HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun yargı kararı Meclis Genel Kurulunda okunarak milletvekilliği düşürüldü.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkındaki yargı kararı, TBMM Genel Kurulunda okundu. Kararın okunmasıyla Gergelioğlu'nun milletvekilliği düşürüldü.

TBMM Meclis Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan verilen kesinleşen yargı kararının, Genel Kurulda okunması öncesinde gerginlik yaşandı. 22'nci Dönem Bitlis Milletvekili ve DEVA Partisi Kurucular Kurulu üyesi Abdurrahim Aksoy, Genel Kurul basın locasında ayağa kalkarak, kararın okunacak olmasına tepki gösterdi. Aksoy, TBMM Koruma Dairesi Başkanı Ahmet Birtan Erol ve diğer görevliler tarafından basın locasından çıkarıldı.

'CHP VE HDP'DEN TEPKİ

Karar okunmadan önce söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da Gergerlioğlu'nun  Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı bireysel başvurunun sonuçlanması gerektiğini söyleyerek, Enis Berberoğlu kararını hatırlattı. Altay, "Meclis'i ofsayta düşürmenin anlamı yok" dedi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise Gergerlioğlu'nun sadece bir haberi tweetlediği için ceza verildiğini savunarak "Habere hala erişim engeli bulunmuyor" dedi.

KARAR OKUNDU, VEKİLLİĞİ DÜŞTÜ

Konuşmaların ardından Meclis Başkanvekili Celal Adan, Gergerlioğlu hakkındaki yargı kararını okuyarak, milletvekilliğinin düşürüldüğünü söyledi. Bunun üzerine HDP milletvekilleri Gergerlioğlu'nun fotoğraflarının bulunduğu pankartları kaldırarak "Hak, hukuk, adalet" sloganları atarak, duruma tepki gösterdi. Birleşime ara verilmesinin ardından Gergerlioğlu, basın locasına dönerek "Bir barış paylaşımı yaptığım için vekilliğim düşürülüyor. Ama herkes bilsin ki halkların kardeşliğini hiç kimse engelleyemeyecek. Yaşasın halkların kardeşliği. Ben bu milletin meclisinin milletvekiliyim. Milletin iradesiyle geldim. Ben milletimin bağrındayım, kalbindeyim ve hiçbir yere gitmiyorum. Meclis Genel Kurulunu terk etmiyorum" ifadelerini kullandı.

GENEL KURULDAN ÇIKMADI

Oturumu açan Başkanvekili Celal Adan, milletvekilliği düşürüldüğü için Gergerlioğlu'nu dışarı çıkması teklifinde bulunarak tekrar birleşime ara verdi. Gergerlioğlu ise genel kurulu terk etmeyerek, beklemeye devam ediyor.

GENEL KURUL'DAKİ EYLEMİ SONLANDIRDI

Terör propagandası yapmak suçlamasıyla 2 yıl hapis cezası verilen HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkındaki mahkeme kararının TBMM Genel Kurul'da okunmasıyla, milletvekilliği düşürüldü. Karara direneceğini belirten Gergerlioğlu, Meclis Genel Kurulu'nu terk etmedi. HDP'li milletvekilleri de kendisine eşlik etti. Akşam saatlerinde Gergerlioğlu Genel Kurul'daki eylemini sonlandırdı. Gergerlioğlu, eylemini HDP'nin Meclis'teki grup odasında devam ettiriyor.

OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIYA GEÇİLDİ

Öte yandan, Gergerlioğlu’nun Meclis’teki eylemi devam ederken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın HDP'ye ilişkin kapatma davası açmasıyla ilgili haber üzerine Gergerlioğlu'na eşlik eden HDP'liler eylemi sonlandırarak Meclis'te olağanüstü toplantıya geçti. Parti'den yapılan açıklamada, "Eş Genel Başkanlarımız kısa süre içerisinde yazılı bir açıklama yapacak. MYK'mız yarın Genel Merkez'de olağanüstü toplanacak ve Parti Sözcümüz açıklama yapacak. Ömer Faruk Vekilimiz eylemini TBMM Grup odasında sürdürecek" denildi.

HDP'YE KAPATMA DAVASI AÇILDI

YARGITAY Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetici ve üyelerinin PKK ve bağlı örgütlerle birlikte hareket ettikleri gerekçesi ile partinin kapatılması amacıyla Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) dava açıldığını açıkladı. 

