşlarımızı destekledik. Yapılan araştırmalar yeni neslin karar mekanizmalarında söz sahibi olarak, yaşadıkları toplumu olumlu yönde etkilemek istediğini ortaya koyuyor. Beklentilerin farklılaştığı, çalışma mekânlarının değiştiği ve çalışma saatlerinin daha da esnek olduğu bu dönemde çevik çalışma modelini benimseyerek çalışma arkadaşlarımızın yetkinliklerini güçlendiriyoruz. Dijital dönüşüm ile başlattığımız; inovasyon, kurum içi girişimcilik, sıfır bazlı bütçeleme, çevik yönetim, insan kaynağımızın gelişimi ve karbon dönüşüm programı gibi çok önemli inisiyatiflerle sürdürdüğümüz Kültürel Dönüşüm Programımız ile yüzüncü yılına yaklaşan Topluluğumuzu önümüzdeki yüzyılın rekabetine ve yeni nesil çalışma düzenine hazırlıyoruz” dedi.

Ayrıca Koç Holding Dünya Ekonomik Forumu’nun değişen dünyada iş yaşamının geleceğini tasarlamak üzerine kurduğu “Good Work Alliance” girişimine davet edildi. Toplamda 21 küresel şirketin dâhil olduğu bu dünya çapındaki girişimde Türkiye’yi temsil eden tek şirket Koç Holding oldu. Bu önemli gelişmeyi panelin ardından yaptığı değerlendirmede paylaşan Levent Çakıroğlu, “Good Work Alliance kapsamında üstlendiğimiz sorumluluk ve verdiğimiz taahhütler ile herkes için daha eşitlikçi ve kapsayıcı bir çalışma geleceği yaratma hedefine katkı sağlayacağız” dedi. 

Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından 22 – 26 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Davos Zirvesi’ne katıldı. Pandeminin başlamasından bu yana ilk kez yüz yüze gerçekleştirilen etkinlik, 2500’ye yakın lideri “Dönüm Noktasındaki Tarih: Hükümet Politikaları ve İş Dünyası Stratejileri” (History at a Turning Point: Government Policies and Business Strategies) ana teması etrafında bir araya getirdi.

Davos kapsamında düzenlenen “Responding to the Great Resignation” başlıklı oturumda konuşan Levent Çakıroğlu, Koç Holding’in kültürel dönüşüm yolculuğunu katılımcılarla paylaştı. Çalışan beklentileriyle birlikte daha da hızla dönüşen iş yapış modellerinin ve yetenek yönetimine ilişkin yeni nesil politikaların ele alındığı panelde soruları yanıtlayan Levent Çakıroğlu, “Koç Topluluğu olarak insanı odağımıza alan temel değerlerimizden güç alıyor, uzun vadeli değer yaratma hedefiyle hareket ediyoruz. Pandemi döneminde de çalışan deneyimini iyileştirmeye yönelik uygulamaları devreye alarak çalışma arkadaşlarımızı destekledik. Bu zor zamanlarda cesaretle attığımız adımların çalışma arkadaşlarımız nezdinde de olumlu yönde karşılık bulduğunu gördük. Yapılan araştırmalar yeni neslin karar mekanizmalarında söz sahibi olarak, yaşadıkları toplumu olumlu yönde etkilemek istediğini ortaya koyuyor. Beklentilerin farklılaştığı, çalışma mekânlarının değiştiği ve çalışma saatlerinin daha da esnek olduğu bu dönemde çevik çalışma modelini benimseyerek çalışma arkadaşlarımızın yetkinliklerini güçlendiriyoruz. Kişiselleştirilmiş hibrit çalışma deneyimi ve Topluluğumuz bünyesindeki şirketlerimizin farklı ofislerinden çalışma olanağı sunduğumuz uygulamamızla çalışma arkadaşlarımız için 35 ortak çalışma alanı oluşturduk. Hedefimiz bu sayıyı 100’e çıkarmak. Bunun yanı sıra, çevik yaklaşımın doğru çalışabilmesi için şeffaflığı esas alan yeni performans yönetim sistemimizi devreye aldık. Dijital dönüşüm ile başlattığımız; inovasyon, kurum içi girişimcilik, sıfır bazlı bütçeleme, çevik yönetim, insan kaynağımızın gelişimi ve karbon dönüşüm programı gibi çok önemli inisiyatiflerle sürdürdüğümüz Kültürel Dönüşüm Programımız ile yüzüncü yılına yaklaşan Topluluğumuzu önümüzdeki yüzyılın rekabetine ve yeni nesil çalışma düzenine hazırlıyoruz” dedi. 

