İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bartın'ın Amasra ilçesinde maden ocağında meydana gelen patlamada can kaybının 40 olduğunu açıkladı. Bakan Soylu, "58 madenci kurtarıldı, 40 şehidimize ulaştık; 11 yaralıdan 1'i taburcu oldu" dedi. 

ERDOĞAN: ADLİ MAKAMLARIMIZ EN UFAK İHMALİ KARŞILIKSIZ BIRAKMAYACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, "Bartın’ımızda meydana gelen maden kazası sonrası derhal başlatılan çalışmalar birçok kuruluşumuzun ve sahadaki bakanlarımızın katılımıyla, aralıksız şekilde sürmektedir. Kaybettiğimiz madenci kardeşlerimizin aileleri, evlatları emanetlerimizdir. Can kayıplarını telafi edemesek de vefat eden kardeşlerimizi geri getiremesek de en küçük mağduriyete dahi izin vermeyecek, ailelerimize sahip çıkacağız. Adli makamlarımız canımızı, ciğerimizi yakan bu elim hadiseyi tüm boyutlarıyla soruşturacak, en ufak bir ihmali dahi karşılıksız bırakmayacaktır. Ben de birazdan Bartın’a doğru yola çıkacak ve tüm çalışmalara yerinde vaziyet edeceğim. Bir kez daha hayatını kaybeden maden işçisi kardeşlerime Allah’tan rahmet niyaz ediyorum. Bartın’ın yanı sıra bazıları İstanbul’a ulaştırılan yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Ülkemizin, milletimizin başı sağ olsun" dedi. (DHA)

AKRABA VE KOMŞULARINI ARIYORLAR

Bartın'ın Amasra ilçesinde maden ocağında dün akşam meydana gelen ve 40 kişinin hayatını kaybettiği patlama sonrası işçilerin yakınları ve akrabaları, bölgede umutlu bekleyişlerini sürdürüyor. Akrabaları ve komşularına ulaşamayan Yıldız çifti, maden sahasında yakınlarını aradı. Ayşe Yıldız, "Acı çok büyük. Bizim komşularımız vardı. Okan Akgül, Mehmet Bulut, Şaban Yıldırım; bunlar bizim komşularımız ve akrabalarımız. Bir haber alamadık. Daha çıkmadıklarını söylüyorlar. Şimdi bulamıyoruz onları ve bir haber alamadık. Ne oldu bilmiyoruz" dedi.

Hasan Yıldız ise "Gençlerimiz gitti. Hep de genç delikanlılar. Bir tanesinin çocukları ikizmiş. Bir tanesinin eşi 5-6 aylık hamileymiş" diye konuştu.

HASTANE ÖNÜNDE UMUTLU BEKLEYİŞ 

Yaralanan maden işçileri de Bartın Devlet Hastanesi’nde tedaviye alındı. Yakınlarına ulaşma umuduyla hastane önüne gelenler için Kızılay ve AFAD çadırları kuruldu. Yakınlarını ilk başta bulamayanlar bazı kişiler, yaralanan işçilerden İstanbul’a sevk edilenler olduğunu öğrenince rahat nefes aldı.

EŞİNİN ÇİZMESİYLE İYİ HABERİ BEKLEDİ

Bir kadın ise yoğun bakımda tedavi gören eşinin çizmesiyle hastane önünde üzüntü içinde bekledi. Acı haberin ulaştığı kimi madenci yakınları ise gözyaşlarını tutamadı.

YARDIM İÇİN GELDİ, YEĞENİNİ ÖĞRENDİ

Hastaneye madenci yakınlarına yardım etmek için geldiğinde yeğeninin de patlama sırasında ocakta olduğunu öğrenen Kamil Baykal, "Madenci kardeşlerimin acısına dayanamadım buraya geldim. Yeğenimin hastanede olduğunu burada öğrendim. Onu İstanbul’a göndermişler. Sevinçli haber aldık Allah’a çok şükür" dedi.

Hastane önünde hastasını beklerken patlamanın yaşandığını öğrenen emekli maden işçisi Hasan Çetin, "Allah herkese şifalar versin, sabır versin. Yapacak bir şey yok. Ben de oradan emekliyim. 20 sene çalıştım orada. Hiçbir şey hissetmemek mümkün değil. Oraya girdiğin zaman çıkma garantin yok. Cenab-ı Allah korursa taş arasında kalırsın bir şey olmaz. Allah herkesin ailesine sabır versin" diye konuştu. 

