Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze'de kalıcı barışın sağlanmasına yönelik Londra ve Paris'te diplomatik temaslarda bulundu. Fidan ve beraberindeki heyetin yarın da Roma'da temaslarda bulunacağı belirtildi. 

Diplomatik Kaynaklardan edinilen bilgiye göre; Gazze'de çatışmalara 'insani ara' verildiğine dair haberlerin geldiği süreçte Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da çatışmanın tümüyle durdurulmasına ve kalıcı barışın sağlanmasına yönelik diplomatik temaslara hız verdi. Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi’ni temsil eden temas grubunun Londra ve Paris'te yaptığı görüşmelerde, "Gazze’de hedef tam ateşkes olmalı. İsrail üzerinde nüfuz sahibi ülkeler kalıcı barış için baskı yapmalı" dedi.

Bakan Hakan Fidan, Suudi mevkidaşı Al Suud ile telefonda görüştü Bakan Hakan Fidan, Suudi mevkidaşı Al Suud ile telefonda görüştü

Dışişleri Bakanı Fidan, Filistinli, Suudi Arabistanlı, Mısırlı, Ürdünlü, Endonezyalı, Nijeryalı mevkidaşları ve Arap Ligi Genel Sekreteri ile birlikte Londra’da Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron ile bir araya geldi. Heyet, Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından da kabul edildi.

Fransa'nın Avrupa ve Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile de görüşen heyet, Paris ve Londra’daki temaslarında Gazze’de bir an önce tam ve sürdürülebilir bir ateşkes sağlanmasının önemine dikkati çekti, BM Güvenlik Konseyi üyelerinin ve uluslararası toplumun bu yönde etkili ve acil önlemler almasının, İİT ve Arap Ligi ülkeleri için bir öncelik olduğu belirtildi. 

Gazze'ye insani yardım, gıda, su, yakıt ve elektrik ulaştırılması için güvenli geçişlerin ivedilikle sağlanması gerektiği vurgulandı.

Görüşmelerde İsrail’in suçlarına göz yumulmaması gerektiğini vurgulayan heyet, İsrail üzerinde nüfuzu olan tüm ülkeleri, uluslararası hukuka uygun davranmaya, kapsamlı barış ve iki devletli çözüm için harekete geçmeye çağırdı. Kalıcı ve kapsamlı bir barış için hep birlikte çalışmanın önemi vurgulandı.

FİDAN, TEMASLARINI ROMA’DA SÜRDÜRECEK

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, İslam İşbirliği Teşkilatı - Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi'nde alınan karar kapsamında Gazze'de savaşın durdurulmasına ve kalıcı barışın sağlanmasına yönelik girişimlerde bulunmak üzere beraberindeki heyetle birlikte temaslarını yarın Roma'da sürdüreceği belirtildi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Sayın Bakanımız, Gazze’deki savaşın durdurulmasına ve kalıcı barışın sağlanmasına yönelik girişimlerde bulunmak üzere İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi tarafından görevlendirilen grubun diğer bazı üyeleriyle beraber 23 Kasım 2023 tarihinde Roma’yı ziyaret edecektir" denildi. 

BAKAN FİDAN'IN ROMA ZİYARETİ İPTAL EDİLDİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi'ni temsilen bulunan heyetin Gazze'de savaşın durdurulması ve kalıcı barışın sağlanmasına yönelik girişimlerde bulunmak üzere Roma'ya düzenleyeceği ziyaret ileri bir tarihe ertelendi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Gazze'deki savaşın durdurulması ve kalıcı barışı sağlama amacıyla İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi’ni temsilen temaslarda bulunan heyetin Roma ziyareti 23 Kasım 2023 tarihinde gerçekleşemeyecektir. Bu çerçevede Sayın Bakanımızın da yarın Roma'yı ziyareti söz konusu olmayacaktır" ifadelerine yer verildi. 

Editör: MURAT ÖZER