"ÜSTLENDİĞİMİZ SORUMLULUK VE VERDİĞİMİZ TAAHHÜTLER SAYESİNDE PLATFORMUN HERKES İÇİN DAHA EŞİTLİKÇİ VE KAPSAYICI BİR ÇALIŞMA GELECEĞİ YARATMA HEDEFİNE KATKI SAĞLAYACAĞIZ"

Panelin ardından yaptığı değerlendirmede Koç Holding’in Dünya Ekonomik Forumu’nun değişen dünyada iş yaşamının geleceğini tasarlamak üzerine kurduğu “Good Work Alliance” girişimine davet edildiğini de açıklayan Levent Çakıroğlu, insan kaynakları alanındaki iyi uygulamalarını küresel düzeyde paylaşma fırsatı bulmayı önemsediklerini belirtti. Çakıroğlu, Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘Good Work Alliance’ girişimini oldukça kıymetli bulduklarını da aktarırken şöyle devam etti: “Üstlendiğimiz sorumluluk ve verdiğimiz taahhütler kapsamında; hibrit çalışma modeli tasarımı, yetkinlik kazandırarak istihdam ve öğrenme kültürünü teşvik, iş ve özel yaşamda bütünsel sağlığın sağlanması konu başlıklarında herkes için daha eşitlikçi ve kapsayıcı bir çalışma geleceği yaratma hedefine katkı sağlayacağız. Toplamda 21 küresel şirketin dâhil olduğu bu dünya çapındaki girişimde ülkemizi temsil etmekten gurur duyuyoruz.” 

Koç Holding’in Good Work Alliance kapsamında üç kategori altında Dünya Ekonomik Forumu ile paylaştığı taahhütler şöyle:

  1. Hibrit çalışma modeli tasarımı: Koç Holding, farklı ihtiyaç ve beklentilere sahip çalışanların deneyimlerinden hareketle kişiselleştirilmiş hibrit bir çalışma modeli tasarladı. Bu model, dijital rezervasyon sistemi olan Koç Office Free uygulaması ile desteklenerek, Koç Topluluğu’na ait 35 ortak ofiste çalışma imkânı sunuyor. Projeyi sadece Türkiye sınırları içerisinde değil, global ölçekte değerlendiren Koç Holding, projenin ilerleyen aşamalarında, farklı ülkelerdeki ofisler de dahil olmak üzere, toplamda 100 ofisi ortak kullanıma açmayı planlıyor. Sadece uzaktan çalışanlar değil, aynı zamanda farklı sektörlerde, saha ve ofislerde görev alan Koç Topluluğu çalışanlarının deneyimi de göz önünde bulundurularak, ihtiyaç ve beklentilere çözüm olacak uygulamalar tasarlanacak. 
     
  2. Yetkinlik kazandırarak istihdam ve öğrenme kültürünü teşvik: Türkiye’deki en büyük çevik ekosistemi oluşturan Koç Topluluğu, kültürel dönüşümünü hızlandırıyor. Çevik bir çalışma ortamı sağlamak amacıyla, değişen dünyanın dinamiklerine hızlı adapte olabilen yetenekler yetiştirmeyi hedefleyen bir öğrenme kültürünü odağına alan Koç Holding, bu kapsamda çevik liderlik yetkinliklerini geliştirmek için Koç AgileAcademy’i hayata geçirdi. Liderlik, dijital ve çevik dönüşüm programları ile Koç Topluluğu çalışanlarının 2022 yılı sonuna kadar 3 milyon saat eğitimden faydalanması hedefleniyor.
     
  3. İş ve özel yaşamda bütünsel sağlığın sağlanması: Koç Topluluğu çalışanları, hem işlerinde hem de sosyal yaşamlarında sağlıklarını merkeze alan uygulamalar ile destekleniyor. Koç Topluluğu’nda sağlıklı yaşam sadece fiziksel olarak değil, sosyal, duygusal ve zihinsel sağlık olarak, tüm boyutları ile ele alınıyor. Bütünsel bir yaklaşımla tasarlanan projeler ile psikolojik danışmanlıktan tıbbi desteğe, sağlıklı yaşam aktivitelerinden finansal desteğe kadar farklı alanlarda onlarca fayda sunuluyor. 2022 itibarıyla da Koç Sağlık Yanımda doktorlarından kapsamlı sağlık değerlendirmesi alınan ücretsiz önleyici sağlık programı projesi, çalışanların hizmetine sunuldu. 
Editör: MURAT ÖZER