'11 YARALIMIZ HASTANELERDE'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, maden ocağındaki patlamada hayatını kaybeden madenci sayısının 40'a çıktığını açıkladı. Bütün kurumların seferber olduğunu söyleyen Bakan Soylu, "Dün saat 18.15 civarında burada Amasra müessesesinde bir patlama meydana geldi ve o patlamanın meydana geldiği saatten itibaren hem milletimiz hem burada bu saatten itibaren birlikte olduğumuz madencilerimiz, onların aileleri ve Türkiye'de bu mesleği yapan bütün madencilerimizin hem gözleri hem kulakları hem kalbi buradaydı. Türkiye'nin birçok yerinden arama kurtarma için bütün kurumlarımız hem bu konuya yetkin olan Enerji Bakanlığı'mızın bütün kurumları hem yardımcı ve destek hizmetleri için burada bulunan bütün kurumlarımız, ambulans uçaklarından buradaki tüm sağlık personelimize kadar herkes seferber oldu. Arzu eder ve isterdik ki karşımızda hiçbir kaybımız olmadan sizlere bu açıklamayı yapabilelim. Ancak bu saatten itibaren yapılan çalışmalarda hakikaten 300-350 metre yerin altında büyük bir seferberlik ve tüm arkadaşlar tarafından büyük bir çaba sarf edildi. Olay olduktan sonra da mümkün olduğunca kamuoyunu, milletimizi, sizleri doğru bilgilendirmeye, zamanında bilgilendirmeye çalıştık. Sabah saat 07.30 itibarıyla gece yaptığımız 26 şehidimizin açıklamasından sonra 14 şehidimize daha ulaştık. Yani 40 şehidimize ulaşmış olduk ve yine orada bir kısımda yangın olmasına rağmen kahraman madencilerimiz, arama kurtarmacılarımız arkadaşlarını orada bırakmamak için büyük bir fedakarlık ortaya koydular. Hepsine minnettarız ve 40 madencimizi, 40 şehidimizi çıkarıp buradan hastanelere ulaştırdık" dedi.

Patlamada yaralanan madencilerin durumuyla ilgili de bilgi veren Soylu, şöyle devam etti:

"11 yaralımız da hastanelerde, 6'sı yine Sağlık Bakanlığı'mızın ambulanslarıyla İstanbul'da Çam Sakura Şehir Hastanesi'nde; 5'inin 3'ü Bartın Devlet Hastanesi'nde, 2'si ise özel hastanede, 1'i taburcu oldu. 110 madencimizden 58 madencimiz de kimisi kendi imkanlarıyla büyük bir bölümü de arama-kurtarma sonucu yine arkadaşlarımızın gayretleriyle kurtarılmış oldu. 1 madencimizle ilgili belirsizliğimiz var. Şu anda hem orada arama-kurtarma çalışmalarımız devam ediyor hem de o belirsizliğin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar aşağıda da devam ediyor. 40 madencimizin de kimliği belirlendi. Burada özellikle bu çalışmaların başından itibaren ailelerle birlikte buradaydık. Onlar hastanedeydiler, ateş düştüğü yeri yakar. Büyük acıları oldu. Burada mesai arkadaşlarının büyük acıları oldu, Allah hem milletimize hem ailelerine hem mesai arkadaşlarına hem de tüm madencilerimize, ülkemize sabır versin. Başsağlığı diliyoruz." (DHA) 

BAŞSAĞLIĞI MESAJI 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Bartın'ın Amasra ilçesinde maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin Twitter'daki hesabından açıklama yaptı. Bahçeli, "Bartın’ın Amasra ilçesinde faaliyet gösteren Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı bir maden ocağında meydana gelen feci patlama Türk milletini derin bir acıya maruz bırakmıştır. Yüreklere ateş düşüren bu felaket kırk işçimizi hayattan koparmıştır. İzah ve ifadesinde kelimelerin yetersiz kaldığı söz konusu maden faciası hepimizi ve herkesi hüzne boğmuştur. Elbette dayanışmanın, yardımlaşmanın ve kenetlenmiş ortak bir iradenin eşliğinde bu zor ve çetin günlerin yaraları Allah’ın izniyle sarılacaktır. Maden ocağında emek ve alın teriyle ekmeğini kazanmanın mücadelesini verirken hayatlarını kaybeden işçi kardeşlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet, hastanelere nakledilip tedavileri devam eden işçi kardeşlerimize de şifalar diliyorum. Rabbim’den niyazım, ebediyete irtihal eden işçilerimizi cennetiyle ve cemaliyle buluşturmasıdır. Bu duygularla kederli ailelere ve aziz milletimize sabır ve başsağlığı temennilerimi bahusus iletiyorum" dedi. (DHA)

'ELİM OLAYI TAKİP EDECEĞİM'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter'daki hesabından, Bartın'ın Amasra ilçesinde maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, "Acımız tarifsiz. Bartın’da yaşanan faciada art arda gelen acı haberler maalesef yüreğimizi dağlamaya devam ediyor. Yaşamını yitiren emekçi kardeşlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Bu elim olayı takip edeceğim, olası ihmallerin hesabını sormak da boynumun borcu" dedi. (DHA)

