Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Hıfzısıhha kurulları ve emniyet teşiklatımızdan verilen bildirimlere göre 81 ilde 18 bin kişiye para cezası kesilmek zorunda kalmıştır. Oysa tedbirlere kendiliğinden uyulmalıydı, yaptırıma gerek duyulmamalıydı. Bazı illerde vaka sayısı pik seviyesine ulaşıyor.

Bakan Koca: İstanbul'da pikin 5'inci haftada tamamlandığını görüyoruz. Anadolu'da ise birinci dalga hala devam ediyor. Anadolu'da daha piki tamamlamayan iller var.

Bakan Koca: Son bir haftada İstanbul, Ankara, Antep, Konya, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa en fazla vaka görülen 7 il.

Bakan Koca: Bayram döneminde ülke genelin bir sokağa çıkma yasağı gündeme gelmedi, ama bir takım tedbirlerin olabileceği, il bazında yer yer kısıtlamaların gündeme gelebileceği gerekebilir. Bunun da bayrama doğru illerdeki vaka seyrine göre bir takım kısıtlamalar söz konusu olabilir.

Bakan Koca: 31 Ağustos'a doğru salgının seyrinde bir farklılık olursa daha önce yapıldığı gibi bilim kurulu tarafından online uzaktan eğitim gibi öneriler sunulabilir.

Bakan Koca:(Okullardaki tedbirler) 4 metrekare konusu kapalı alanın 4 metrekare olması şeklinde. Yani sınıfta 1 metre mesafenin korunması.

Bakan Koca: Grip aşısını herkes için değil riskli grup için önerdiğimizi biliyorsunuz. Bu yıl geçen yıla göre daha fazla talep içinde olduğunu düşünüyoruz. Siparişimizi verdik. Geçen yıldan daha fazla grip aşısı siparişi verdik. Bu yıl için grip aşısı sorunu yaşanmayacağını söyleyebilirim

Bakan Koca: Eğitimn yapıldığı dönemde maskeyi önermiyoruz ama maskeli okula gitmeyi öneriyoruz.

Bakan Koca:  Aşı ile ilgili hayvan çalışmaları devam ediyor. Şu ana kadar süreç başarılı seyrediyor. Eylül ve Ekim ayında aşı ile ilgili klinik çalışmalara Sağlık Bakanlığı sorumluluğunda geçebileceğimizi düşünüyorum. 3-4 ay kadar klinink çalışmanının süreceği dönem olacak.

Bakan Koca: Bilim Kurulu'ndan hiçbir üyemiz hiçbir ödenek almamaktadır. Tamamen gönüllülüğe esasen bu hizmeti yapmaktadırlar.

Editör: MURAT ÖZER