Ülkemizin yer aldığı siyasi coğrafya konusunda sahip olduğu büyük donanımla, Türkiye ve Avustralya arasındaki dış ilişkileri ileriye taşımak için başarılı bir yol haritası belirlemiş olan Avustralya Büyükelçisi Marc Innes-Brown ve çok yönlü sanatçı eşi Neda Alemohammed’in ülkemizdeki yaşamları üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik...

"TÜRKİYE'DE BİRÇOK FARKLI İLDE SEYAHAT ETTİĞİM İÇİN ŞANSLIYIM"

Avustralya Büyükelçisi Marc Innes – Brown; kültürel, politik ve ekonomik, insanın söz konusu olduğu her alanda Türk ve Avusturalya halkını yakınlaştırmak için yollarımızın tarihteki kesişiminden destek alarak şu ana kadar önemli bir hedefi gerçekleştirdi. Bölgede Irak ve İran gibi ülkelerde büyükelçi olarak görev yaptıktan sonra Kanberra’da Orta Doğu ve Afrika Bölümü başkanı olarak görev yapması, Büyükelçi Marc Innes-Brown’ın Türkiye’de başarılı bir diplomat olarak öne çıkmasının temelini ortaya koyuyor. Çanakkale Savaşı’nda kendi aile büyüklerinden de bir kayıp vermiş olan büyükelçi için bu yıl 25 Nisan’da katıldığı Anzak Günü’nün ayrı bir anlamı var. Büyükelçi’nin eşi Neda Alemohammed, bir moda tasarımcısı ve ressam olarak sanatçı bir kişiliğe sahip. Kendisi ince zevkleriyle bu yönünü ortaya koyarken iki çocuğuna hassasiyetle odaklanmayı da ihmal etmeyen bir anne… Rezidansta birbirinden güzel eserlerini gördüğümüz Neda Alemohammed, yakın zamanda bir sergi de açmayı planlıyor ve ülkemizde de çok güzel çalışmalara öncülük yapıyor. Hem Büyükelçi Marc Innes-Brown hem de eşi Neda Alemohammed, Türkiye’de sivil katılım projelerine destek olmayı da ihmal etmiyorlar.

TÜRKİYE'DEKİ GÖREVİNİZDEN ÖNCE DIŞ İLİŞKİLERDEKİ KARİYERİNİZ HAKKINDA BİZİ BİLGİLENDİRİR MİSİNİZ? 

Marc Innes-Brown: Kariyerime 1994 yılında Avustralya Dış İlişkiler ve Ticaret Bölümü’nde başladım. Yüksek lisans derecemi aldıktan sonra yeni mezun olarak işe başladım. Kariyerimin ilk yarısı Güneydoğu Asya üzerinde çalışarak geçti. İlk yurt dışı görevim Bangkok’taydı ve daha sonra ABD’nin bölgeye yönelik politikası üzerine çalıştığım Washington’a gönderildim. 2005 yılında Irak üzerinde çalışmam istendi, önce Kanberra’da Irak görev gücü başkanı olarak ve sonra Bağdat’ta büyükelçi olarak... (2006-2008) Daha sonra İran’a büyükelçi olarak atandım (2008-2013). Bu görevi takiben Kanberra’ya geri döndüm ve Orta Doğu ve Afrika Bölümü başkanı olarak terfi etmeden önce (2013-2017) Orta Doğu Bölümü’nde çalıştım. Daha sonra Türkiye’ye büyükelçi olarak atandım.

TÜRKİYE'DEKİ GÖREVİNİZİN YANI SIRA AZERBAYCAN VE GÜRCİSTAN İLE DIŞ İLİŞKİLERİ DE YÖNETİYORSUNUZ. BU GÖREVLER ÇALIŞMA TEMPONUZU NASIL ETKİLİYOR?

Marc Innes-Brown: Türkiye, Avustralya’nın başlıca ikili ortaklarından biri ve bu, epey bir çalışma ve seyahat gerektirmekte. Gürcistan ve Azerbaycan da Avustralya için önemli ülkeler. Fırsatım oldukça oraları da ziyaret ediyorum.