'1 KİŞİ DIŞINDA BELİRSİZLİĞİNİ KORUYAN YOK'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, maden ocağındaki patlamayla ilgili, "Arama-kurtarma çalışmalarında hemen hemen sona yaklaşmış durumundayız. 1 ismin dışında belirsizliğini koruyan başka bir şahsımız yok, en büyük üzüntümüz 40 kardeşimizin rahmeti rahmana kavuşmasıdır. Rabb'im şehitlerin mekanını cennet eylesin. Arama- kurtarma çalışmalarını başta Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun tahlisiye ekipleri yaptı. Aslında kendi arkadaşlarını kurtarmak için elinden geleni yaptı. Burada sizinle paylaşamayacağım çok trajik üzüntülü hadiseler yaşandı. Sevinçler de yaşandı zaman zaman. Kaybolduğu sanılan, saatlerce aranan arkadaşlarımızın bulunması gibi bazı durumlar da oldu. O arkadaşların, bir arkadaşlarını canlı çıkarma durumundaki sevincini de biz burada yaşamış olduk. Yeri geldi onlarla birlikte sevindik, yeri geldi onlarla birlikte üzüldük. Şu anda aşağıda ekiplerimiz teknik emniyet ekiplerimiz gerekli kontrollerini yapıyorlar belirsizliğini koruyan bir arkadaşımızı da arama çalışmaları devem ediyor. Dün akşam yaptığımız açıklamada kısmen bir galeride yangın olduğunu söylemiştim. Yangın büyük oranda kontrol altına alındı ve sabah saatlerinde de ekiplerimiz giderek bu 14 kardeşimizi o bölgeden çıkardılar. Yerlerini de bildiğimizi ifade etmiştik. Şimdi yine yangının izole edilmesi ve soğutulması ile ilgili çalışmalarımız bir yandan devam ediyor" diye konuştu.

'BURADA KARDEŞLERİMİZLE HELALLEŞTİK AMA ARKASINI GETİREMEDİK'

Yaklaşık 3 hafta önce madene ziyarete geldiklerini de anlatan Bakan Dönmez, duygusal anlar yaşayarak, gözyaşlarını tutamayıp, "Şu anda biz kuyu başındayız, bu olay buradan 350 metre derinlikte, aşağıda oldu. 2,5 kilometre de uzaktayız. Yürüyerek bile oradan buraya 45-50 dakikadan önce gelme şansımız yok, yerin altından. Bu zorluklara rağmen, bu çalışmaya katılan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bizim için bir üzüntülü taraf da daha 3 hafta önce burada biz Türk-İş başkanımızla birlikteydik bu kardeşlerimizle. Helalleştik ama arkasını getiremedik. İnşallah bir daha böyle acıları rabbim bize yaşatmaz" dedi. 

BAKAN BİLGİN: ACIYI HEPİMİZ HİSSEDİYORUZ

Büyük üzüntü yaşadıklarını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise "Bu acının üzerine konuşmak çok zor, ateş düştüğü ocağı yakar ama bugün bu acıyı hepimiz hissediyoruz. Ben bu zor dönemde ateş karşısında, yerin altında mücadele eden arkadaşlarını kurtarmak için mücadele eden işçi kardeşlerimize, onların mücadelesine saygı duyuyorum. Onları tebrik ediyorum. Onlara teşekkür ediyorum. Milletimizin acısı büyük, madencilerimizin acısı büyük. Emekçilerimizin böyle bir acıyla, onlarla karşılaşmak, onların yanında olmak çok hüzün verici bir şey. Allah yakınlarına sabır versin, madencilere sabır versin. Milletimizin başı sağ olsun" şeklinde konuştu.

TÜRK-İŞ BAŞKANI ATALAY: 5 BİNE YAKIN ŞEHİDİMİZE 40 KARDEŞİMİZ EKLENDİ

Gereken her türlü çalışmayı sürdürdüklerini anlatan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise "3 hafta evvel buradaki işçi arkadaşlarım, 'Bakan bey burayı ziyaret edecek, sen de gelir misin?' dediler, biz de bakan beyle birlikte buraya geldik. Madencilerin sıkıntıları, problemleri ne varsa bakan beye intikal ettirdik. Maalesef aradan 3 hafta geçti ve bugün de bu olayla ilgili buradayız. Bu bölgede bugüne kadar 5 binin üzerinde şehit var. 40 tane kardeşimiz buna eklendi. Burada iki tane sendika başkanı da burada, bugün cenazelerimiz var. Cenazelerimizi bugün defnedelim. Ben dün akşam olay olduktan 2 saat sonra buradaydım. Bakanlarımla beraber takip ettik. Arama- kurtarma ekiplerinin en uzman olduğu bölge burası. Türkiye'de nerede bir iş kazası varsa biz işçiler bu bölgeden destek alıyorduk ama maalesef başımıza böyle bir olay geldi. Cenazelerimizi defnedelim ondan sonra bakanlarımızla birlikte nedir, ne değildir ortaya koyar, daha detaylı konuşma imkanı buluruz. Ben ailelerimize başsağlığı diliyorum. Son olur, diye arzu ediyorum ama maalesef son olmuyor. İnşallah son olur" dedi. (DHA)

SON YOLCULUĞA UĞURLANDILAR

Amasra'da, maden ocağındaki patlamada yaşamını yitiren, evli ve 2 çocuk babası Gökhan Mercan (27), Amasra'ya bağlı Makaracı köyünde öğle vakti kılınan cenaze namazı sonrası köy mezarlığında toprağa verildi. Mercan’ın, 2019 yılında Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda işe girdiği öğrenildi.

