Uluslararası Yoga Federasyonu 2013 yılında kuruldu. Federasyon, her yaş grubundan bireyin bedensel, zihinsel ve ruhsal gelişimine önemli katkısı olan Yoganın yurtiçinde ve yurtdışında geniş kitlelere tanıtılması ve yaygınlaşması için ortam sağlamak, insan sağlığına olan faydaları hakkında toplumu bilgilendirmek ve Yoga antrenörlerini/eğitmenlerini bir araya getirmek, antrenörlerin/eğitmenlerin faaliyetlerinin geliştirilmesini sağlamak amacıyla kurulmuştur.

SAYIN BAŞKANIM, SON DÖNEMLERDE YAPILAN ÇALIŞMALARINIZDAN BAHSEDER MİSİNİZ, FEDERASYON OLARAK NELER YAPTINIZ? 

Çok şey yaptık… Ama bunların arasında en önemlisi International Professional Training Certification (IPTC) ile başlattığımız projeler oldu. Bu organizasyon ile bir süre önce işbirliği içine girmiştik, yakın zamanda da ilk projemizi başlatıyoruz. Çok önemli ve oldukça geniş tabanlı bir proje olacak bu.

BU PROJEDEN BİZE BİRAZ BAHSEDEBİLİR MİSİNİZ?

Uluslararası profesyonel yoga eğitmenliği projesi. Yurtiçinde ve yurtdışında pek çok ülkede üst kalitede yoga seminerleri düzenleyeceğiz. IPTC bu konuda oldukça profesyonel bir organizasyon, yoga ile ilgili olarak da bizimle çalışma konusunda oldukça istekliler. Aslında onlar bizden daha istekliler diyebiliriz, bizi bu proje için ikna etmeyi başardılar.

Uluslararası Yoga Federasyonu olarak aslında biz, bilindiği üzere, sertifika programları düzenlemiyoruz, bu ilk olacak. Gerçi organizasyonu yine biz yapmayacağız, bizim işimiz eğitim olacak. Dünyanın her yerinden gelen katılımcılara çok kompakt ve etkili bir program ile yoga eğitmenliği sertifikası verilecek.

BAŞKANIM, DEDİĞİNİZ GİBİ UYF HİÇ SERTİFİKA PROGRAMI YAPMAZKEN BU PROJEYE NEDEN GİRDİ?

Bu projede bize cazip gelen şey uluslararası profesyoneller ile çalışma fikri oldu. Bu şekilde tüm dünyaya ulaşmak için bir kanal daha açılmış oluyor. Uluslararası bir kuruluş olarak ürettiğimiz ya da katıldığımız her projenin sadece Türkiye’yi değil, tüm dünyayı kapsamasını istiyoruz ve sadece profesyonellerle çalışmayı tercih ediyoruz.

Ayrıca bu proje, bizim her ülkede yoga federasyonları kurma projemizi de destekliyor. Böylece daha fazla ülkeye ve daha fazla insana ulaşmak için bir kanal daha açmış oluyor.

PEKİ, SERTİFİKA PROGRAMINDA EĞİTİM NASIL OLACAK?

5 günlük seminerlerde 4 günlük yoğun bir eğitim olacak. Pratik ve teorik eğitimi birlikte aktaracağız, slaytlar hâlinde hiç soru kalmayacak şekilde bir eğitim planı hazırlıyoruz. Tecrübeli hocalarımız tarafından verilecek bu eğitimler. Ayrıca 4 aşamalı seminer programı olacak bunlar, her aşamada daha uzman eğitmenler yetiştirilecek.

 UYF'NİN EN BÜYÜK PROJESİ GAIF'E TAM ÜYE OLMAK, DİĞER TÜM PROJELER BUNUN İÇİN DEĞİL Mİ? 

