Corona virüsü hepimizin hayatını değiştirdi. Psikolojik etkileri, global ve lokal etkilerinin yanı sıra eğitimin aksaması basit bir problem gibi gözükse de aslında öyle değil. Eğitim corona’ya en hızlı adapte olan sektör olarak gözükse de uzun vadede tüm üretim süreçlerini ve sektörleri olumsuz etkilemesi kaçınılmaz.

Bu konuda uzman York Yurtdışı Danışmanlık CEO’su Burçin Önal’la Corona’dan sonra eğitimin geleceği üzerine keyifli bir sohbet yaptık.

Merhaba Haber Channel takipçileri, Bu röportajımızda sizler için Covid-19 sonrası değişen dünya düzenine en hızlı adapte olan eğitimin geleceğini tartışacağız. Bu sohbetimizde York Education CEO’su Burçin Önal bizlere Covid-19 salgını ve eğitimin değişen dünya düzenindeki yeni normalini anlatacak,

Merhaba Burçin, gördüğümüz üzere çok güzel bir yerdesin, neresi orası? Arkada dağlarda kar mı var neredesin?

Merhaba, evet ben şu anda ABD’nin Colorado eyaletindeyim ve çok güzel burası, dağlık bir bölgedeyiz ve tepelerde halen kar mevcut. Doğa içinde olalım dedik ve şehirden uzaklaştık ama biraz fazla uzaklaştık sanırım. Daha konsantre çalışmak amacıyla.

Burçin, bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? York yurtdışı danışmanlık ne gibi hizmetler veriyor?

Bu benim eğitim sektöründeki 10. yılım şirketimin de 8. yılı sektörde. Daha öncesinde de İngilizce öğretmenliği yapıyordum. Burada biz İngiltere, Amerika, Kanada ve İsviçre için lise, üniversite, dil okulları ve yaz okulları için ailelere danışmanlık hizmeti veriyoruz.

Bu yeni dönemde de program ekip arkadaşlarımızla ve program direktörlerimizle online danışmanlık verebilmek için ABD’de bulunuyoruz. Burada yeni bir yazılım yaptırıyoruz. Silikon vadisinde eğitimlere katıldık ve kurduğumuz ekip ile burada sitemiz için yeni bir yazılım geliştiriyoruz. Her yerde eğitim açısından değişen ne varsa amacım onu yakalayıp bulmak ve hizmetlerimizi güncel tutmak.

Uzun dönemde Covid-19 okulları ve eğitim düzenini ne yönde değiştirecek?

Birçok kurum bu değişime hazırlıksız yakalandı. Aslında tüm dünyada online eğitim veriliyordu Covid-19 öncesinde ancak bu mesela Amerika’da öğrencilerin %20’si online eğitim alıyordu. Özellikle sporcular, sanat ve müzik eğitimi alanlar akademik eğitimlerini online yapıyorlardı. Covid-19 ile birlikte bu tabi ki çok hızlandı ve 8 yaşındaki bir öğrencimiz bile bunu deneyimlemek zorunda kaldı.

Aslında bunun ile beraber eğitim kurumlarının bazıları eski eğitimlere dönerken geleceğe odaklı diğer kısmı da teknolojiye yatırım yaparak bir adım öne çıkacaklar. Öğrenciler de aynı şekilde ikiye ayrılacaklar, bu sistemin farkına varmış rahatlığına adapte olmuş vaktini daha farklı kullanmak isteyen öğrencilerle, daha klasik şekilde öğrenmekte isteyen öğrenciler de başka bir tarafa kayacaklar.

Online eğitim sayesinde adapte olabilen çocuklar için muhteşem bir imkân çünkü dünyanın her yerindeki lise ve üniversitelerden mezun olabilecekler. Yatılı olarak yurtdışı eğitim almak yerine online eğitim alınması 1/10 oranında enerji ve finansal tasarruf sağlamaktadır.

Çocuklar böyle bir değişime psikolojik olarak hazır mı? Nasıl hazırlanacaklar ve okul ortamları nasıl olacak gelecekte?

