Sanatta dijitalleşmenin öncüsü olmayı hedefleyen Vodafone Red, bu alandaki işbirliklerine bir yenisini daha ekledi. Dünyanın önde gelen sanat fuarlarından 14. Contemporary Istanbul’un “Dijital İletişim Sponsoru” olan Vodafone Red, dünyaca ünlü Türk sanatçı ve mimar Güvenç Özel’in fuarda ilk kez sergilenecek “Derin Şehir” adlı dijital eserine de “Dijital Eser Sponsoru” olarak destek veriyor. Makinelerin gözünden şehirleri anlatan Derin Şehir, Yapay Zekâ kullanılarak üretilmiş görseller ile endüstriyel robotların bir arada bu ölçekte kullanıldığı, dünyadaki ilk sanat eseri olma özelliğini taşıyor.

DÜNYACA ÜNLÜ SANATÇI GÜVENÇ ÖZEL’İN SON ESERİ VODAFONE RED İLE CONTEMPORARY ISTANBUL’DA

Türkiye’de sanatın gelişmesine ve dijitalleşmesine destek olmayı hedefleyen Vodafone Red, Türkiye ve dünya çağdaş sanatının en iyi örneklerini bir araya getiren 14. Contemporary Istanbul’un “Dijital İletişim Sponsoru” oldu. Vodafone Red ayrıca, dünyaca ünlü Türk sanatçı ve mimar Güvenç Özel’in fuarda ilk kez sergilenecek “Derin Şehir” adlı dijital eserine de “Dijital Eser Sponsoru” olarak destek veriyor. 2015 yılında NASA’nın düzenlediği “Mars Kolonisi” adlı yarışmada 3’üncü olan Özel’in bu yeni dijital eseri, içinde yaşadığımız şehirlerde sürekli olarak insan faaliyetlerini ve kent formunu belgeleyip denetleyen makinelerin bu şehirleri nasıl gördüğü düşüncesinden yola çıkarak tasarlandı. İzleyicinin makinelerin zihni ile gövdesi arasındaki mekânı deneyimlemesine olanak tanıyan “Derin Şehir”, Yapay Zekâ kullanılarak üretilmiş görseller ile endüstriyel robotların bir arada bu ölçekte kullanıldığı, dünyadaki ilk sanat eseri olma özelliğini taşıyor.

Contemporary Istanbul öncesi basın mensuplarıyla bir araya gelen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, şunları söyledi:

“Vodafone olarak, Türkiye’nin dijitalleşmesine liderlik etme vizyonuyla sürekli hizmet ve teknoloji yatırımları yaparken, sosyal yatırımlarımızı da eşit derecede önemsiyoruz. Sosyal yatırımlarımız arasında kültür-sanat yatırımlarımızın önemli payı var. Vodafone Red markamızla, sanatın dijitalleşerek daha geniş kitlelere ulaşması içinyenilikçi projelere imza atıyoruz. Şimdi de dünyanın en önemli sanat fuarlarından Contemporary Istanbul’un ‘Dijital İletişim Sponsoru’ olduk. Burada sanatseverlere güzel bir sürprizimiz olacak. Dünyaca ünlü Türk sanatçı ve mimar Güvenç Özel’in ‘Derin Şehir’ adlı dijital eseri Vodafone Red sponsorluğunda sergilenecek. ‘Derin Şehir’, Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi gibi teknolojileri içinde barındırıyor. Bu yönüyle, Vodafone’un ‘sanatta dijitalleşme’ vizyonuyla örtüşüyor. Tüm sanatseverleri bu güzel eseri deneyimlemeye davet ediyoruz.”

