Moda trendlerinin belirlendiği, sektöründe Avrupa’nın en büyük fuarı IF Wedding Fashion İzmir, moda dünyasına yeni tasarımcılar kazandırma yolunda gençlerin hayallerine ışık tutuyor.

101 tasarımcının 295 tasarımıyla katıldığı ve temasının ‘‘Uyanış’’ olarak belirlendiği, 12. Gelinlik Tasarım Yarışması’nın final defilesiyle, ödülleri kazanan tasarımcı adayları açıklandı. 101 tasarımcının kıyasıya yarıştığı 12. Uluslararası Gelinlik Tasarım Yarışması’nda, birinciye önümüzdeki yıl düzenlenecek If Wedding Fashion İzmir’de tasarımlarını podyumda sergileyebileceği defile yapma imkânı verilirken, ilk üçe giren finalistlere toplam 30.000 TL değerinde ödül verildi. İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencisi Nurdan Ahsen Fıçıcı birinci, Giresun Üniversitesi öğrencisi Hasancan Meşelik ikinci, İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencisi Gözde Ağca üçüncü oldu. Nurdan Ahsen Fıçıcı, gelinliğinde kullandığı ipeğe makas kullanmadan ‘keçeleme’ tekniği ile şekil verirken ayrıca atık teller kullanarak tamamen sürdürülebilirlik üzerine çalıştığı tasarımıyla, jüri üyelerinden tam not alarak yarışmada birinci olmayı başardı.

"HAYALİM GELECEKTE MODA ENDÜSTRİSİNİN TAMAMEN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÜSTÜNE KURULMASI"

Nurdan Ahsen Fıçıcı; ‘El işçiliğine çok önem veriyorum. Tasarımlarımı sürdürülebilirlik üzerine yapıyorum ve sıfır atıkla tasarımlarımı hayata geçiriyorum. Bence artık modanın tamamen sürdürülebilirlik üzerine eğilmesi lazım. Aldığım ürünlerin doğaya ve insan sağlığına zarar vermeden elime ulaşmasını istiyorum. Hayalim gelecekte moda endüstrisinin tamamen sürdürülebilirlik üstüne kurulması’ dedi.

Yarışmayla beraber hazır giyimden uzaklaştığını söyleyen Fıçıcı; ‘Bu benim çok hoşuma gitti. Gelecek yıl için heyecanlıyım. Hayalimde tasarımımı üzerinde görmeyi istediğim model Çağla Şıkel. 

"AMACIMIZ SEKTÖRE YETENEKLER KAZANDIRMAK"

Jüri başkanı Övge Yıldızhan Subaşı; ‘Temanın tasarımcıların yaratıcılığını kullanabilmeleri açısından önemli olduğunu düşünüyorum. İçinde bulunduğumuz koşullardan dolayı tema da uyumlu oldu bu sürece. Bazen ortaya çıkan tasarımlar temayla uyuşmuyordu. Ama bu tema içinde yaşanılan koşulla herkesi kapsadığı için ortaya çıkan eserler de temayla uyumlu oldu. Tasarımcıların neler hissettiğini tasarımlardan görerek anladık. Son yarışmalarda ortaya çıkan eserler de farkı görüyoruz. Yarışmacılar tamamen kendi yarattıkları ürünlerle tasarımlarını gerçekleştiriyorlar. Amacımız sektöre yeni yetenekler kazandırmak, yenilikler getirmek. Tasarımda olan eksikliğimizi bu yarışma sayesinde gidermeye çalışıyoruz’ diye konuştu.

BERAT KAYIŞKAN: "ÇOK GÜÇLÜ TASARIMLAR VAR"

Jüri üyelerinden JADORE CEO’su Berat Kayışkan ; ‘İZFAŞ gibi bir organizasyonun yapmış olduğu bir yarışmada jüri olmak büyük bir gurur. Çünkü İZFAŞ İzmir ve Türkiye için büyük bir değer, önemli bir kuruluş. Çok başarılı bir organizasyondu. Finale kalan tasarımlar gayet başarılı. Çok güçlü tasarımlar var. Başarılı ve ileride isimlerini önemli yerlerde duyacağımız tasarımcı adayları var. Güzel bir organizasyon’ dedi.

