Böbreklerin temel görevleri vücuttaki fazla su ve atık maddeleri temizleyip idrar olarak atılmasını sağlamak. Böbrekte idrarın biriktiği havuzcuk bölgesinin olmasının ise ‘böbrek genişlemesi’ olarak adlandırıldığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı ile Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Zeki Şahinoğlu, “Böbrek genişlemesi, bebek henüz anne karnındayken saptanıp erkenden tedavi edilebilir” açıklamasında bulundu.

Anne karnında saptanan böbrek genişlemelerinin büyük bir kısmının hafif düzeydeki genişlemelerden oluştuğunu ve yüzde 40-85 oranında doğumda ve doğum sonrasında tamamen gerilediğinin altını çizen Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı ile Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Zeki Şahinoğlu, “Ancak orta ve ağır düzeydeki genişlemeler için çok daha dikkatli olmak, periyodik takipleri aksatmamak önemli. Anne karnındaki bebeğin sağlığını değerlendirmek amacıyla 11-14., diğeri ise 19-22. haftalarda olmak üzere iki önemli ultrason incelemesi yapılıyor” diye söyledi.

BÖBREK GENİŞLEMESİ HERHANGİ BİR YAŞTA  DA ORTAYA ÇIKABİLİR

Anne karnında saptanan böbrek genişlemelerinin geçici hidronefroz, idrar yollarında darlık, idrar kaçağı, idrarın idrar torbasından böbreğe geri kaçışı gibi sebeplerle ortaya çıktığını anlatan Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı ile Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Zeki Şahinoğlu, “Daha seyrek olarak ise; çift toplayıcı sistem, mesane girişinde darlık, mesane çıkışında darlık, kistik böbrek hastalıkları gibi bozukluklar da böbrek genişlemelerine neden olabilir.Böbrek genişlemelerinin doğumdan sonra herhangi bir yaşta da ortaya çıkabilir” diye konuştu.

BÖBREK GENİŞLEMESİ HİPERTANSİYON VE PROTEİN KAÇAĞI SEBEBİ

Hafif böbrek genişlemeleri olan çocukların, üriner sistem enfeksiyonu geçirmemiş ve tuvalet eğitimini sorunsuz tamamlamışsa böbrek sağlığı açısından ek bir risk taşımadıklarını belirten Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı ve Doç. Dr. Zeki Şahinoğlu, “Ancak bu çocuklarda ileri böbrek inceleme filmleri yapılmadıysa yüzde 5-10 olasılığı ile altta yatan vezikoüreteral reflü veya darlık açısından dikkatli olmaları gerekir. Orta ve ağır derecede genişlemesi olan çocuklarda ise hastalıktan etkilenme durumlarına göre böbrek sağlığı açısından risk taşırlar. Bu risk hastalıktan etkilenme derecesine bağlı olarak hipertansiyon, protein kaçağı, böbrek fonksiyonlarında bozulma ve kızlarda gebelik sorunları olarak karşımıza çıkabilir” diye söyledi.

BÖBREK GENİŞLEMESİ, SÜNNET SONRASI GEÇER DENMEMELİ

Böbrek genişlemesinin erkek çocuklarda sünnet sonrası geçeceğine dair yaygın bir inanışın olduğunu belirten Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı ve Doç. Dr. Zeki Şahinoğlu, “Bu tamamen yanlış. Ailelere, takip prensiplerini anlattığımızda, aslında sünnetin idrar yolu enfeksiyonu riskini azalttığını ancak böbrek genişlemesiyle direkt olarak ilgisinin olmadığını anlıyorlar” açıklamasında bulundu.

DÜZENLİ KONTROLLER AKSATILMAMALI 

Böbrek genişlemesi ile ilgili olarak aileye önemli rollerin düştüğünü anlatan Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı ve Doç. Dr. Zeki Şahinoğlu, şu önerilerde bulundu:

  • Düzenli aralıklarla üriner sistem ultrasonografisi ve idrar testi kontrollerinin yapılması.
  • Ateşli dönemlerde mutlaka idrar testi yapılması.
  • İdrarda koku, idrar yaparken yanma, idrarda kanama, karın ağrısı, kusma gibi yakınmalar olduğunda idrar testi yapılması
  • Tuvalet eğitiminin dikkatli bir şekilde tamamlanması
  • Riskli dönemi atlattıktan sonra da takip eden doktorun önerileri doğrultusunda kontrollerinin yapılması.
Editör: MURAT ÖZER