Çocuklar bu duruma mecburi olarak ayak uydurdular ki bunda da çok başarılı oldu çoğu çünkü daha konsantre şekilde odalarında evlerinde çalışabildiler. Zaten bu uzaktan eğitim şekli Amerika ve İngiltere’de uzun süredir dikkat dağınıklığı olan çocuklar için kullanılıyordu. Başarı oranının 2-3 katına çıktığı gözlemlenmiş. Benim ailelere tavsiyem mutlaka online dersleri hatta bizim sitemizden istedikleri sağlayıcılara ulaşarak deneyebilirler ki bu gelecek için muhteşem bir şey. İleriki dönemde evlerde öğrenciler için bir eğitim odası olacağını düşünüyorum. Burada online okula adapte olabilecekleri bir yer olacağını düşünüyorum. Tabi arkadaşlar ne olacak sorusunda önce şunu sormalıyız “Okul nedir? Sınıf nedir?” Aslında bunu öncelikle bir irdelemek gerekli. Çocukların okulda geçirdikleri zamanı yani eğitimi ayırıp sonrasında lokal ortamlarındaki sosyal kulüplere spor ve sanat aktivitelerine zaman ayırmalarına imkan tanınacak.

Geçtiğimiz sömestrde uzaktan eğitimin aileler tarafından kabulü ne oranda oldu? Bu tarz bir eğitim gereken ilgi ve onayı ailelerden aldı mı?

E tabi öncelikle yine mecburen ama sonrasındaki rahatlığın keşfedilmesi ile beraber online ders alma oranları Covid-19 ile beraber %400 artış gösterdi.

Önümüzdeki eğitim döneminde sizce okullar fiziksel olarak açılacak mı? Ne zaman?

Şu anda halen büyük tartışma konusu olan bu durum için birkaç çözüm önerisi olacaktır. Bunlar, ya klasik eğitime önlemlerle devam edilmesi, ya 15’er günlük periyodlarla okula gidilmesi ya da blended dediğimiz her ikisinin de beraber yapıldığı karma eğitim sistemi. Öğrenciler ilgi alanlarına göre istedikleri dersleri online alabilecekleri gibi özellikle vaktini daha efektif kullanmak isteyen zeki öğrenciler bu kanala yönlenecektir diye düşünüyorum. O sebeple ¼’i online da kalır be ¾’u tekrar fiziksel eğitime geri döner. Çünkü online eğitim çok maliyetli ve bakalım her eğitim kurumu bu teknolojilere yatırım yapabilecek mi?

Öğrenci değerlendirme ve kabulleri neye göre yapılacak? Sınav sistemi ne şekilde değişecek?

Bu çok detaylı bir konu, bunun üzerine oturup bir sürü eğitim insanının profesörlerin bir araya gelip konuşması gerekiyor. Yeni dünyada eğitim değerlendirmelerini çok fütüristik düşünürsek ya sosyal medyadaki gibi veli ve eğitmenlerden alınan reviewler like ve yorumlarla belki referans mektupları alınacak ve çoğu öğrenci de bu şekilde belki de kısa kısa eğitimlerle biran önce iş hayatına atılacaklar. Mesela lise öğrencileri kredili okudukları için kolay adapte olacaktır. Çünkü bazı uluslararası sınavlar mesela ertelendi SAT vs sınavları yapamadık bu yıl, sınavların bazıları online olarak yapıldı. Bence bu ölçümler biraz daha bireysel/kişisel online olacak ancak bu durumda biraz bu güvenlik sistemlerini sorgulamak gerekli bu durumda. Çocuklar sınavı online yapacaksa nasıl güvenli yapacak bu sınavı bunun üzerine düşünmek gerekli. İşte burada yazılımcılar devreye girecek, önceki dediğim gibi belki da bu eğitim odalarında kamera sistemleri olacak ve bunu bize gelecek gösterecek çünkü hayal edemediğimiz şeyler şu anda gerçek oldu.

Yeni sistemde eğitim kurumları neleri önceliklerine koyacak? Nasıl hareket edecekler?

Kesinlikle öncelikli olan teknolojiye yatırım yapmaları olacak.

Peki çok teşekkür ediyoruz bu sohbet için

Haber Channel Miami - Gülden Seçilmiş

www.york.com.tr

@yorkyurtdisi

Editör: MURAT ÖZER