AVUSTRALYA'DA YAŞAYAN YAKLAŞIK 150 BİN KİŞİLİK TÜRK TOPLUMU, İKİLİ İLİŞKİLERİMİZDE NE TÜR BİR UNSURA SAHİP?

Marc Innes-Brown: Türk - Avustralyalıların oluşturduğu bu büyük topluluk, ikili ilişkilerde kilit bir güç. Avustralya ve Türkiye arasında halklar aracılığıyla mükemmel bir bağ kurulmasını sağlamakta. Kültür, politika, ekonomi ve spor gibi ilişkilerimizin her alanında önemli bir rol oynamakta. Türk - Avustralyalılar, Avustralya topluluğuna uzun yıllar boyunca önemli bir katkı sağladı. Geçtiğimiz Ekim ayında, Türkiye’den Avustralya’ya göçün başlamasının 50. yıl dönümünü kutlamak için bir anma etkinliği düzenlemekten çok mutlu oldum. Çeşitli Türk ailelerin deneyimlerini anlattıkları kısa bir video yaptık ve bunu sosyal medyada paylaştık.

HER YIL 25 NİSAN'DA GERÇEKLEŞTİRİLEN ANZAK GÜNÜ ANMA TÖRENLERİNİN SİZİN İÇİN ANLAMI NEDİR?

Marc Innes-Brown: Anzak Günü, ben de dahil olmak üzere, Avustralyalılar için çok önemli bir gün. Ülkelerine hizmet etmiş olan Avustralyalılara saygı ve şükranlarımızı gösterme ve askeri operasyonlarda kaybedilen veya yaralananları hatırlama fırsatımızın olduğu bir gün. Ayrıca birçok Avustralyalı aile gibi bizim ailemiz de 1915’te Gelibolu Savaşı’nda birisini kaybettiği için kişisel bir öneme sahip. Büyükannemin erkek kardeşi 25 Nisan’da karaya çıkarken aldığı bir yara sebebiyle vefat etti.

AVUSTRALYA BÜYÜKELÇİLİĞİ OLARAK DESTEKLEDİĞİNİZ SİVİL KATILIM PROJELERİ NELERDİR?

Marc Innes-Brown: Avustralya Büyükelçiliği, Doğrudan Yardım Programı bütçemizle bir dizi küçük topluluk geliştirme projesini desteklemektedir. Bu projeler; mülteciler, kadınlar ve çocuklar dahil olmak üzere dezavantajlı topluluklara yardım etmeye odaklanmakta; toplum gelişimi, eğitim, cinsiyet eşitliği, engellilik, gençlik ve ekonomik güçlendirme konularını içermektedir.

TARİHSEL BAĞLARIMIZ MEVCUT İKİLİ İLİŞKİLERDE NE GİBİ BİR POTANSİYEL SAĞLIYOR?

Marc Innes-Brown: Avustralya ve Türkiye’nin Çanakkale Savaşı’ndaki ortak tarihi ve tecrübesi, modern ilişkinin temel taşlarından biridir. İki eski hasmın çatışmalarını bu güne dayanan derin bir dostluğa dönüştürebilmesi neredeyse eşsiz bir durum. Avustralyalı nesiller, Atatürk’ün şu ölümsüz sözlerinde teselli bulmuşlardır: “Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve rahat uyuyacaklardır. Onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.”

ÜLKEMİZDE ZİYARET ETTİĞİNİZ YERLER ARASINDA SİZİ EN ÇOK NERESİ ETKİLEDİ?

