TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Türkiye bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, tarihi gerçeklere ve uluslararası hukuka göre haklı davasında ve vatan savunmasında Azerbaycan'ın yanında yer almaya devam edecektir" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda TBMM, Kamu Denetçiliği Kurumu ile Sayıştay'ın 2020 yılı bütçesi ve 2019 yılı kesin hesapları görüşülmeye başlandı. TBMM Başkanı Şentop, 2021 yılı bütçe sunumuna ilişkin yaptığı konuşmasında, Ermenistan tarafından Azerbaycan'daki sivil yerleşim birimlerini hedef alan provokasyonların zaman zaman alınan ateşkes kararlarına rağmen kesintisiz devam ettiğini belirtti. Şentop, "Türkiye ve Azerbaycan, dünyada başka iki ülke arasında benzeri olmayan bir şekilde, 'tek millet, iki devlet' anlayışıyla yakın bir ilişkiye sahiptir. Buradan tekrar ifade etmek isterim ki, Türkiye bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, tarihi gerçeklere ve uluslararası hukuka göre haklı davasında ve vatan savunmasında Azerbaycan'ın yanında yer almaya devam edecektir. TBMM olarak, uluslararası sorunların ve meydan okumaların tamamında, yerinde ve zamanında tavır alarak, etkili bir duruş sergiledik. Meclisimiz, milletimize, devletimize, demokrasimize ve bağımsızlığımıza yönelen her türlü saldırı karşısında ülkemizin sınırlarını ve milletimizin güvenliğini korumak, istiklalimize sahip çıkmak ve demokrasimizi yaşatmak için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da görevini yapmaya kararlılıkla devam edecektir" dedi.

'MİLLİ MESELELERDE ASLA İHTİLAFA DÜŞEMEYİZ'

Şentop, milli çıkarlar için el birliği yapılması gerektiğini kaydederek, "Bilinmelidir ki bizler, 'Gazi Meclis'in şerefli mensupları olarak tali meselelerde ihtilafa düşsek dahi, milli meselelerde asla ihtilafa düşemeyiz. Yüce meclisimizin açılışının 100'üncü yıl dönümünde milletimizin de bizden beklentisi, fikir ve telakki farklılıklarımıza rağmen bu yolda mutabakatla hareket etmemiz, milli çıkarlarımızın tahakkuku için el birliği yapmamızdır. Fikir ayrılıklarımız, ülkemiz ve milletimiz için en doğruya, en faydalıya ulaşmak için ortaya koyduğumuz çabaların bir göstergesidir. Siyasi rekabet ile ülkeye ve millete hizmet yarışı arasındaki çizginin en iyi korunduğu yer olan meclisimizin yeni yasama yılında da kritik konularda bir araya gelerek ortak hareket edebilme şeklindeki hayati yaklaşımını sürdüreceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

'27'NCİ DÖNEMDE MECLİS BAŞKANLIĞI'NA 3 BİN 147 KANUN TEKLİFİ SUNULDU'

Şentop, 27’nci dönemde Meclis Başkanlığı'na 3 bin 147 kanun teklifi sunulduğunu anımsatarak, Genel Kurul gündemine giren 211 kanun teklifinden 106'sının kanunlaştığını bildirdi. Şentop, 1 İçtüzük değişikliği gerçekleştirildiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Halihazırda 104 kanun teklifi Genel Kurul gündemindedir. 2 bin 930 kanun teklifi ilgili komisyonlardadır. Ayrıca değişik konularda 81 TBMM Kararı alınmıştır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişle birlikte kanun teklif etme yetkisinin münhasıran milletvekillerine tanınmış olması, milletvekillerinin kanun teklifi taslağı hazırlama taleplerinin karşılanması yönünde kurumsal kapasitenin güçlendirilmesini zorunlu kılmıştır. Meclis Başkanlığımız bu bağlamda bir dizi çalışma yürüterek, yasama süreçlerine destek sunan İdari Teşkilatın kapasitesini güçlendirmiş, Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı bünyesinde Teklif Destek Bürosu adıyla kurumsal bir mekanizma oluşturmuştur. Böylelikle 27'nci dönemde, milletvekillerinin talepleri doğrultusunda 200’ü uluslararası anlaşmalara yönelik olarak hazırlananlar olmak üzere, toplam 812 kanun teklifi taslağı hazırlanmıştır. Başkanlığımıza verilip işleme alınan 34 bin 713 soru önergesinden 22 bin 460’ı muhataplarınca cevaplandırılmış 5’i geri alınmış, 11 bin 792’si cevaplandırılmamış olup, 456’sı hâlen işlemdedir. 27’nci dönemde başkanlığımıza 21 Genel Görüşme Önergesi verilmiş olup, bunlar Genel Kurul gündeminde yer almaktadır. Yine aynı dönemde, başkanlığımıza gelip işleme alınan 3 bin 312 Meclis Araştırması Önergesi'nden 3 bin 265 önerge Genel Kurul gündemindedir. 45 araştırma önergesi konularına göre birleştirilerek TBMM Genel Kurulu'nda görüşülüp kabul edilmiştir."

'2021 YILI BÜTÇEMİZ 1 MİLYAR 894 MİLYON 56 BİN TL'

Şentop, 2021 yılı bütçe teklifi hazırlanırken 'Performans Esaslı Program Bütçe Sistemine' geçildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Başkanlığımız tarafından da 2021 Yılı Bütçe Teklifi'nin hazırlanmasında mevcut program sistemine uygun şekilde tasarruf tedbirlerine azami riayet edilmiş olup, bir önceki yıla göre yüzde 8,4 oranında artışla bütçemiz 1 milyar 894 milyon 56 bin TL olmuştur. Milletvekillerimizin çalışmalarını kolaylaştırmak, hiç kuşkusuz başkanlığımızın birinci önceliğidir. Bu çerçevede her zaman sayın milletvekillerimize daha iyi hizmet sunabilmenin gayreti içindeyiz. TBMM bütçesi 2022 yılı için 2 milyar 164 milyon 534 bin TL, 2023 yılı için de 2 milyar 417 milyon 224 bin TL olarak öngörülmüştür. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yasama ve denetim faaliyetleri esnasında ihtiyaç duyduğu hizmetlerin yürütülmesi gayesiyle yaptığımız çalışmalarda sizlerin de gereken desteği sağlayacağınıza gönülden inanıyorum."

Editör: MURAT ÖZER