Ünlü fotoğraf sanatçısı Nihat Odabaşı, toplumdaki HIV farkındalığını artırmayı amaçlayan “Birlikte HIV’den Güçlüyüz” platformunun “En Büyük Hastalığım” kampanyasına destek verdi. Nihat Odabaşı’nın objektifinden 14 ünlünün en büyük hastalıklarıyla fotoğraflarından oluşan serginin galası gerçekleşti.

HAZAL FİLİZ KÜÇÜKKÖSE

NİHAT ODABAŞI, 1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ’NDE HIV VE AIDS FARKINDALIĞINA DESTEK OLMAK AMACIYLA ÜNLÜLERİN EN BÜYÜK HASTALIKLARINI OBJEKTİFİYLE YORUMLADI

 Sanat ve cemiyet dünyasının önde gelen isimlerinin yanı sıra kampanyaya fotoğrafları ile gönüllü destek veren Ali Yağcı, Bade İşçil, Bennu Gerede, Burak Yörük, Danla Biliç, Derya Uluğ, Ebru Şahin, Ece Sükan, Gökhan Türkmen, Hazal Filiz Küçükköse, Kubilay Aka, Reynmen, Tuba Ünsal ve Zeynep Bastık’ın da katıldığı galada, HIV/AIDS ile etkin bir şekilde mücadele edebilmek için toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğine dikkat çekildi 

BENNU GEREDE 

DÜNYA AIDS GÜNÜ’NDE HIV İLE MÜCADELEYE ÜNLÜ İSİMLERDEN BÜYÜK DESTEK

“Birlikte HIV’den Güçlüyüz” platformunun geçtiğimiz aylarda hayata geçirdiği “En Büyük Hastalığım” kampanyasına ünlü fotoğraf sanatçısı Nihat Odabaşı’ndan büyük destek geldi. Nihat Odabaşı; Ali Yağcı, Bade İşçil, Bennu Gerede, Burak Yörük, Danla Biliç, Derya Uluğ, Ebru Şahin, Ece Sükan, Gökhan Türkmen, Hazal Filiz Küçükköse, Kubilay Aka, Reynmen, Tuba Ünsal ve Zeynep Bastık’ın “en büyük hastalıkları”nı objektifiyle yorumladı. İki ayda tamamlanan çekimlerde son derece estetik, sıradışı ve çarpıcı kareler ortaya çıktı.

ALİ YAĞCI 

Toplumdaki HIV farkındalığını artırmayı ve toplumun HIV ile ilgili doğru bilgiye erişimine katkı sağlamayı amaçlayan “Birlikte HIV’den Güçlüyüz” platformu, HIV enfeksiyonu ile mücadelede geliştirdiği tedavilerle öncü olan ve 2019’da dünyanın en inovatif ilaç şirketi seçilen Gilead Sciences tarafından, Pozitif-iz Derneği ve diğer paydaşların katılımı ile bu yıl hayata geçirildi. Tüm kreatif süreçleri Tazefikir Reklam Ajansı tarafından yürütülen platformun ilk kampanyası olan “En Büyük Hastalığım” filmi ve görselleri Temmuz ayında sosyal medya kanallarından paylaşıldı ve sosyal medyada büyük ses getirdi.

Kampanyanın yeni bir açılımı niteliğinde olan Nihat Odabaşı ile “En Büyük Hastalığım” Fotoğraf Sergisi’nin galası Pilevneli Galeri’de gerçekleştirildi. Galaya; Nihat Odabaşı’nın objektifinin karşısına geçen ünlü isimlerin yanı sıra sanat ve cemiyet dünyasının önde gelen isimleri de katıldı.

1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle gerçekleştirilen fotoğraf sergisinin önümüzdeki dönemlerde farklı şehirlerde ücretsiz sergilerle halkla buluşturulması planlanıyor.

HIV ve AIDS İLE MÜCADELEDE FARKINDALIK ve KORUNMA ÖNEMLİ

HIV ve AIDS konusunda toplumsal farkındalığın artırılmasına yönelik böyle bir kampanyanın içinde yer almaktan dolayı gururlandığını belirten ünlü fotoğraf sanatçısı Nihat Odabaşı, “Bu işin içine girdikçe konunun aslında toplumsal ölçekte ne kadar önemli olduğunu kavradık. Geçmişte HIV nedeniyle hayatını kaybeden bütün insanları saygı ile anıyoruz. Sanat ve cemiyet hayatının önde gelen isimlerinin yer aldığı bu serginin HIV konusunda toplumsal farkındalığın artırılması adına atılan en önemli adımlardan biri olduğuna inanıyorum. Fotoğraf çekimine katılan tüm sanatçılarımıza bu konuda verdikleri gönüllü destek için huzurlarınızda teşekkür ediyorum” dedi.

