Çağdaş İstanbul ve Tomtom Designhood işbirliğinde, sanat herkesin hayatının bir parçası olmalıdır fikri ile bu yıl birincisi gerçekleştirilecek Step Istanbul 25-28 Nisan tarihleri arasında herkesi “Tomtom Kırmızı” ve İtalyan Lisesi’nin bahçesinde buluşturuyor.

24 Nisan Çarşamba günü “Herkes için ulaşılabilir sanat” fikri ile yola çıkan Step Istanbul etkinliğinin ilk günü Çağdaş Istanbul ve Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı  Rabia Bakıcı GüreliKrea ve Tomtom Designhood Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kodal ve Tomtom Designhood Genel Müdürü Ayşegül Temel’in ev sahipliğinde gerçekleşti. Banu Çarmıklı, İnci Aksoy, Bennu Gerede, Begüm Gazioğlu, Berfin Erdoğan, Volkan Demirel gibi iş, sanat ve cemiyet hayatından isimler eserleri inceledi.

STEP ISTANBUL BAŞLIYOR!

Step Istanbul, Çağdaş İstanbul ve Tomtom Designhood ortaklığıyla Ford Otosan ve QNB Finansbank ortak sponsorluğunda gerçekleşen bir sanat etkinliği. Yenilikçi bakış açısıyla sanatı herkesle buluşturmayı hedefleyen proje, Tomtom Mahallesi’nin tarihi atmosferinde, keşfedilmemiş yeni alanlar yaratacak biçimde tasarlandı. Tomtom Kırmızı ve İtalyan Lisesi’nin kapıları güncel sanatı merak eden; keşfetmek ve daha yakından ilgilenmek isteyenler için açılıyor. Sanat piyasasına da dinamizm kazandıracak etkinlik, dört gün boyunca yerel ve uluslararası ziyaretçilere kendi deneyimleri üzerinden diyaloglar yaratabilecekleri bir çağdaş sanat seçkisi sunuyor. 500 TL – 20.000 TL arasındaki fiyat skalasında seçilmiş eserlerin sergileneceği Step Istanbul sanat alımı yapmak isteyen yeni koleksiyoner adayları için bir adım niteliğinde olacak yepyeni bir platform yaratıyor. İstanbul, Step projesinin ilk durağı. Proje ilerleyen zamanlarda sanatı demokratikleştirerek herkese ulaştırma heyecanı ile İstanbul’dan başlayarak, Türkiye ve dünyanın farklı şehirlerine yayılacak.

TOMTOM KIRMIZI'DA 25 GALERİ, 233 SANATÇI 

Anna Laudel Gallery, ArtOn İstanbul, C.A.M. Galeri, X-ist, PG Art Gallery, Mixer gibi tanınmış galerilerin yanı sıra Ambidexter, Narmanlı Sanat, Muaf gibi genç ve yeni galeriler ve galerilerin temsil ettiği Yavuz Tanyeli, Ayşe Bezenmiş, Ramazan Can,  Ayla Turan, Rugül Serbest, Cem Dinlenmiş, Günnur Özsoy, Erkut Terliksiz, Ali Elmacı, Kaan Kayımoğlu, Neslihan Başer, Devrim Yalçın, Sergey Narazyan, Ekin Saçlıoğlu, Cheong-Cho Lee, Jae-SoonRoh gibi toplamda 25 galeriden 233 sanatçının işlerinin görülebileceği Step Istanbul’un özünde sanatın ulaşılabilir bir olgu olduğunu ifade etme çabası yatıyor.Ulaşılabilir sanat olgusunun ve bir sanat eseri satın almanın ‘kültürel’ bir değer olduğu fikriyle hareket eden Step Istanbul, eserleri herkese açık bir mecrada sunarken sanat üzerine daha fazla araştırmak, öğrenmek isteyen yeni koleksiyonerler, koleksiyoner adayları ve sanat meraklıları için önemli bir fırsat yaratıyor.

SANATIN EKONOMİK BOYUTU...