Tasarımda sadece tasarımın güzelliği değil eğer seri üretim yapılacaksa maliyetler, pazara araştırması, kültüre ve coğrafyaya uyumluk, alıcının fiyat skalasına göre fiyat belirlemek gibi faktörlerin rol oynadığını belirten Kayışkan; ‘Bir ürünün tasarımsal anlamda çok iyi olması satılabilmesi anlamına gelmiyor. Bir ürünün satılmaması da o ürünün tasarımsal olarak iyi olmadığı anlamına da gelmiyor. Dolayısıyla farklı farklı noktalar var, bunların hepsinin dikkate alınması gerekiyor. Bir tasarımcının mutlaka sadece tasarımı değil dikişi, kalıbı, kumaşı, her şeyi bilen bir genel müdür olması lazım. Tasarım odasının genel müdürü tasarımcıdır dolayısıyla her şeye hakim olması gerekiyor. Bunlar olursa tasarımcı tasarlanan eserin gerçek hayattaki duruşunu tasvir edebilir’ diye konuştu. 

İSMAİL URHAN: "BU YARIŞMA GENÇ TASARIMCI ADAYLARININ  BAKIŞ AÇILARINI GELİŞTİRİR"

Bir diğer jüri üyesi, WHITE HOUSE Yönetim Kurulu Başkanı ve EGSD Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Urhan; ‘Genç adaylar yarışmaya gerçekten güzel hazırlanmışlar. Umarım ilerleyen yıllarda hepsi başarılı olurlar. Hepimiz bir yerlerden buralara geldik. Biz ticari düşünüyoruz daha çok ama burada yaratıcılık önemli. Çok yaratıcı genç tasarımcı adayları var. 

İZFAŞ’ın düzenlemiş olduğu bu yarışma çok güzel. Bu yarışma genç tasarımcı adaylarının bakış açılarını geliştirir. Biz de umarım onlara birer örnek olmuş oluruz. Her şey adım adım. Hiçbir şeyin birden olması mümkün değil. Onlar da gayret ederlerse, bıkmazlarsa, çalışkan olurlarsa her şeyi başarabilirler’ dedi. 

ENDER BULGUN: "GELİNLİK SEKTÖRÜNÜN İZMİR'DE DAHA DA GÜÇLENECEĞİNE İNANIYORUM"

Jüri üyelerinden Prof. Dr. Ender Bulgun; ‘Sürdürülebilirlik çok önemli bir tema oldu hayatımızda. Hemen hemen tüm gelinliklerde bu sürdürülebilirlik temasını gördük. Eski gelinliklerin yeniden yorumlanması, büyükannelerin gelinliğindeki bazı parçaların tekrardan işlenmesi, buradan bazı parçaların kullanılabilmesi gibi. Bence pandemi çok etkili olmuş, çok da başarılı parçalar vardı. Seçim yaparken çok zorlandık. Önemli olan zaten tasarımların hayata geçirilebilme süreci… Gerçekte giyilebiliyor olması bizler için önem arz ediyor. Son iki yıldır ben üniversiteden de görüyorum, burs veren gelinlikçiler var üniversitemizde. Çok iyi yetenekli öğrenciler var. Aslında sektör kendisine yatırım yapmış oluyor. Gelinlik sektörünün İzmir’de daha da güçleneceğine ve tasarımcılarla daha üst yerlere taşınacağına inanıyorum’ şeklinde konuştu. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliği ve Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) partnerliğinde İZFAŞ tarafından gerçekleşen IF Wedding Fashion İzmir, kapılarını 15’inci kez görkemli bir törenle dünyaya açtı. Fuar 19 Kasım Cuma gününe kadar ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek. Sadece profesyonel ziyaretçiye açık olan IF Wedding Fashion İzmir, 10.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Editör: MURAT ÖZER