Corona virüs (Covid-19) nedeniyle beş ay ertelenen, Beijing Uluslararası Otomotiv Fuarı, önceki gün görkemli bir açılışla otomobil tutkunlarına kapılarını açtı. Corona virüs tedbirleri çerçevesinde giriş biletleri, izdihamı engelleme amacıyla sınırlı sayıda tutuldu. Fuar, ayrıca alanında bu yıl organize edilen ilk etkinlik oldu.

10 gün sürecek olan fuarda, yabancı üreticilerin önemli bir kısmı, uluslararası seyahatlere getirilen kısıtlamalar nedeniyle, yeni model sunumlarını sanal ortamda gerçekleştirdi.

Bu fuar, BMW'nin Çin'deki temsilcisi olan Jochen Goller'in yaptığı konuşmaya göre, otomobil endüstrisi için bir "umut simgesi" niteliğinde.

Çin otomobil endüstrisi, tüketicilerin evlerinde kalmak zorunda oldukları ve ekonominin salgını frenlemek için neredeyse durdurulduğu geçen Şubat ayında satışların yüzde 80 oranında düşmesinin ardından, canlanma belirtileri göstermeye başladı. Nitekim satışlar, zor geçen ilk yarıyılı takiben geçen ay, Çin Otomobil Üreticileri Federasyonu'nun açıklamasına göre, yüzde 8 oranında arttı. 

Elektrikli otomobiller, Çin'deki fuarın başlıca çekici unsurlarından. Beijing bu sektörü teşvik ediyor ve tüm araçlar içinde elektrikle çalışan otomobil oranını, 2025 yılına kadar yüzde 25'e çıkarmayı hedefliyor. Çinli elektrikli araç firmaları yatırımcıların ilgisini daha çok çekmeye başladı. Nitekim gelecekteki Tesla modelini tanıtan sergi alanı, tıpkı bu yıl Birleşik Devletler ‘de borsaya giren XPeng ve Li Auto gibi, kalabalıkları çekiyor. 

Editör: MURAT ÖZER