İngiltere, kraliyet ailesinin üyeleri de dahil olmak üzere, tanınmış kişiler ve sosyetenin kişilik haklarının korunması için açtığı yüksek profilli davalara aslında alışıktır.

vs (versus=karşı) Amerikalıların iki şeyin karşılaştırılmasında sıkça kullandığı bağlaç

MEGAN MARKLE'DAN KİŞİLİK ÖZGÜRLÜĞÜ VS BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

Ingiliz Mahkemelerinde özel hayatlarının gizliliklerini koruma davası açan ünlüler kervanına bu kez kraliyet ailesinde olmayı geçtiğimiz aylarda red eden Prens Harry ve eşi Sussex Düşesi Meghan Markle da eklendi.

Megan Markle ünlü İngiliz Tabloid gazetesi “Mail on Sunday” i iki yıl önce babasına yazmış olduğu kişisel mektubu yayınladıkları için dava etti.

Dava, hastalık nedeniyle düğüne katılmayı reddettikten sonra Ağustos 2018'de Markle’ın babası Thomas Markle'a yazdığı kişisel bir mektuba odaklanıyor. Mektubunda Megan, babasının o dönemde basınla temas ettiğini ve kendisinin telefonlarına geri dönmediğini belirtiyor.

 
Şubat 2019'da Mail on Sunday gazetesi, mektubunun alıntılarını yayınladı. Takip eden Ekim ayında Markle gazeteye özel bilgilerin kötüye kullanılması, telif hakkı ihlallerinin ve gizliliğinin ihlali nedeniyle tazminat davası açtı.
 
Markle, gazetenin baba ile kızı arasındaki ilişkilerinin portresini yanıltıcı bir sekilde çizmek için mektubun bazı kelimelerini ve cümlelerini "dürüst olmayan bir şekilde" kestiğini söyledi. Gazetenin, mektubun bir kısmını "kasıtlı olarak çarpıttığını veya manipüle ettiğini" iddia etti. Ayrıca gazeteyi de kötü niyetli diye suçladı.

Bu tür dava süreçleri genellikle hakaret davası olarak nitelendirildiği için, Meghan Markle'ın sadece kişisel özgürlüklerin ihlali için açılmış olması ünlü tabloid gazetesine karşı başlattığı davayı olağandışı kılmaktadır. Dava hakarete değil, sadece gizliliğe dayandığı için önceden Associated Newspapers olarak bilinen DMG Media şirketinin kendisinin gizlilik hakkını ihlal ettiğini iddia etti.

Analistler bu davanın önemini, eğer Markle ve kocası Prens Harry, davalarında başarılı olurlarsa, basın mensuplarının kamuya mal olmuş kimselerle ilgili halkı bilgildirme özgürlüğünü engellemek de dahil olmak üzere İngiltere'de medya özgürlüğü için önemli sonuçlar doğurabileceğini öne sürüyorlar.

Sözkonusu dava Covid-19 sebebiyle videolink ile takip edilecek.

Bununla beraber iki gün önce Megan ve Harry kraliyet görevlerinden istifa etmenin ardından çıktıkları güneşli Los Angles turunda Lindsay Lohan tarafından uyarıldı.

Lohan, Vancouver Adası'ndaki sakin evlerinden sonra ünlülerin hotspotu (sıcak bölgesi) olan Los Angles’a taşındıklarında çiftin paparazzilerden kaçabileceklerini sanıyorlarsa çok yanıldıklarını ifade etti. Markle ve Harry ev arayışları için Los Angles’a yarım saat mesafedeki sahil şehri Malibu’yu düşünüyorlar.

Gülden Seçilmiş - HaberChannel Miami

Editör: MURAT ÖZER