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Şahin, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarından olan siyasi partilerin toplumun ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sunmayı amaçlayan kurumlar olduğunu belirterek, "Bu amaçlarını evrensel ve demokratik hukuk kuralları çerçevesinde barışçıl yollarla gerçekleştirmeleri esastır. Bununla birlikte anayasanın 68/3'üncü fıkrasında ve Siyasi Partiler Yasası'nın 90'ıncı maddesinde, siyasi partilerin faaliyetlerini anayasa ve kanun hükümleri çerçevesinde sürdürmeleri gerektiği, yine anayasanın 14'üncü maddesinde, temel hak ve hürriyetlerden hiçbirinin, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamayacağı düzenlenmiştir" ifadelerini kullandı.

'SİYASİ PARTİLER DEVLETİN BÖLÜNMEZ BÜTÜNLÜĞÜNÜ BOZMAYI VE ORTADAN KALDIRMAYI AMAÇLAMAMALIDIR'

Parti kapatılması ile ilgili anayasada yer alan maddelere atıfta bulunan Şahin, açıklamanın devamında şunlara yer verdi:

"Anayasanın 69'uncu maddesinin 6'ncı fıkrasında ve Siyasi Partiler Yasası'nın 103'üncü maddesinde, bir siyasi partinin anayasanın 68'inci maddesinin 4'üncü fıkrası hükümlerine aykırı eylemlerinden ötürü temelli kapatılmasına, ancak bu nitelikteki fiillerin işlendiğinin ve odak haline geldiğinin Anayasa Mahkemesi’nce tespit edilmesi halinde karar verileceği belirtilmiş, fıkranın devamında da bir siyasi parti; bu nitelikteki fiiller o partinin üyelerince yoğun bir şekilde işlendiği ve bu durum o partinin tüm organlarınca zımnen veya açıkça benimsendiği, yahut bu fiiller doğrudan doğruya anılan parti organlarınca kararlılık içinde işlendiği takdirde söz konusu fiillerin odağı haline gelmiş sayılacağına işaret edilmiştir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 11'inci maddesinin 1'inci fıkrasında, herkesin barışçıl olarak toplanma ve dernek kurma hakkına sahip olduğu belirtilmiş, aynı maddenin 2'nci fıkrasında ise bu hakların kullanılmasına, ulusal ve kamusal güvenliğin korunması, kamu düzeninin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, sağlığın veya ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla kanunla kısıtlama getirilebileceği ilkesi kabul edilmiştir. Nitekim, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi terörün kınanmamasını dahi siyasi partilerin kapatılması için yeterli bir gerekçe olarak kabul etmiştir. Siyasi parti yönetici ve üyeleri demokratik ilkeler çerçevesinde faaliyetlerine devam etmeli, terör örgütleri ile irtibatlı ve iltisaklı olmamalı, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçlamamalıdır."

'SİYASİ PARTİNİN KAPATILMASI ANAYASA MAHKEMESİ'NDEN TALEP EDİLMİŞTİR'

HDP yöneticileri ve üyelerinin beyan ve eylemleriyle demokratik ve evrensel hukuk kurallarına aykırı davrandığını kaydeden Şahin, "Bu bağlamda, Halkların Demokratik Partisi yönetici ve üyelerinin beyan ve eylemleriyle demokratik ve evrensel hukuk kurallarının kabul etmeyeceği şekilde davrandıkları, PKK terör örgütü ve bağlı örgütlerle birlikte hareket ettikleri, örgütün uzantısı olarak faaliyetlerde bulunarak devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçladıkları anlaşıldığından adı geçen siyasi partinin kapatılması Anayasa Mahkemesi'nden talep edilmiştir" dedi.

HDP'DEN AÇIKLAMA

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde kapatma davası açılması üzerine yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, HDP’ye kapatma davasının demokrasiye yeni bir darbe olduğu ileri sürülerek, "Kocaeli Milletvekilimiz Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun, iktidarın siyasi hesapları ve hukukun çiğnenmesiyle vekilliğinin düşürüldüğü gün, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı partimiz hakkında kapatma davası açmıştır. Partimize yönelik kapatma davası, ülke demokrasisine ve hukukuna ağır bir darbedir" denildi. 

HDP'nin sadece bir parti değil aynı zamanda bir fikir olduğu ve demokratik siyasetten taviz verilmeyeği vurgusu yapılan çıklamada, "Bu fikir etrafında milyonlarca insan kenetlenmiş durumdadır. Milyonlarca insan siyasi iradesine ve geleceğine sahip çıkacaktır. Partimizin Merkez Yürütme Kurulu’nu yarın olağanüstü toplantıya çağırıyoruz. Sahip olduğumuz tarihsel mücadele geleneğiyle bu karanlık süreci atlatacağız. İnançlıyız ve kararlıyız. Mutlaka, ama mutlaka kazanacağız." ifadeleri yer aldı.

Editör: MURAT ÖZER