Toplantıda yeni dijital eseri hakkında bilgi veren Güvenç Özel ise şu şekilde konuştu:

“Öncelikle belirtmeliyim ki, bir kez daha Türkiye’de sanat izleyicisiyle buluşacak olmanın heyecanını yaşıyorum. Bu buluşmada önemli payı olan Vodafone Red’e teşekkür ederim. ‘Derin Şehir’, en yeni çalışmam. Yıllardır Yapay Zekâ ve animatronik hareket teknolojileri üzerine yaptığım araştırmaların sanatsal bir sonucu. İzleyiciler, bu eserde, Makine Öğrenmesi aracılığıyla üretilmiş hayali bir şehri deneyimlerken, aynı zamanda dev bir robot tarafından hareketlendirilen kinetik heykel üzerinde de kendi yansımalarını gözlemleyebilecek. Bu eserde kullandığımız algoritmalar makinelerin algısını, robotlar da makinelerin vücutlarını temsil ediyor. İzleyicilerin keyif alacağı bir deneyim olacağına inanıyorum.”

4 DÜNYA ŞEHRİNDEN ESİNLENEN "META-ŞEHİR"

Güvenç Özel’in ifadesine göre, “Derin Şehir”, izleyicinin çağdaş kentlerde var olan algoritmik ve optik gözetleme ve kontrol mekanizmalarını deneyimleyeceği benzersiz bir mekânsal deneyim sunuyor. Bu çalışma, izleyicinin, Yapay Zekâ ve robotların kesiştiği, makinelerin zihni ve gövdesi arasında kalan kurgusal bir alanı işgal etmesine olanak tanıyor. Çalışma, İstanbul, Hong Kong, Roma ve New York gibi farklı sosyoekonomik, demografik, mimari ve kentsel kimliklere sahip 4 dünya şehrinden oluşan bir gözetim veritabanı oluşturulmasına dayanıyor. Dron görüntüleri, güvenlik kamerası videoları, üç boyutlu modeller, haritalar ve diğer görsellerden oluşan bu devasa veritabanı, Derin Öğrenme diye adlandırılan Yapay Zekâ algoritmalarına yüklenerek hayali bir kentsel ortam, başka bir deyişle bir “meta-şehir” oluşturulması amacıyla kullanılıyor. Yapay Zekâ tarafından oluşturulan bu görüntüler daha sonra sürekli bir videoda birleştiriliyor ve duvarlara yansıtılıyor. Videoyla eşzamanlı olarak, yüzeyi aynalı ve optik özelliklere sahip bir heykel, bir endüstriyel robot tarafından yörüngesel bir biçimde hareketlendiriliyor. Projeksiyonlar ve robot arasında konumlanan izleyici, heykel üzerinde kendi yansımasını “Derin Şehir”in oluşturduğu sentetik peyzajlarla bir arada görebiliyor. Bu mekânsal kurulum sayesinde çalışma, gözetim kapitalizminde makinelerin şehirleri nasıl algıladığı üzerine spekülatif ve deneyimsel yaklaşımlar sunuyor.

RED'LİLER FUARI AYRICALIKLI GEZECEK 

Vodafone Red’liler, 12-15 Eylül tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi ile Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Saraya Rumeli Salonu’nda gerçekleşecek 14. Contemporary Istanbul fuarına giriş biletlerinde %15 indirim hakkına sahip olacak. 150 Vodafone Red First müşterisi ise kendilerine sunulan özel biletlerle 1,5 saatlik ücretsiz rehberli tur ile fuarı gezebilecek. Fuarı yerinde izleyemeyen Red’liler ise CIF Dialogues kapsamında yapılacak sanat sohbetlerini ve Marcus Graf rehberliğinde gerçekleştirilecek dijital fuar gezisini, fuar sonrasında Vodafone TV ile izleyebilecek.

14 YILDIR ŞEHRİN SANAT SAHNESİ 

Contemporary Istanbul, Türkiye ve dünya çağdaş sanatının en iyi örneklerini Avrupa ve Asya’nın buluşma noktasında bir araya getiriyor ve şehrin gelişen sanat sahnesi, büyüyen sanat pazarı ve koleksiyonerler için bir platform oluşturuyor. Bu yıl Contemporary Istanbul’un artistik direktörlüğünü Fransız bağımsız küratör ve sergi düzenleyicisi Anissa Touati yapacak. Fuarda bu yıl 22 ülkeden 74 galeri, 510 sanatçı ve 1.400’den fazla çağdaş sanat eseri yer alıyor.

Editör: MURAT ÖZER