Step Istanbul, sadece kültürel vizyonuyla değil, ekonomik açıdan da sektöre yadsınamaz ölçüde değer kazandıracak bir proje. İkinci Dünya Savaşı sonrası sanata yatırım yapan insan sayısı dünya genelinde 500 bin iken bugün 90 milyonu geçmiş durumda. Global sanat pazarının 2018’de ulaştığı büyüklük düşünüldüğünde ise sanatın bir yatırım aracı olduğunu söylemek kesinlikle yanlış olmayacaktır. Bu kadar büyük rakamlar söz konusu iken sanatın ekonomik boyutu göz ardı edilemez. 2018’de sadece online satış rakamlarından elde edilen gelirin 5 milyar doları geçtiği biliniyor. Bu durum hem pazarın hem de internetle beraber bu gelişimin daha da hızlandığının bir göstergesi.

SANATIN DAHA FAZLA KİŞİYE ULAŞMASI İÇİN... 

Çağdaş İstanbul ve Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rabia Bakıcı Güreli Step Istanbul’u şu sözlerle ifade ediyor. “Çağdaş İstanbul, Contemporary Istanbul markasının yaratıcısı olarak 17 yıldır aralıksız sanat faaliyetlerini sürdürüyor. Contemporary Istanbul ziyaretçileri arasında yaptığımız araştırmalar ve istatistiklere baktığımızda izleyicilerinin %64’ünün 35 yaş altı, sanat iştahı olan, öğrenmek ve sanatla daha yakından ilgilenmek isteyen gençler olduğunu gördük ve yola koyulduk diyebiliriz, bu istatistiklerde öğrenmeye açık, meraklı gençlerin çoğunlukta olması bu projeyi hayata geçirmemizdeki en büyük etken oldu. Genç kitleleri daha yoğun olarak çekmek, heyecanlandırmak amacı ile Step Istanbul’u hayata geçirdik. Bizleri yeni, dinamik ve benzersiz bir deneyim bekliyor. Bu oran herkesi heyecanlandırıyor.”şeklinde söz ediyor.

STEP TALKS İLE ŞEHRE YAYILAN GÜNCEL SANAT DİYOLOGLARI...

 Step Istanbul sergilerin yanısıra paralel etkinlik ve programlarıyla da izleyicilerine keyifle vakit geçirebilecekleri bir alan kurguluyor. Step Istanbul kapsamında genç küratör Bala Gürcan tarafından Step Talks başlığı altında özel bir konuşma programı hazırlanıyor. Step Talks’ta“Küresel Sanat Dünyasının Güncel Dinamikleri”, “Sanat Üretimi Üzerine Diyaloglar”, “Güncel Sanatı Yorumlamak: Sanat Eleştirisi &Küratöryel Pratikler” ve “Gelecek Şimdi: Dijital Alanlar ve Yeni Medya Sanatı” kategorileri altında düzenleniyor. Program, sanatın farklı alanlarında başarılı işlere imza atan kişileri 26-28 Nisan tarihleri arasında zengin içerik programıyla, farklı oturumlarda bir araya getiriyor.

İtalyan Lisesi’nin bahçesinde gerçekleştirilecek konuşma programında; Hatice Utkan Özden, Ulya Soley, Melike Bayık, Mehmet Ali Bakanay, Kültigin Kağan Akbulut’un yanı sıra, Ayça Telgeren, HUO RF, yeni medya sanatçı kolektifi Oddviz ve Gökşen Buğra gibi isimler de yer alacak.

SANAT COŞKUSU TOMTOM SOKAKLARINA YAYILIYOR...

Projenin diğer ortaklarından, Tomtom Designhood Genel Müdürü Ayşegül Temel ise “Step Istanbul ile sanat coşkusunun Tomtom sokaklarına taşmasını ve Tomtom sokaklarında sanata bir adım atmalarını arzu ediyoruz. Dört gün boyunca galeriler ve çözüm ortaklarının konumlanacağı Tomtom Kırmızı’da sanat üzerine keyifli sohbetlerin yanı sıra, müzik ve eğlence de yer alacak. Karaköy’den Galatasaray’a uzanan hat boyunca sanat yürüyüşleri ve galerilerin paralel etkinlikler olacak ”şeklinde söz ediyor.

Yenilikçi bakış açısıyla daha önce tasarım, moda gibi farklı alanlarda festival, proje ve etkinlikler düzenleyen Tomtom Designhood veTürkiye’nin ve dünyanın önde gelen galerilerini, sanatçılarını, kurum ve kuruluşlarının yanı sıra koleksiyonerleri ve sanatseverleri yıllardır İstanbul’da buluşturan Türkiye’nin yurtiçi ve yurtdışında tanıtılmasına öncülük eden Çağdaş İstanbul, 25-28 Nisan tarihlerinde sanatla vakit geçirmek isteyen herkesi Tomtom Kırmızı ve İtalyan Lisesi’ne bekliyor.

