Geçtiğimiz Mart ayında Amerika Ulusal Kolej sınavlarında yapılan usulsüzlükler ve rüşvet davası ile çalkalandı. Aralarında ülkemizde de severek izlenen "Umutsuz Ev Kadınları" adlı dizinin ünlü başrol oyuncusu Felicity Huffman ve Amerikan gençlik komedisi filmlerinin ödüllü aktristi Lori Laughlin'in de olduğu 55'den fazla veli ve kolej yoneticisi hakim karşısına çıkarıldı. Yargılananlar arasında 3 kişi bu sahteciliği organize etmekten, 2 ACT/SAT yöneticisi, 1 sınav gözetmeni, 1 Kolej yöneticisi, seçkin okullarda görevli 9 spor koçu ve 33 veli sorgulandı.

FBI tarafından "Operasyon Varsity Blues" olarak adlandırılan program, Boston'daki FBI merkezînden gelen bir suç duyurusu sonucunda ortaya çıktı. ABD'de Kolej girişlerinde seviye belirleyen ACT ve SAT sınavlarında hilecilik ve sporcu öğrencilere burs verilmesinde rüşvetçilik suçlamalarının odağı olan dava yaklaşık bir ay sürdükten sonra geçtiğimiz hafta ünlü iki aktristin de suçsuz bulunarak beraat etmesi ile sonuçlandı.

FBI'in verdiği bilgiye göre hilecilikle suçlanan öğrencilerden çoğu ailelerinin bu işi yaptığından habersizlerdi. Yazı durumlarda başka öğrenciler asıl sınava başvuranların yerine sınavlara girdi yada öğrencilerin sınav sorularında daha sonra düzeltme yapmak kaydı ile suç işlendiği ortaya çıkarıldı.

Mahkeme, söz konusu üniversitelerdeki spor antrenörlerinin ve idarecilerin yeteneklerine bakmaksızın ve hatta bazı durumlarda sporu oynamamalarına rağmen rüşvet karşılığı burs verdiklerini de ortaya çıkardı. 2011 ve 2018 yılları arasında antrenör ve yöneticilere yaklaşık 25 milyon dolar rüşvet verildiği iddia edildi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde şimdiye kadar  açılan en büyük dava olarak kabul edilen ve içlerinde Yale, Stanford, UCLA ve Georgetown gibi  itibarlı üniversitelerin olduğu bu aldatma planında yakalanan yaklaşık 50 kişi arasında ünlü Hollywood starları Felicity Huffman ve Lori Loughlin skandalın yüzleri haline geldiler ve parmaklıkların arkasına geçip geçmeyeceklerini merak ettiler. 

Ancak kısa sure içerisinde sonuçlanan davada geçen hafta iki oyuncu da suçsuz bulundu ve beraat ettiler. Ancak davada adı geçen koçlar ve idareciler tutuklanarak yargılandı. 


Gülden Seçilmiş - Haber Channel Miami

Editör: MURAT ÖZER