Maden işçisi Mehmet Kara (42) ise Bartın'ın Kurucaşile ilçesine bağlı Aydoğmuş köyünde öğle vakti defnedildi.

TTK Amasra Müessesesi Müdürlüğü’nde 2009 yılında işbaşı yapan Mehmet Kara’nın, 1 haftadır yıllık izinde olduğu, dün 16.00-24.00 mesaisine gittiği öğrenildi. Cenazede Mehmet Kara'nın eşi Selda Kara ve kızı Ayşe Melek ve oğlu Efe Kara (18), Mehmet Kara'nın tabutuna sarılarak gözyaşı döktü. (DHA) 

BAKAN DÖNMEZ, CENAZEYE KATILDI

Amasra’da maden ocağındaki patlamada yaşamını yitiren maden işçisi Berkay Pınaroğlu (23) için cenaze namazı kılındı. Cenazeye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Genel Maden İşçileri Sendikası Başkanı Hakan Yeşil ve çok sayıda kişi katıldı. Berkay Pınaroğlu’nun babası Nazif Pınaroğlu, cenazede gözyaşı döktü. Muratbey köyünde toprağa verilen Berkay Pınaroğlu'nun, 2019’daki işçi alımı ile TTK’da çalışmaya başladığı öğrenildi. (DHA) 

'EN SON 41'İNCİ İŞÇİMİZE ULAŞTIK'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amasra’da patlamanın yaşandığı maden ocağına gelerek incelemelerde bulundu. AFAD'ın koordinasyon toplantılarını düzenlediği TIR'a geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yetkililerden bilgi aldı. Erdoğan, yaptığı açıklamada, durumu netleşmeyen işçinin de cansız bedenine ulaşıldığını söyledi. Hayatını kaybeden madencilerin sayısının 41'e yükseldiğini aktaran Erdoğan, "Türkiye Taşkömürü İşletmeleri Amasra Maden Ocağı'nda dün akşam saatlerinde meydana gelen grizu patlaması sebebiyle fevkalade milletçe üzgünüz. Patlamada hayatını kaybeden işçilerimize Allah'tan rahmet, ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyoruz. Madenden yaralı olarak kurtulan ve halen tedavisi devam eden işçilerimize Rabb'imden acil şifalar diliyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, devletin tüm kurumlarının seferber olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Devletimiz madenin eksi 300 ve eksi 350 kotlarında yaşanan patlamanın hemen ardından tüm kurumlarını seferber etmek suretiyle kaza mahallindeki çalışmalara başlamıştır. Bir yandan arama kurtarma faaliyetleri yürütülürken bir yandan da yaralı işçilerimiz ambulans helikopter ve uçak ambulanslarla çeşitli illerimizdeki sağlık kuruluşlarımıza nakledilmiştir. Türkiye Taşkömürü İşletmeleri'nden AFAD'a ve belediyelere kadar tüm kurumlarımız bir an önce işçilerimize ulaşmak için adeta zamanla yarışmışlardır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'mız, Çalışma Bakanlığı'mız derhal olay yerine gelerek başlatılmış olan çalışmaların koordinasyonunu yürütmüşlerdir. Biz de patlama haberi aldığımız andan itibaren sürekli olarak İçişleri bakanımla irtibat halinde olduk, gece boyunca sürekli telefon görüşmelerimizi sürdürdük ve yapılması gereken atılması gereken adımları da sürekli atmanın gayreti içerisinde olduk. Ayrıca bugünkü Diyarbakır programımızı iptal ederek Amasra'ya gelip çalışmaları yerinde görme kararı aldık. Elbette bu patlamanın nasıl yaşandığı, varsa sorumlularının kimler olduğu yürütülecek idari ve adli soruşturmayla ortaya çıkacaktır. Bu soruşturmalara çok yönlü olarak zaten başlanmıştır. Şu andaki önceliğimiz yer altındaki işçilerimize ulaşmaktı ve en son 41'inci işçimize ulaştık. Tabi o da rahmetli olmuş ve 40 olarak daha önce ilan edilmiş olan merhumlarımızın sayısı, böylece 41 olmuş oldu. Hepsine Allah'tan rahmet diliyoruz. İnşallah mekanları cennet olsun" diye konuştu.

