İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, selin vurduğu Bartın'da gazetecilere açıklama yaptı. Bölgede sel sularının getirdiği çamurların temizlenmesi ile ilgili ciddi bir çalışma olduğunu belirten Bakan Yerlikaya, "Sayın Cumhurbaşkanı'mız anbean, devamlı burayı takip ediyor. Gerek talimatlarını alıyoruz, gerek Sayın Bakanı'mızla beraber, gerek Bartın'la ilgili gerekse diğer yerlerdeki çalışmalarla buradaki tespitlerimizi arz ediyoruz. Onun geçmiş olsun dileklerimizi dün ilettiğimiz gibi tekrar iletiyoruz. Sadece ülkemizde değil, tüm dünyada bilinen bir gerçek var; iklim değişikliği. Bakın hükümetimiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mızın ismini bile değiştirdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı oldu. İklim değişikliğine olumsuz tesir eden davranışlarımızı hep beraber, bilimin ışığında gözden geçiriyoruz. Meteoroloji Genel Müdürü, AFAD ile birlikte son derece bilimsel çalışıyor ve zamanında uyarılar yapıyor. Görüyoruz ki, tecrübemiz gösteriyor ki; bu uyarılar kuvvetle tutuyor. Bartın'da turuncu-sarı kodun ne anlama geldiğini artık her birimiz çok iyi biliyoruz" dedi.

DOĞU KARADENİZ'İ UYARDI

Kurtulmuş: "Türkiye'yi güçlü kılacak mücadeleyi hep birlikte vereceğiz" Kurtulmuş: "Türkiye'yi güçlü kılacak mücadeleyi hep birlikte vereceğiz"

Bölgede kuvvetli yağışın etkisini kaybettiğini belirten Yerlikaya, Doğu Karadeniz içinse uyarıda bulundu. Bakan Yerlikaya, şunları söyledi:

"Hamdolsun artık kuvvetli yağış etkisini kaybetti. Ama buradan Giresun, Trabzon, Rize ve Artvinli hemşehrilerimize seslenmek istiyorum. Bu gece saat 24.00'e kadar kuvvetli yağış bekleniyor. Metrekareye 100 kilogramın üzerinde yağış almayla ilgili tahmin olduğunu belirtmek istiyorum. Sistem, Doğu Karadeniz'e doğru gidiyor. Dolayısıyla Giresun, Trabzon, Rize ve Artvinli kardeşlerimizi, valimizi, belediyelerimizi uyardık. Hazırlıklarımızı yaptık. Ama temennimiz; her vatandaşımız kendi tedbirlerini kendisi alması yönünde. Dua ediyoruz. Başta can kaybı olmak üzere en ufak bir sıkıntımız, en ufak bir üzüntü verici bir gelişmenin olmasını temenni etmiyoruz."



'260 KÖYÜMÜZÜN 155'İNDE HASAR VAR'

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise hasarların giderilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Bu taşkınlar sebebiyle maddi hasarlarımız oluştu. Çok şükür, bu bölgede can kaybımız olmadı. Tesellimiz bu. Maddi hasarların giderilmesi ile ilgili çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. Dünden itibaren devletimizin değişik kurumlarına ait arama-kurtarma ekipleri, bölgeye intikal etti. Sivil toplum kuruluşlarımızın arama-kurtarma ekipleri de bölgeye intikal etti. Mahsur kalan vatandaşlarımız vardı. Bartın'da 137 vatandaşımız helikopterler, botlar ve iş makineleri ile kurtarıldı. Özellikle hayvancılık yapan vatandaşlarımızın, hayvanlarının kurtarılmasıyla ilgili çalışmalar da gerçekleştirilmişti. İlçelerimizde ve beldelerimizde özellikle hasar meydana gelen köylerimiz var. 260 köyümüzün 155'inde hasar var. Menfezler, köprüler hasar gördü. Bunların hepsinin inşası, önümüzdeki süreçte yapılacak. Şu anda temizlik çalışmaları devam ediyor. Temizlik çalışmalarına katkı için yurdumuzun değişik yerlerinden gelen AFAD gönüllülerine, buradan çok çok teşekkür ediyoruz" dedi. (DHA)

Editör: MURAT ÖZER