ECE SÜKAN

Serginin açılışında konuşan Gilead Sciences Avustralya, Kanada ve Avrupa Kurumsal İlişkiler Başkan Yardımcısı Alex Kalomparis, “Gilead, bundan 32 yıl önce AIDS ve diğer çaresi olmayan hastalıklara tedavi geliştirmek amacı ile kurulmuş bir bilim şirketidir. Günümüze kadar HIV/AIDS, Hepatit, Kan Hastalıkları, Kanser ve Sistemik Mantar enfeksiyonları gibi hastalıkların ölümcül olmaktan çıkıp, yönetilebilir hastalıklara dönüştürülmesi çabalarına öncülük etmiştir. Sorumluluğumuzun sadece bilimsel değil, sosyal alanda da olduğu bilinciyle hareket ediyor, tüm dünyada hastaların tedaviye erişimini kolaylaştırmak ve farkındalığın artması için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Örneğin 2 gün önce Almatı’da Elton John AIDS Fonu ile önümüzdeki 5 yıl içinde 25 milyon dolarlık bir fonu HIV ile mücadele için sunacak olan RADIAN programının lansmanını yaptık” dedi.

Projenin hayata geçirilmesini destekleyen Gilead Sciences Türkiye Dış İlişkiler Direktörü Toros Şahin, şu şekilde konuştu:

“HIV/AIDS günümüzdeki tedaviler sayesinde ölümcül olmaktan çıkarak kronik hale gelmiş bir hastalık olmasına rağmen, toplumumuzun bu konudaki bilgi eksikliğinden dolayı HIV pozitif bireyler toplumda hala dışlanma ile karşı karşıya kalıyorlar. Topluma korunma ve bulaş yollarının öğretilmesi çok önemli. Ayrıca düzenli tedavi alan HIV pozitif bireylerin uzun ve sağlıklı bir hayat sürebileceklerinin de bilinmesi gerekiyor. Geniş kitleleri etkileme gücü olan başta Nihat Odabaşı olmak üzere, tüm ünlülere güçlerini birleştirerek bu özel günde “Birlikte HIV’den güçlüyüz” dedikleri ve HIV pozitif bireylerin yanında olduklarını tüm Türkiye’ye gösterdikleri için teşekkür ediyoruz.”

Pozitif-iz Derneği Başkanı Çiğdem Şimşek ise şunları söyledi: “Keşke şu an bu konuşmayı HIV pozitif bir kişi rahatça "ben HIV pozitifim" diyerek göğsünü gere gere açık kimliğiyle yapabiliyor olsaydı. Lütfen bu söylediğimi HIV'i utanılacak bir enfeksiyonmuş gibi düşünmeyin. Çünkü HIV ahlaki değil, sadece tıbbi bir durum. Bunu yapamıyorlar, çünkü hala var olan yanlış inanış ve bilgiler beraberinde önyargıları, damgalanmayı ve ayrımcılığı getiriyor. Bunlarda sahip oldukları ama kullanırken problem yaşayabildikleri temel insan hakları ihlallerine neden oluyor. İşte tamda bu sebeplerle, bu proje HIV ile yaşayanlar adına çok kıymetli. Bu vesile ile onların yüzü ve sesi oldunuz. Sayenizde HIV daha çok konuşulacak ve daha fazla gündeme gelecek. İlk büyük adımı da bu projeyle atmış oluyoruz. 7 yaşındaki HIV pozitif çocuktan, üniversiteye giden gence, emekli olmuş HIV pozitif nene ile dedeye kadar pek çok hayata dokunduğunuzdan emin olabilirsiniz.”

1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ

Dünyada resmi olarak ilk kez 1 Aralık 1981’de tanımlanan HIV, o günden itibaren üzerinde çalışılan ve mücadele edilen bir virüs oldu. 1 Aralık daha sonra “korunmayı ve farkındalığı” artırmak amacıyla “Dünya AIDS Günü” ilan edildi. ‘HIV’ hastalığa neden olan virüsün adı olup AIDS ise hastalığın ilerlemesi sonucu ortaya çıkan klinik tablodur. Erken tanı, uygun ve düzenli tedavi ile HIV enfeksiyonunun AIDS evresine ilerlemesi önlenmektedir.

NİHAT ODABAŞI’NIN OBJEKTİFE ALDIĞI ÜNLÜLER VE EN BÜYÜK HASTALIKLARI

  • Ali Yağcı, en büyük hastalığı: EKSTREM SPORLAR
  • Bade İşçil en büyük hastalığı: SU
  • Bennu Gerede, en büyük hastalığı: DOĞA
  • Burak Yörük, en büyük hastalığı: YENİ YERLER KEŞFETMEK
  • Danla Biliç, en büyük hastalığı: PORSELEN TABAKLAR
  • Derya Uluğ, en büyük hastalığı: FUTBOL
  • Ebru Şahin, en büyük hastalığı: ŞARKI SÖYLEMEK
  • Ece Sükan, en büyük hastalığı: SEYAHAT ETMEK
  • Gökhan Türkmen, en büyük hastalığı: ŞAPKALAR
  • Hazal Filiz Küçükköse, en büyük hastalığı: ÇİÇEKLER
  • Kubilay Aka, en büyük hastalığı: KAHVE
  • Reynmen, en büyük hastalığı: BIÇAKLAR
  • Tuba Ünsal, en büyük hastalığı: SANAT
  • Zeynep Bastık, en büyük hastalığı: SEVGİ
Editör: MURAT ÖZER