'MADEN KAZALARINI TARİHE GÖMMEK İÇİN ÇALIŞMA İÇİNDEYİZ'

Madenlerde yaşanan iş kazalarının önüne geçmek için yerli ve milli imkanların seferber edileceğine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Her konuda olduğu gibi çalışma hayatında da önce insan, diyoruz. İnsan hayatının güvende olmadığı hiçbir faaliyet bizim için muteber değildir. Bu anlayışla maden ocaklarımızda hala önemli sayıda ölümlerin olduğu kazaların yaşanıyor olmasını tabi ki kabul edemeyiz. Artık madenlerimizde hiçbir eksik, hiçbir gereksiz risk görmek istemiyoruz. Gerek bakanım gerek sendika başkanım ve bu alandaki sendika kolunda faaliyet gösteren arkadaşlarımız şurada son 1 ay içerisinde ocağa indiler, orada yerinde tetkiklerini yaptılar ve şu anda bizim mevcut bu tür ocaklarımızın içerisinde Amasra Kömür İşletmeleri, bizim şu anda en ileri imkanlara sahip olan ocak olmasına rağmen tabi değerli arkadaşlar birileri bununla dalgasını geçebilir ama önemli değil biz kader planına inanmış insanlarız. Kader planına da inandığımız için bunun ne dünü ne bugünü ne de yarını hiçbir zaman olmayacaktır. Bunlar her zaman olacaktır, bunu da bilmemiz lazım. Teknolojinin kabiliyetlerini, işletmeciliğin tüm maharetlerini kullanarak maden kazalarını inşallah tarihe gömmek için elimizden gelen gayreti göstermenin çalışmaları içerisindeyiz. Yerli ve milli imkanlarımızın bu konuda da bize ihtiyacımız olan yapısal değişimi sağlamakta yeterli olacağın inanıyorum. Bir kez daha Amasra Maden Ocağı'ndaki elim kazada hayatını kaybeden işçilerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum."

'MADEN ŞEHİTLERİNİN EMANETLERİNE SAHİP ÇIKMAK BOYNUMUZUN BORCU'

Maden şehitlerinin geride bıraktıkları yakınlarına maddi ve manevi destek sunacaklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Maden şehitlerimizin emanetlerine sahip çıkmak, bu devletin ve onun en yüksek temsilcisi olarak bizim boynumuzun borcudur. Rabb'imden ülkemizi her türlü kazadan, beladan, afetten muhafaza eylemesini niyaz ediyorum. Bu vesileyle özellikle ilk etapta bir karar daha aldık; o da 500 artı 500 olmak üzere, devlet ve ilgili bakanlıklarımız, bunun yanında sendikamız 200, bunun yanında yine bir diğer bakanlığımız olan Çalışma Bakanlığı'mız 100, Aile Bakanlığı'mız da 50 bin olmak üzere ilk etapta hemen ailelere bu desteğimizi vermiş olacağız. Ayrıca devlet olarak yapmamız gereken yardımı, desteği de hemen kabine toplantımızda belirleyip onun da adımını atacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, patlamada yaşamını yitiren madenciler için dua etti. (DHA)

AİLELERİ ZİYARET ETTİ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, maden ocağı faciasının yaşandığı Bartın'ın Amasra ilçesine geldi.

Akşener, patlamada hayatını kaybeden işçilerden Rıdvan Acet ve Gürdal Serenli'nin ailelerine taziye ziyaretinde bulundu. Akşener, işçilerin yakınlarının acısını paylaştığını dile getirdi. (DHA)

2 GÜN ÖNCE İZİNDEN DÖNMÜŞ

Amasra'daki maden faciasında yaşamını yitiren Aziz Köse'nin (28), 2019'da işe başladığı, geçen yıl evlendiği ve 1 hafta önce baba olduğu öğrenildi. Köse'nin, baba olduğunda, kucağında bebeğiyle fotoğrafını sosyal medyadan 'Canım oğlum, ailene hoş geldin' notuyla paylaştığı görüldü. Aziz Köse'nin patlamadan 2 gün önce izinden dönüp, işe başladığı öğrenildi.

TABUTUNUN ÜZERİNE BARETİ KOYULDU

Öte yandan maden işçisi Serhat Kahraman'ın (34) cenazesi, memleketi Karabük'te toprağa verildi. Anne Sebahat ve kardeş Ezgi Kahraman, üzerinde işçi bareti ve Türk bayrağı bulunan Kahraman'ın tabutuna sarılıp, gözyaşı döktü. Serhat Kahraman'ın cenazesi, Cemaller Köyü Camisi'nde ikindi vakti kılınan namazın ardından Cemaller köyü aile mezarlığında defnedildi. (DHA)

BAKAN DÖNMEZ'DEN AÇIKLAMA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, maden ocağındaki arama- kurtarma çalışmalarının tamamlandığını Twitter'daki hesabından duyurdu. Bakan Dönmez, "Bartın’da dün akşamdan beri devam eden arama kurtarma çalışmalarımızı tamamladık. 41 madenci kardeşimiz hayatını kaybetti. Bütün kurumlarımızla tüm ailelerimizin, Bartın’ımızın yanındayız. Rabbim böyle acıları bir daha yaşatmasın" dedi. (DHA)

BALIK TUTUP ARKADAŞLARI İÇİN İŞ YERİNE GETİRMİŞ

Amasra'daki maden faciasında hayatını kaybeden 2 çocuk babası Murat Ergin (37) ve 3 çocuk babası Deniz Baykal (38), toprağa verildi. Aynı köyden olan Ergin ve Baykal için Kurucaşile Aliağa Camii'nde cenaze namazı kılındı. Cenazeye AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, Kurucaşile Kaymakamı Ebrar Evsen, Kurucaşile Belediye Başkanı Mehmet Zihni Sayın, madencilerin aileleri ile yakınları ve çok sayıda kişi katıldı. Kılınan namazın ardından madencilerin cenazeleri, toprağa verildi.

