Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar, Rum yönetiminin, Türkiye ile KKTC'nin Doğu Akdeniz’de attığı adımları hazmedemediğini belirterek, "Rumlar gerilimi artıma siyaseti gütmektedir" dedi. Tatar, Rumların KKTC ekonomisine darbe vurmak istediğini belirtti.

Kıbrıs'ta tek taraflı olarak Rumların kuzey ile güney arasındaki 4 sınır kapısını kapatmasıyla ilgili Demirören Haber Ajansı'na açıklamalar yapan Tatar, kapıların kapatılmasıyla birlikte Rumların yeşil hat tüzüğünü de ihlal ettiğini söyledi. "Zaman zaman Kıbrıslı Türkler güneye giderek aşırı alışveriş de yaptı. Biz demedik kapıları kapatalım. İnsanları engelleyelim demedik. Dileriz ki bu harcamaları KKTC'de yaparsınız dedik" diyen Tatar, "Şimdi oyun değişti, KKTC daha cazip hale geldi. Bu da Rumları rahatsız etti" diye konuştu.

"Kapıların kapatılması tek taraflı alınan bir karar" diyen Tatar, "Rumlar, koronavirüsü fırsat bilerek ekonomimize bir darbe indirmek istiyor. KKTC'nin gelişmesi ile güneyden geçişler artmıştır. Bunun sonucunda KKTC çarşısı bir kazanç elde etmiştir. Bu Rumları rahatsız etti" dedi.

AB'YE ‘SURİYELİ MÜLTECİ’ ELEŞTİRİSİ

Yunanistan'ın Suriyeli mültecilere yönelik davranışını da ‘kabul edilemez’ olarak değerlendiren Tatar, "Türkiye, milyonlarca Suriyeliyi evsiz bırakmadı. Şimdi görüyoruz ki, Suriyelilerin Avrupa'ya gitmesine Yunanlılar karşı çıkıyor, AB'liler karşı çıkıyor. Türkiye, çok büyük bir fedakarlık örneği ortaya koyarak Suriyelilerin her türlü ihtiyaçlarını karşılamıştır" diye konuştu.

KKTC Başbakanı Tatar, Rum tarafının Yunanistan sınırına, mültecileri engellemesi için asker göndermesine de tepki gösterdi. Tatar, "Kıbrıs'ın güneyinden de Rum lider Nikos Anastasiadis Rum askeri gönderiyor Yunanistan sınırına. Bu asla kabul edilemez. Böyle bir meseleden dolayı Rum askerinin Yunanistan'a gitmesi düşündürücüdür. Yunanlılar ve Rumlar gerilimi artırmaya çalışıyor" ifadelerine yer verdi.

'KAPALI MARAŞ ADIMI RUMLARIN CANINI SIKTI'

Tatar, Türkiye ile KKTC'nin hem Doğu Akdeniz’de, hem de 'Hayalet Şehir' olarak bilinen Kapalı Maraş'ta attığı adımların Rumların canını sıktığını ifade ederek, "Türkiye ile uyumlu bir siyaset izlememiz Rumların canını sıkıyor" dedi.

Editör: MURAT ÖZER