Elena Mantu, Romaya'da dünyaya gelen ve yaşamını Türkiye'de sürdüren yazarın yaşam hikayesi..

ELENA MANTU KİMDİR? SİZİN KENDİ DİLİNİZDEN TANIYABİLİR MİYİZ? 

Elena Mantu Romanya'da doğup 19 yaşlarına kadar sevgi ve ilgiden yoksun kalan bir kız çocuğudur. Annesini kaybettiğinde ailesi ve çevresindeki insanlar tarafından, asla sevilmeyen itilen bir kız çocuğudur. Sevgiden yoksun kalan bu küçük kız çocuğu 19 yaşlarında kendinden 26 yaş büyük bir Türk ile görücü usulüyle, sevgi ve saygı bulabileceğine inanarak evliliği kabul etmiştir. Eş adayı Türk olup Elena'dan çok farklı din, dil, kültür, örf ve adetleri olan bir kişi olmasına rağmen sırf bir kurtuluş düşüncesiyle kabul edilen bir evlilik yapmıştır. Ama ne yazık ki bu kurtuluş olarak gördüğü evliliği Elena'nın hayatında yeni bir eziyet ve işkence başlangıcıdır. Hayattaki mutluluğu, aşkı ve yaşama sevinci sadece ama sadece çocuklarının varlığıyla devam eden kendi ayaklarının üzerinde duran bir kadındır.

İLHAM KAYNAĞINIZ?

"Kızım olmadan asla" kitabının yazarı Betty Mahmudî'yi örnek alarak bende diğer kadınlara örnek olabilirim düşüncesiyle yaşadıklarımı kaleme almayı karar verdim.

YAZILARINIZI HEP AYNI YERDE Mİ YAZARSINIZ? ÖRENEĞİN, PARKTA OTURURKEN AKLINIZA GELEN BETİMLEME TESPİT VS. Yİ HEMEN KALEME ALIR MISINIZ ORADA?

Kitabımdak gerçek yaşanmış hayat hikayeleri olduğundan gündüzleri gözlerimi kapatır tekrar yaşarcasına uzaklara dalarım o anlarda. Akşam olduğunda ise hemen kaleme alırım.

"YAZMAK İNSANA OKUMAK KADAR ÇOK FAYDA SAĞLIYOR"

GENÇ BİR YAZAR ADAYINA ÖNERİLERİNİZ NELERDİR?

Genç yazar adaylarına önerim yazmaya devam etmeleridir. Yazmak insana okumak kadar çok fayda sağlıyor. O yüzden akıllarına gelen herşeyi yazsınlar. Çünkü her şeyi yazmadan onun iyi bir yazı olup olmadığını test edemezler.

TÜRK YAZARLAR İÇERİSİNDE BU KİŞİNİN ESERLERİ BENİ YAZAR OLMAK İÇİN ÇOK İŞTAHLANDIRDI DİYEBİLECEĞİNİZ BİR YAZAR VAR MI?

Benim kitaplarım yaşanmış gerçek hayat hikayeleri üzerinden yazılmış ve yazılmaya devam ediyor. Onun içinde herhangi bir yazar beni iştahlandırmadı. Bu tamamen bana ait bir yetenektir. Fakat Türk yazarlarından en çok beğendiğim yazarlar; Orhan Pamuk, Zülfü Livaneli.

BİR YAZAR İÇİN ZAMAN NE DEMEKTİR? YAZILARINIZI YAZARKEN HAYAGÜCÜ SINIRLARINI ZORLADIĞINIZI HİSSEDİP BUNUN TOPLUMSAL YARGILARLA TERS DÜŞEBİLECEĞİNİ HİSSETTİĞİNİZ OLDU MU? 

Kaleme alabildiğin her yazı zaman demektir. Evet zorlandığım zamanlar oldu. İnsanlar beni yanlış anlayabilir mi diye düşünerek kitaplarımda bir çok yerleri eksik yazıyorum. Bundan dolayı özel bazı olayları anlatmayı tercih ediyorum ve çoğu zaman yazılarımı silip yeniden yazmak zorunda kaldım.

KİTAPLARINIZLA YAZMAYA BAŞLAMADAN ÖNCE BİR TOPLUMSAL MESAJ DÜŞÜCESİ İLE Mİ BAŞLARSINIZ YOKSA BU YAZARKEN ŞEKİLLENEBİLECEK BİR DURUM MUDUR?

Evet bütün kitaplarım bir toplumsal mesaj içeriyor ve kitaplarım sadece yabancı kadınlar için değil, dünya da ki kadınlar için yazılan kitaplardır.

YAZMIŞ OLDUĞUNUZ KİTAPLARINIZI NASIL AÇIKLARSINIZ?

Kitaplarımda ki mesajım, insanın insana ne psikolojik ne de fiziksel şiddet yapmaya asla hakkı yoktur.

Cem Tayanç 

Editör: MURAT ÖZER