Murat Ergin'in 2015 yılında, Deniz Baykal'ın 2009'da maden ocağında işbaşı yaptığı öğrenildi. Kurucaşile ilçesinde, dün 16.00- 24.00 vardiyasına gitmeden önce, amatör balıkçılık yapan Murat Ergin'in, denize açılarak 6 kilo istavrit yakaladığı, mesai sonrası arkadaşlarıyla yemek için iş yerine götürdüğü öğrenildi. Ergin'in sosyal medya hesabında ise balıkçılık yaptığı görüntüler ile madenci arkadaşlarıyla videolarının olduğu görüldü. (DHA)

FUAT OKTAY: ÇOK ELİM BİR KAZA YAŞADIK

Amasra'da maden ocağı faciasında hayatını kaybeden 2 çocuk babası Rıdvan Acet (41), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı cenaze namazının ardından Kazpınar köyü mezarlığında toprağa verildi. Acet’in Türk bayrağına sarılı tabutu, Oktay ve Kılıçdaroğlu tarafından omuzlanırken, dualarla mezarlığa taşındı.

Cenaze sonrası konuşan Fuat Oktay, "İman ediyoruz ki Allah’tan geldik, dönüşümüz de Allah’a olacaktır. Çok elim bir kaza yaşadık. Yüreğimiz yandı. Türkiye’nin yüreği yandı. İnsanlığın yüreği yandı. Hepimizin acısı çok taze. Allah kaybettiğimiz tüm şehitlerimize rahmet eylesin. 41 kardeşimizi kaybettik, Allah gani gani rahmet eylesin. Yakınlarına baş sağlığı diliyoruz. Biliyoruz, ateş düştüğü yeri yakıyor. Biz devlet olarak sonuna kadar bugüne kadar nasıl olduysa bugün de sonuna kadar bu kardeşlerimizin yakınlarının, eşlerinin, çocuklarının yanında olacağız. Emrullah da burada, Ebru da burada; onlar artık bize emanettir. Devlet olarak biz gereğini yapacağız. Her birimiz de sonuna kadar çalışıyoruz. Allah rahmet eylesin, mekanını cennet eylesin" dedi.

Maden işçisinin oğlu Emrullah Acet ise babasının mezarı başında taziyeleri kabul etti. (DHA)

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN CENAZE TÖRENLERİNE KATILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda meydana gelen patlama sonucu hayatını kaybeden madencilerin cenaze törenlerine katıldı. Erdoğan ilk olarak Makaracı Köyü'nde Rahman Özçelik'in cenaze törenine katıldı. Erdoğan'a, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da eşlik etti. Erdoğan ve beraberindekiler, acılı aileye başsağlığı diledikten sonra cenaze namazı kıldı. Rahman Özçelik'in cenaze namazını Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayatını kaybeden 41 işçiye 24 saat dolmadan ulaşıldığını belirterek, "Şu anda musallada bulunan Rahman kardeşimizi Hakka uğurluyoruz. Rabbimize hamdolsun ki kendileri İnşallah şahadet makamına ulaşmak suretiyle Rabbimizin sevgili habibine komşu oluyor. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Rabbime hamd ediyorum. Dün akşamdan bu yana 24 saati bulmadan neticeye varmış olmamız bizleri bu noktada rahatlattı. Çünkü Soma'da çok uzun sürmüştü. Ama burada 24 saati bile bulmadan 41 şehidimize ulaştık. Tabii yaralılarımız var, onların takipçisiyiz. İnşallah bütün kardeşlerimizin aileleri bizlere mirastır ve bu mirasa bizler devlet olarak sahip çıkacağız. Gerek devlet olarak gerek bakanlıklar olarak hepimizin destekleri olacak, bir de bizim yasal olarak vermemiz gereken destekleri de vereceğiz ve emanetlere de sahip çıkacağız" dedi.

İkindi namazına müteakiben köy camiinde kılınan cenaze namazının ardından Rahman Özçelik'in cenazesi köy mezarlığında defnedildi. 

Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra hayatını kaybeden maden işçisi Gürdal Serenli'nin, Serenli Mahallesi'ndeki cenaze törenine katıldı. Serenli'nin cenazesi de mahallede bulunan aile mezarlığına defnedildi. (DHA)

'NEDEN SADECE MADEN KAZALARI, KİTLE ÖLÜMLERİ TÜRKİYE'DE OLUYOR?'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, beraberindeki heyetle Amasra'da patlamanın yaşandığı maden ocağına gelerek, yetkililerden bilgi aldı. Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada, "Öncelikle başsağlığı dileklerimi iletmek isterim tüm işçi kardeşlerime, hayatını kaybeden işçi kardeşlerimizin ailelerine. Az önce bir cenazedeydik, hayatını kaybeden maden şehidimizin sayısı 41 oldu. Ya arkadaşlar gerçekten öfke doluyum, gerçekten üzgünüm. Ya biz 21'inci yüzyıldayız arkadaşlar. 21'inci yüzyıl. Ben bir yılbaşı gecesini maden işçilerinin çalışma koşullarını öğrenmek için, görmek için yerin yüzlerce metre altında maden işçileriyle geçirdim. Alın teri döküyor bu insanlar, bu insanların can güvenliğini sağlamak sosyal devlet dediğiniz devletin görevidir. Ya 21'inci yüzyılda Soma'yı unutmadık, Ermenek'i unutmadık şimdi burada 41 kardeşimiz hayatını kaybediyor. Hangi çağda yaşıyoruz Allah aşkına? Neden sadece bu maden kazaları, kitle ölümleri sadece Türkiye'de oluyor. Dünyanın başka bir ülkesinde maden çıkarılmıyor mu? Orada neden insanları ölmüyor? Bizden daha fazla kömür çıkarıyorlar. Önlem alacağız diyorlar, arkadaşlar siz 20 yıldır neredesiniz? Nerede önlem alacaksınız? Bu ailelere kim hesap verecek? Hayat Türkiye'de bu kadar ucuz mu? Emin olun çok üzülüyorum. Yazıktır, günahtır" dedi.

'HERKESİN BAŞINI İKİ ELİNİN ARASINA ALIP BİR MUHASEBE YAPMA VAKTİ GELECEK'

Facianın yaşandığı maden ocağına gelen Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise "Her şeyden önce hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun. Bugün hep beraber bu acıyı hissetmenin sorumluluğunu taşıyoruz. Öncelikle her türlü görüş ve ayrılığı bir tarafa bırakarak milletçe omuz omuza vermek durumundayız. Hepimiz üzülsek de en büyük acı ailelere, ocaklara düştü. Hepimizin ailelerin yanında olmamız devletin bütün kurumlarıyla ailelerin yanında olması psikolojik rehabilitasyondan bütün ihtiyaçlara kadar giderilmesi milletçe bu ailelere maden şehitlerimize bir borcumuzdur. Bu matem günleri geçtikten sonra başta sorumlular olmak üzere herkesin başını iki elinin arasına alıp bir muhasebe yapma vakti gelecek. Rasyonel şekilde hiçbir ön yargı taşımadan herkesin çok sayıda yaşadığımız geçmişteki maden facialarından ders alarak bugün Amasra'da yaşadıklarımızda göz önüne alarak kapsamlı bir değerlendirmeye ihtiyacımız var” diye konuştu. (DHA)

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ VE ANKARA BAROSU BARTIN'DA

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ve Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu Bartın'daki maden patlamasının yaşandığı Amasra'ya ziyarette bulundu.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Başkan Yardımcısı Sibel Suiçmez ve Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu, Bartın'da facianın yaşandığı bölgede yetkililerden bilgi aldı. (DHA)

BAKAN SOYLU, AİLELERE TAZİYE ZİYARETİNDE BULUNDU

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, patlamanın meydana geldiği maden ocağında incelemelerde bulunduktan sonra, hayatını kaybeden maden işçilerinin ailelerine taziye ziyaretinde bulundu. Bakan Soylu, ziyaret sonrası sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:



"Bartın Amasra'da yaşanan elim maden kazasında hayatını kaybeden hemşerilerimiz; Öner Yıldız'ın Kaleşah Mahallesi'ndeki, Rıdvan Acet'in Kazpınar Köyü'ndeki, Emrah Kaya'nın Kaman Köyü'ndeki evlerine taziye ziyaretinde bulunduk. Rabbim mekanlarını cennet, makamlarını âlî eylesin." (DHA)

TÜRKİYE İÇİN TAZİYE MESAJLARI

Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlama nedeniyle birçok ülkeden liderler Türkiye'ye taziye mesajları gönderdi. Aralarında Rusya, Azerbaycan, Hollanda, İspanya, Ukrayna, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, KKTC, Yunanistan, Pakistan, Tacikistan, Gürcistan, Macaristan, Filistin, Gine Bissau, Belarus, Libya ve Ürdün'ün bulunduğu pek çok ülkenin devlet ve hükümet başkanı, Bartın'daki maden ocağında meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a başsağlığı mesajı gönderdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya paylaşımında "Taziye dilekleri ve geçmiş olsun mesajlarıyla Bartın'da yaşadığımız acıyı paylaşan tüm dost devletlere ve halklarına gösterdikleri samimi dayanışma için Türk Milleti adına şükranlarımı ifade ediyorum" dedi.

Avrupa Konseyi, Türk Devletleri Teşkilatı, Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü gibi uluslararası kurumların yanı sıra ABD, Çin, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Avusturya, İsveç, Polonya, Bulgaristan, Estonya, Litvanya, Letonya, Moldova, Karadağ, Suudi Arabistan, Mısır, Umman, Bahreyn ve Irak da dışişleri bakanlıkları ve büyükelçilikleri aracılığıyla Türkiye'ye taziye mesajları yayınladı.

