Corona Virüsünün tüm dünyayı felç ettiği bugünlerde aydınlar geleceğin nasıl yönetileceğini irdelemekteler. Günümüzde göç ve uluslararası bağlantıların bir sonucu olarak gittikçe çeşitlenen jeolojik  bölgelerde bireylerin, toplumların ve hükümetlerin ulusal sınırlar boyunca gittikçe birbirine bağlı hale geldiği bir dünyada  başarılı olmak için, çeşitli ulusal ve bölgesel kültürleri ve ilgi alanlarını anlamak gerekir. Bu farklı kültürler arasında iletişim kurabilmenin zorluklarını ve gerekliliğini anlamak; toplumları ve ulusları şekillendiren küresel güçleri ve aralarındaki ilişkileri anlamak; eylemlerinin diğer insanları ve yerleri nasıl etkileyebileceğini anlayarak küresel bağlantılılık ve karşılıklı bağımlılık bilincine sahip olmak Global Citizenship yani Kuresel Vatandaşlık gerekliliğini önümüze koymaktadır.

LADY GAGA'DAN CORONA GÜNLERİNDE #GLOBAL CITIZENSHIP TWEETİ

Günümüzde Amerika başta olmak üzere pek çok ülkede Global Citizenship yani Dünya Vatandaşlığı üzerine çeşitli çalışmalar yapılmakta, üniversitelerde bölümler ya da dersler açılmakta ve pek çok aktivist bu konuda dünyanın her yerinden birbirleriyle bağlantı kurup çeşitli çalışmalar yapmaktadırlar.

Bu konunun en hararetli destekçileri arasında olan Lady Gaga’nın da dün attığı tweet dikkatimizi çekti ve biz de corona virüs (Covid-19) salgını ile beraber büyük bir değişime giren dünya düzeninde Küresel Vatandaşlığın yerini incelemek istedik.
Son zamanlarda sıkça duyar olduğumuz küreselleşme kavramı, yeryüzünde meydana gelen hızlı dönüşümlerin ve hızlı hayat akışının açıklamasında yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Küreselleşme tanım olarak; yeryüzünde insan ve insan elindeki varlıkların her türlü sınırı aşarak uluslararası dolaşımının kolaylaştığı, insan ve toplumlar arası ilişkilerin de daha hızlı ve daha sık yaşandığı bir süreci ifade eden bir kavramdır.

Küreselleşme sürecinde kozmopolit fikirlerin yükselişi ile vatandaşlık çalışmaları literatüründe de farklı perspektifler ortaya çıkmıştır. Vatandaşlık yeni kavram ve anlayışlarla değişerek farklı aidiyet biçimlerine ve yeni hak ve özgürlüklere dayandırılan yeni ve alternatif kavramların ortaya çıkmasına sebep olmuştur.

Küresel Vatandaş; olduğu yerden daha geniş bir dünyanın farkındadır ve dünya vatandaşı olarak kendi rolleri hakkında bir fikre sahiptir. Saygı ve değer çeşitliliği dünyanın nasıl çalıştığını kavrar ve sosyal adaletten yoksun toplumlar yerelden küresel olana kadara çeşitli seviyelerde organizasyonlara katılır. Dünyayı daha adil ve sürdürülebilir bir yer yapmak için harekete geçmeye hazırdır ve eylemleri için sorumluluk alır. Etkili bir küresel vatandaş olabilmek için gençlerin esnek, yaratıcı ve proaktif olmaları gerekir.

Sorunları çözebilmeleri, karar verebilmeleri, eleştirel düşünebilmeleri, fikirleri etkili bir şekilde iletebilmeleri ve takımlar ve gruplar içinde iyi çalışabilmeleri gerekir. Bu beceriler ve nitelikler, birçok işyeri de dahil olmak üzere, 21. yüzyıl yaşamının diğer alanlarında da başarılı olmak için giderek daha önemli hale gelmektedir. Bu beceri ve nitelikler, gençlerin başkalarıyla işbirliği yaparak öğrendikleri aktif öğrenme yöntemleri kullanılmadan geliştirilemez.

Dünyamızın birbirine bağlı ve bağımsız haliyle küreselleşme söylendiği kadar kolay değildir. Her gün her kıtadan diğer insanlarla bağlantılı olduğumuz için aslında günlük yaşamımızın bir parçasıdır. Sosyal ve kültürel olarak medya ve telekomünikasyon ile seyahat, göç ve ticaret yoluyla ekonomik olarak, bir gezegeni paylaşarak çevresel olarak, uluslararası ilişkiler ve düzenleme sistemleri siyasal olarak hayatımizın zaten içindedir. Hızla değişen 'küreselleşmiş' dünyamızın gençlere sunduğu fırsatlar çok büyüktür. Ama bunun yanında zorlukları da öyle. Gençler, karşılaştıkları fırsatları ve zorlukları kucaklamak ve içinde yaşamak istedikleri dünyayı yaratmak için ihtiyaç duydukları bilgi, beceri ve değerlerle donatılmış bir eğitim alma hakkına sahiptir. Küresel Vatandaşlık ve Sürdürülebilir Kalkınma için aktif ve katılımcı eğitim yöntemleri, gençlerin dünyanın diğer yerlerindeki insanların aldığı kararların hayatlarımızı nasıl etkilediğini öğrenmelerine yardımcı olur, tıpkı bizim kararlarımızın başkalarının hayatlarını etkilediği gibi. Küresel Vatandaşlık ve Sürdürülebilir Kalkınma Eğitimi de aşağıdaki nedenlerden ötürü gençlerin öğrenme sürecine ve karar verme süreçlerine katılımını teşvik eder: Okulda yapılan her şey mesaj gönderir, bu yüzden tanıtmak istediğimiz değerleri örneklememiz gerekir. Tüm insanların eşitliği ve herkese adil ve saygılı davranmanın önemi hakkındaki inançları teyit etmek istiyorsak, öğrenme süreçlerinin ve öğrenciler ile öğretmenler arasındaki ilişkilerin bu değerleri yansıtmasını ve pekiştirmesini sağlamalıyız. Araştırmalar, daha demokratik okullarda öğrencilerin öğrenmelerinin kontrolünü daha iyi hissettiklerini ve öğretim, öğrenme ve davranış kalitesinin daha iyi olduğunu göstermektedir. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, çocukların kendilerini etkileyen konularda görüşlerini dikkate alma hakkını doğrulamaktadır.

Özel Haber / Gülden Seçilmiş

HaberChannel-Miami
Editör: MURAT ÖZER