Marc Innes-Brown: Türkiye’de birçok farklı ilde seyahat ettiğim için şanslıyım. Harika yemeklerinin yanı sıra pek çok tarihsel ve kültürel katmanlara sahip harika bir ülke. Eşim ve ben 2013’te orada evlendiğimiz için İstanbul’un bizde her zaman özel bir yeri olacak. Ayrıca Göbeklitepe’nin harika bir yer olduğunu düşündük, oranın maneviyatını hissedebiliyordunuz. Şanlıurfa da tarih açısından zengin bir şehir. Geçen yıl ailece Batı Anadolu’yu karayoluyla gezdik ve Bursa, Ayvalık, İzmir, Uşak ve Afyon’u ziyaret ederek çok güzel zaman geçirdik. Ülkenin bu bölümünü görmek için harika bir yoldu. Ayrıca; Ordu, Aydın, Trabzon, Edirne, Çanakkale, Kapadokya, Eskişehir, Erzincan, Hatay, Gaziantep ve Adana’yı da çok beğendim.

BİZE KİŞİSEL İLGİ ALANLARINIZDAN BAHSEDER MİSİNİZ?

Neda Alemohammed: Başlıca ilgi alanlarım sanat ve moda... Ankara’da Türk arkadaşlar, diplomatik eşler ve gurbetçiler için bir sanat ve zanaat grubu kurdum. 
Haftada bir kez buluşuyoruz ve insanlar istedikleri sanatı yapabiliyorlar. Bazıları resim yaparken bazıları da DMEDD’den (Dışişleri Mensupları Eşleri Dayanışma Derneği) bir uzmanla birlikte mücevher üretiyor. Farklı projelerimiz var. Mesela en son plastik şişelerden takı yaptık. Malzemeleri geri dönüştürerek çevrenin korunmasına yardımcı olmak istiyoruz. Türkiye’deyken bir sanat sergisi de açmayı planlıyorum. Ancak asıl hedefim moda tasarımına devam etmek. Türkiye moda için harika bir yer, bu alanda oldukça ilerlemiş durumda. Yeni moda projeleri için bazı fikirlerim var ve bunları hayata geçirmeyi umuyorum. Avustralya’daki önceki koleksiyonumda, İran deneyimimi Avustralya motifleriyle harmanlamıştım. Bunu yaparken kendi kumaşlarımı tasarladım ve sonra kıyafetleri ürettim. Röportaj fotoğraflarında kendi tasarladığım kıyafetlerden birini giyiyorum. Instagram hesabım “hanadesignau”da daha fazla örnek görebilirsiniz. Gelecekte Türk motiflerini Avustralya tarihiyle harmanlayıp kumaş ve kıyafet üretme gibi bir planım var. Ayrıca, sanat ve moda yolculuğumun bir parçası olarak kumaş üzerine de resim yapıyorum.

AİLECE YENİ BİR ÜLKEYE YERLEŞMENİZ VE ÇOCUKLARINIZIN EĞİTİMİ AÇISINDAN YENİ BİR DÜZEN KURARKEN NASIL BİR YÖNTEM UYGULADINIZ?

Neda Alemohammed: Oğlum Daniel’i Avustralya’da kullandığım aynı ilke ve yöntemlerle büyütmeye devam ettim. Daniel aslında Ankara’da anaokuluna başladı ve şu anki okulundan çok memnunuz. Orada öğretmenlerinin ve yönetiminin rehberliğinde büyük ilerleme kaydetti. Ankara’da, Türklerin ve yabancıların bir arada olduğu bir anneler grubuna katıldım. Türk annelerle tanışmak çok güzel bir duygu, sık sık bir araya geliyoruz. Kızımız Sophie, Ankara’da doğdu ve onu yetiştirirken burada aldığımız destekten çok memnunuz. Türkiye, çocuklar için harika bir ülke. Türkler çocukları çok seviyor ve imkanlar gerçekten harika.

ANKARA'DA NE TÜR ORGANİZASYONLARA VE SOSYAL PROJELERE KATILDINIZ?

Neda Alemohammed: UNICEF’e ve Suriyeli mültecilere yardım eden diğer organizasyonlara destek oldum. Daha çok dahil olmak isterdim; ancak çok küçük iki çocuğum olduğu için zamanımın çoğunu onlarla beraber geçiriyorum. 

Röportaj: MELİKE GÖKÇE

Editör: MURAT ÖZER