'BARTIN'DA MEYDANA GELEN KÖMÜR MADENİ KAZASI NEDENİYLE LÜTFEN EN DERİN TAZİYELERİMİZİ KABUL EDİN'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, mesajında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitaben, "Sayın Cumhurbaşkanı, Bartın'da meydana gelen kömür madeni kazası nedeniyle lütfen en derin taziyelerimizi kabul edin. Yaşamını yitiren madencilerin ailelerine ve arkadaşlarına samimi desteğimizi ve yaralılara acil şifa dileklerimizi iletiyoruz" ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderdiği mesajda, "Sevgili Kardeşim… Acınızı paylaşıyoruz. Size, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına, kardeş Türkiye halkına kendi adıma ve Azerbaycan halkı adına en derin taziyelerimi sunuyor, yaralılara şifalar diliyorum" dedi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, "Değerli dostum Tayyip… Bartın’da gerçekleşen maden kazasından dolayı acınızı paylaşıyoruz. Hayatını kaybedenlerin ailelerine en içten başsağlığı dileklerimi iletiyorum" ifadelerini içeren bir mesaj iletti.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ise mesajında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a en içten taziyelerini ileterek, "Bu hüzünlü anlarda İspanya yanınızdadır" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, sosyal medya üzerinden "Bartın'ın Amasra ilçesinde maden patlamasının meydana geldiği haberini derin üzüntüyle öğrendim. Hayatını kaybedenlerin akrabalarına ve yakınlarına taziyelerimi sunuyorum, yaralananlara acil şifalar diliyorum" ifadeleriyle Türkçe bir paylaşım yaptı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da maden ocağındaki patlamada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyerek "Milletimize geçmiş olsun" dedi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderdiği taziye mesajında, "Kazakistan halkı ve şahsım adına size ve sevdiklerini kaybeden ailelere taziyelerimi iletiyor, telafisi mümkün olmayan acıyı paylaşıyorum. Ölenlerin ruhlarının şad olmasını, yaralıların bir an önce iyileşmesini Yüce Allah'tan niyaz ederim" ifadelerine yer verdi.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Bartın'daki maden ocağında meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler için taziye mesajı gönderdi.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Bartın'daki maden patlamasından ve can kayıplarından üzüntü duyduğunu ifade etti.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, maden ocağında meydana gelen patlamada yaşamını yitirenler için derin üzüntüsünü dile getirerek, "Dualarımız yaslı aileler ve Türk halkı ile birlikte" açıklamasını yaptı.

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman da mesajında Bartın'daki kömür madeninde meydana gelen patlamanın kendilerini derinden üzdüğünü belirterek, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına Tacikistan halkı adına en derin taziyelerini iletti.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zourabichvili ve Başbakanı İrakli Garibashvili de mesajlarında Türk halkına ve hükümetine en içten taziyelerini bildirdi.

Gine Bissau Cumhurbaşkanı Umaro Sissoco Embalo, ülkesi ve Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) adına taziyelerini iletti.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko, Libya Yüksek Devlet Konseyi Başkanı Halid el-Meşri, Ürdün Veliaht Prensi Hüseyin bin Abdullah ve İsveç Başbakanı olması beklenen Ulf Kristensson da gönderdikleri mesajlarda Bartın'daki maden ocağındaki patlamada hayatı kaybedenler için taziyelerini ifade etti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIKLARINDAN TAZİYELER

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Hollanda Dışişleri Bakanı Wope Hoekstra, Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau ve Gürcistan Dışişleri Bakanı Ilia Darchiashvili sosyal medya paylaşımlarında maden ocağı kazası nedeniyle hayatını kaybedenler için başsağlığı dileğinde bulundu.

Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Moldova, Karadağ, Suudi Arabistan, Mısır, Umman, Ürdün, Bahreyn, Irak Dışişleri Bakanlıkları da Türk halkı ve devletine taziye mesajı içeren açıklamada bulundu.

ABD, İtalya, Çin ve Katar'ın Ankara büyükelçiliklerinin sosyal medya hesaplarından da Türkiye'ye taziye mesajları paylaşıldı.

Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Belçika, Cibuti, Danimarka, Etiyopya, Finlandiya, Hırvatistan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, İrlanda, İsrail, Kosova, Kuveyt, Lüksemburg, Makedonya, Maldivler, Malta, Norveç, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Somali de Türkiyeye geçmiş olsun mesajı gönderen ülkeler arasında yer aldı.

ULUSLARARASI KURUMLARDAN TAZİYELER

Avrupa Birliği Konseyi, Birleşmiş Milletler, Türk Devletleri Teşkilatı, Avrupa Parlamentosu, Dünya Sağlık Örgütü, Karadeniz İşbirliği Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü de kömür madeninde sevdiklerini kaybedenlere ve Türk halkına taziye mesajları yayınladı. (DHA)

Editör: MURAT ÖZER