ÇAĞDAŞ İSTANBUL: Çağdaş İstanbul, Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen galerilerinin, sanatçılarının, kurum ve kuruluşlarının yanı sıra, koleksiyonerleri ve sanatseverleri bir araya getiren; sanatın birleştirici gücünden destek alan Contemporary Istanbul’u (CI), 13 yıldır İstanbul’da gerçekleştirmektedir.Yerli ve yabancı sanatseverlerin sürekli artan ilgisiyle büyümeyi sürdüren Çağdaş İstanbul, sanata yatırım yapmayı bir tutkuya dönüştüren pek çok sanatseverin desteğini alarak İstanbul’u da dünyanın sanat merkezlerinden biri haline getirmiştir. Çağdaş sanatın gelişmesi, yurtiçi ve yurtdışında tanıtılması ve Türkiye’nin dünyanın başlıca uluslararası sanat merkezleri arasında yerini alabilmesi için farklı projeler ile yıl boyunca çalışmalarını sürdürmektedir.

www.contemporaryistanbul.com

TOMTOM DESIGNHOOD: İstanbul’un tarihi dokusuyla sanat ve tasarım ruhunu bir araya getiren Tomtom Designhood, Tomtom Kırmızı, Tomtom Gardens ve Tomtom Corners projelerinden oluşuyor. Yıllardır İstanbul’un tarihine dokunan Venedik Sarayı, İtalyan Büyükelçiliği, Fransız Sarayı gibi önemli yapılara ev sahipliği yapan Tomtom Mahallesi, Tomtom Designhood’un çağdaş vizyonu ve yenilikçi bakış açısıyla yepyeni bir yaşam alanına dönüşüyor. “Tasarım Tomtom Sokakta”, “Happy Tomtom”, “Back to Home” gibi farklı etkinliklerle bölgeyi yalnızca tasarım mahallesine dönüştürmekle kalmıyor, aynı zamanda  moda, dekorasyon, müzik, yeme-içme, alışveriş gibi farklı alanları şehrin kalbine, Beyoğlu atmosferine taşıyor. Kültür ve sanat alanında gerçekleştirdiği işbirlikleri ile de adından söz ettirenTomtom Designhood, yaratıcı alanlarda da bir adım önde olmayı hedefliyor. Galata, Çukurcuma ve Karaköy’ün kesişim noktasında; yerli ve yabancı turistin keşif ve uğrak noktalarından biri haline gelen mekanları ile, ziyaretçisinin tüm isteklerine cevap veriyor. Düzenlediği etkinliklerle Tomtom Kaptan Sokak’ı yüzyıllık uykusundan uyandıran ve yankıları uluslarası platformlara uzanan Tomtom Designhood, global markalar için de yepyeni bir keşif adresi.

www.tomtomdesignhood.com

STEP ISTANBUL:Sanat herkesin hayatının bir parçası olmalıdır” fikriyle yola çıkan Step Istanbul, sanat kurum ve kuruluşlarını, sanatçıları ve sektörde yer alan çalışanlar için sanatı daha ulaşılabilir kılmak için bir araya getirmeyi amaçlayan bir sanat etkinliğidir. Erişilebilir sanatı keşfetmeyi bekleyen ziyaretçilerine “bir adım atmak” için fırsat sunmayı hedeflemektedir.

Program detaylarını Step Istanbul’un web sayfası üzerinden ve sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz. Step Talks programına katılım ücretsizdir.

STEP ISTANBUL KATILIMCI LİSTESİ

1

AB Gallery Korea

2

Ambidexter

3

AnnaLaudel Gallery

4

ArtOn İstanbul

5

ARTtv Project

6

C.A.M. Galeri

7

Carréd'Artistes

8

CI Editions

9

Galeri 77

10

Galeri Binyıl

11

Galeri Diani

12

GaleriBU

13

Galleryrooms

14

Gama Gallery

15

International Macsabal Silk Road Gallery

16

Martch Art Project

17

Mixer

18

Muaf Çağdaş Proje Sanat Galerisi

19

Narmanlı Sanat

20

Paper Street Co.

21

PG Art Gallery

22

RED art istanbul

23

Rem Art Space

24

rh+ Art Project

25

x-ist

Editör: MURAT ÖZER