Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Enerji ve Ekonomi Bakanı Hasan Taçoy, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Ekim ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Türkiye ile KKTC arasını açmaya çalıştığını belirterek, “Akıncı bu tehlikeli oyunu bırakmalı” dedi. 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Enerji ve Ekonomi Bakanı Hasan Taçoy ile KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı arasında Türkiye gerilimi yaşandı. KKTC Enerji ve Ekonomi Bakanı Hasan Taçoy, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Ekim ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Türkiye ile KKTC arasını açmaya çalıştığını belirterek, “Akıncı bu tehlikeli oyunu bırakmalı” dedi. 

"AKINCI, TÜRKİYE-KKTC'NİN ETLE TIRMAK GİBİ OLDUĞUNU ANLAMALI"

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın, Türkiye yetkilileri ile polemiğe girmek için fırsat kolladığını kaydeden Taçoy, “Akıncı, haklı olduğumuz Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon faaliyetlerini de gölgelemektedir” eleştirisinde bulundu. Taçoy, Akıncı'nın Güney Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis'in, ‘Türkiye, Mustafa Akıncı'nın yerine Dışişleri Bakanı Kudret Özersay'ı muhatap almamızı istedi’ yönündeki açıklaması üzerinden Türkiye'yi suçlayıcı açıklamalar yapmasını sert sözlerle eleştirdi. Taçoy, "Sayın Akıncı, etle tırnak gibi olduğumuz Türkiye ile aramızı açacağını ya da bundan cumhurbaşkanlığında politik bir kazanım elde edeceğini düşünüyorsa, bu hem tehlikeli bir oyun, hem de başarılı olamayacak bir stratejidir” uyarısı yaptı. "Rum Dışişleri Bakanı tarafından söyledikleri üzerinden Türkiye- KKTC arasını açma girişimini bu ülkenin Ekonomi ve Enerji Bakanı olarak üzülerek izlemekteyim" diyen Taçoy, "Bunu söylemek istemezdim ama, Sayın Cumhurbaşkanı Akıncı, hükümetimizin yetki ve sorumluluğu olan alanlarda hiçbir şekilde hükümet mensuplarını muhatap almamakta ısrar ediyor. Sayın Cumhurbaşkanı Akıncı, sadece bu coğrafyada değil, dünyanın her yerinde enerji ile ilgili kararların, ruhsatlandırma, yetki devri ya da sondaj, enerji bakanlıkları tarafından verildiğini bilmiyor mu?" dedi.

"KKTC'NİN MAĞDUR EDİLMESİNE ASLA İZİN VERMEYİZ"

"Doğu Akdeniz’de gerginliğin azaltılması için Ada’daki iki halk arasında hidrokarbon kaynaklarının adil paylaşımı konusunda bir iş birliği mekanizması tesis edilmeli. Bu önceliğimizdir, KKTC’nin burada mağdur edilmesine asla ve asla izin vermeyeceğiz, biliyoruz ki Türkiye de bizim yanımızdadır. Biz de Türkiye de hatta sayın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da bunu defalarca dile getirmiştir" ifadelerini kullandı.

RUHSATI KKTC HÜKÜMETİ VERDİ

Taçoy, açıklamalarına şöyle devam etti: "Kıbrıs meselesinin çözümü konusundaki takvimden bağımsız olarak, Ada’daki iki tarafın, hidrokarbon kaynaklarının araştırılması ve çıkarılması konusunda bir an önce bir araya getirilmesinin teşvik edilmesi herkesin çıkarınadır. Hidrokarbon konusunun iki taraf arasında Hükümetler düzeyinde ele alınması, iki tarafın uluslararası enerji şirketlerine verdiği ruhsatların ve bu şirketlerle yaptıkları anlaşmaların varlığı nedeniyle normal karşılanmalıdır. Nitekim, petrol ve doğal gaz arama-çıkarma konularında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) şirketine 22 Eylül 2011 tarihinde ruhsat veren, seçimle işbaşına gelen KKTC Hükümetidir. Keza TPAO, Petrol Sahası Hizmetleri ve Üretim Paylaşımı Sözleşmesi’ni de 2 Kasım 2011 tarihinde KKTC Hükümetiyle imzalamıştır. Dolayısıyla bu anlaşmaların gözden geçirilmesi, yenilenmesi, arama ve sondaj faaliyetlerinin planlanması KKTC Hükümetinin yetkisindedir. Hal böyle olmasına rağmen, konunun çarpıtılması ve siyasi kaygılarla farklı mecralara çekilmesi yanlış ve yapıcı olmayan bir yaklaşımdır."

Editör: MURAT ÖZER