Evet, bizim yoga için belki de yapabileceğimiz en büyük hizmet yoganın bir spor dalı olarak GAISF ve IOC tarafından tanınması ve UYF’nin bir dünya federasyonu olarak en üst spor kuruluşu olan IOC’nin üyesi olması. Yaptığımız ve yapmayı planladığımız her şey bunu gerçekleştirmek için.

IPTC ile başlattığımız sertifika programı sayesinde dünya üzerindeki yaygınlığımız ve bilinirliliğimiz artacak. Bu yüzden önemli bir çalışma olacak.

PEKİ, YA YARIŞMALAR, ONLAR DA DEVAM EDİYOR DEĞİL Mİ? 

Tabii kesinlikle devam ediyor. Bu seminer projesi biraz yol aldıktan sonra zaten yarışma organizasyonlarını da IPTC ile yapabiliriz diye düşünüyoruz. 5 kıtada organize olmak için dışarıdan bu tarz destekler almak gerekebiliyor, sonuçta dünyada yalnız değiliz.

Yoga birleşmek demek, biz de amacımıza hizmet eden organizasyonlarla işbirliği yapmaktan ve paylaşmaktan yanayız.

BAŞKANIM, 14 ARALIK'TA TURNUVA VAR DEĞİL Mİ? YARIŞMALARLA İLGİLİ KURALLAR, PUANLAMA VE HAKEMLER HAKKINDA BİRAZ BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ?

Yoga koreografi yarışması bir yaratıcılık patlamasıdır. O yüzden yarışmacıları özgür bırakıyoruz, böylece tüm potansiyelleri ortaya çıksın istiyoruz. Gerçekten de başladığımız ilk yarışmadan bugüne müthiş ilerleme oldu, koreografiler artık bir hikâye anlatıyor, yarışmacılar hikâyenin kahramanları… İnsanın yaratıcılık potansiyeli özgürlük varsa gelişir. Biz o yüzden bu yarışmalara alışıldığı gibi çok fazla kural ve limit koymuyoruz. Ama tabii belirli kriterler var, çünkü değerlendirme ve puanlama aşamasında bu kriterler önem kazanıyor.

Puanlama, estetik, uyum, akıcılık, müzik- koreografi- kostüm bütünlüğü, yoga duruşlarının doğru yapılması gibi kriterler dikkate alınarak yapılıyor. Hakemler yoga konusunda profesyonellerden oluşuyor ve yıllar içinde tecrübe kazandılar.

BAŞAKANIM, YAKINDA ASANA YARIŞMASI DA YAPILACAK DEĞİL Mİ, BU YARIŞMA NASIL OLACAK?

Asanalar belirli gruplara bölünüyor, her grupta benzer birkaç asana oluyor. Yarışmacı her gruptan bir asana seçiyor ve bunu hakemlerin önünde 3 saniye stabil yapıyor. Her asananın puanı farklı oluyor, toplam 9 asana var. Bu yarışma Mart 2020 gibi olacak ve aslında Ulus Yoga Federasyonu tarafından yapılıyor, çok yakında duyuruları da yayınlanır.

Daha sonra yapılacak yarışmalarda koreografi ve asana olarak iki kategori koyabiliriz.

BAŞKANIM, UYF HAKEM YETİŞTİRMEYİ DÜŞÜNÜYOR MU? 

Evet, tabii. Yarışma yönetmeliğimiz olduğu gibi, yarışmacı ve hakem yönetmeliğimiz de var. Ama yarışmalar geliştikçe bunları da geliştiriyoruz, tüm dünyada kurallar bütünlüğü oluşturmak için bunlara ihtiyacımız var. Yurtdışında UYF’ye bağlı olarak yapılan yarışmalar da bu yönetmeliklere göre yapılıyor.

Hakem yetiştirmeye de kısa bir süre sonra başlıyoruz. Bu eğitimlere herkes başvurabilir, çünkü daha fazla hakeme ihtiyacımız oluyor artık.

Editör: MURAT ÖZER